Milko Grmuša

Diplomirani pravnik, specijalizuje se u oblasti poslovnog prava. Radi u Novomatic grupaciji u BiH. Publicista i kolumnista. Autor publikacije "Novi koncept Republike Srpske"

Milko Grmuša

Koliko puta su zvanični predstavnici RS već odlučili da Srpska uđe u NATO?

Narodna skupština Republike Srpske, kao i predstavnici političkih partija iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, prije više od deset godina su donijeli formalne dokumente kojima su izrazili odluku da Bosna i Hercegovina, zajedno sa Republikom Srpskom, postane članica NATO saveza. Riječ je o sljedećim aktima:

1. Deklaracija o strateškim opredjeljenjima Republike Srpske u sistemu odbrane BiH („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 63/2005);
2. Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ br. 88/2005).

U Deklaraciji o strateškim opredjeljenjima Republike Srpske u sistemu odbrane BiH na više mjesta se eksplicitno izražava spremnost i volja Republike Srpske da BiH što prije postane formalni član NATO alijanse. Tako je u preambuli Deklaracije navedeno da Narodna skupština Republike Srpske pruža „punu podršku ulasku Bosne i Hercegovine u “Partnerstvo za mir” i NATO savez“. U članu 1.2 Deklaracije navedeno je da „dodatne garancije bezbjednosti Bosne i Hercegovine trebaju predstavljati prijem u Partnerstvo za mir, kao i što brže uključivanje Bosne i Hercegovine u političko članstvo NATO saveza“.

U članu 1.3 Deklaracije navedeno je da „sa daljim napretkom u izgradnji samoodrživog mira i demokratskog sistema, a i kao članica Partnerstva za mir i NATO, Bosna i Hercegovina će mijenjati karakter odnosa sa međunarodnim vojnim i bezbjednosnim snagama prisutnim na njenom tlu“.

U članu 2.2 Deklaracije navedeno je da je jedan od ciljeva i namjena Oružanih snaga BiH „pružanje vojne odbrane Bosne i Hercegovine u slučaju napada, posebno u kontekstu članstva Bosne i Hercegovine u Partnerstvu za mir i NATO“.

U članu 2.7 Deklaracije navedeno je da „naglašenije postaju funkcije usljed učešća u međunarodnim mirovnim operacijama, te zbog članstva Bosne i Hercegovine u međunarodnim asocijacijama, Partnerstvu za mir i NATO“.

Kad je riječ o Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine, u članu 84. tog Zakona („Aktivnosti za prijem u NATO“), stoji sljedeće: „Parlamentarna skupština, Savjet ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, sprovešće potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a“.

Za navedene akte glasali su u Narodnoj skupštini RS i SDS, SNSD i PDP, baš kao što su iste stranke glasale u Parlamentarnoj skupštini BiH i za Zakon o odbrani BiH.

Narodna skupština Republike Srpske nikad kasnije nije stavila van snage Deklaraciju o strateškim opredjeljenjima RS u sistemu odbrane BiH, odnosno nikad niti od SNSD-a niti od SDS-a, niti od PDP-a nije stigla inicijativa za stavljanje tog akta van snage, tako da taj akt i dalje predstavlja valjan izraz političko-pravne volje Narodne skupštine Republike Srpske.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog