Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Kako preživjeti „crnu listu“, iskustvo jednoga iz „crne knjige“

Dragi moj predsjedniče Dodik, 

Čujem da si na američkoj „crnoj listi“, ali ovi tvoji analitičari nikako da se slože zbog čega su vas zapale te sankcije.

Jedni tvrde da je to udar na instituciju predsjednika Republike Srpske, a samim tim i na Republiku Srpsku. Iskreno, ne mislim da ste vi predsjednik svih građana Republike Srpske ili ne bar u toj mjeri. Jer jedan predsjenik nikada ne bi sebi dozvolio da kreira „crne knjige“ i da dijeli građane na izdajnike i patriote. Nije to nimalo predsjednički.

Drugi tvrde da je ovo nešto lično između tebe i ambasadorke Kormak. Ja u to ne želim da povjerujem. Pitam se ko može da odoli vašem šarmu? Svođenje vaše „genijalne“ politike na nivo seoske svađe je degradiranje vas kao državnika i vizionara, a administracije SAD na nivo mjesne zajednice.

Čuh i tezu da ste vi kolateralna šteta sukoba odlazeće i dolazeće američke administracije. E ovo mi se najviše sviđa. Vjerujem da je Donald Tramp u vama prepoznao političkog genija i faktora mira i stabilnosti na Balkanu i most prema Rusiji.

Iskreno čekam da se oglasi Kusturica, pa da vidim njegovu hipotezu.

Ali nije ni važno, ja želim da vam iz prve ruke prenesem iskustvo kako je to biti na „crnoj listi“ i dati neke prijeteljske savjete, dok sa nestrpljenjem čekamo da vas predsjednik Tramp, uz izvinjenje, za koji dan skine sa liste.

Savjet 1. Prihvatite realnost

Znači, vi ste sada na američkoj „crnoj listi“, baš kao i ja u „crnoj knjizi“ SNSD-a i tu ostaje(mo)te dok vas zvanično, a mene nezvanično, ne skinu sa nje. Nadam se da ne gledate RTRS, bolje vam je da ste na LSD. Obično je potrebno mnogo vremena da neko dospije na „crnu listu“ ali je još više vremena potrebno da se skine sa nje. Mnogi će vam se javljati da vam pomognu oko ukidanja sankcija, što naravno košta, ali vas molim da ne nasjedate na te prevare i provokacije. Ne birajte put kojim se rjeđe ide, već sve legalno, transparentno i racionalno.

Savjet 2. Neki će vas početi izbjegavati

Na početki to nećete primijetiti, ali kako vrijeme prolazi sve više i više ljudi, koji su vas do juče tapšali po ramenima, će vas ignorisati ili izbjegavati. Ne samo stranci, već i ovi naši. Ne očajavajte, napokon ćete saznati ko su vam pravi prijatelji, a ko je sa vama bio zbog novca, moći, veza i sl. Čuvajte se prijatelja, neprijatelji su vam odavno poznati i imate ih popisane u „crnoj knjizi“.

Savjet 3. Redefinišite svoje prioritete

Recimo, meni je prioritet da mi je zdravstvena knjižica uvijek ovjerena, da djeca ne trpe zbog mene, da spavam osam sati i da ne postanem karijerni nacionalista. Naravno, vaši prioritetu su mnogo kompleksniji nego moji, budžet vam je veći, vi imate i viziju i misiju, ali su nam podjednako važni. Naravno, ljudi od vas imaju očekivanja, neka realna, a neka nerealna, vodite računa o tome.

Savjet 4. Čuvajte se savjetnika

Molim vas, čuvajte se savjetnika, pogotovo ovih eksperata. Znam ja da je savjetnik Milorada Dodika oksimoron, ali savjetnici služe da uzmu pare i nestanu kad zagusti. Niste valjda ludi da za vas misle Umičević, Kalinić, Kecmanović, Ćeranić, Kesić i ostali. Saslušajte ih i sami donosite odluke.

Savjet 5. Pare su svuda oko nas, samo ih treba dohvatiti

Sasvim je očekivano da će neki izvori novca da presahnu, dok ste pod sankcijama, ali zapamtite, kada se jedna vrata zatvore otvori se drugih pet. Recimo ja veoma malo zarađujem u Republici Srpskoj od kad sam u „crnoj knjizi“, pogotovo sa javnim preduzećima. Kažu da više nisam dovoljno kompetentan i konkurentan, ali je kontam da je to zbog „dugog jezika i kratke pameti“. Vjerujem da to i vas čeka, ali vi morate da nahranite budžetlije, penzionere, socijalu, neće vam biti lako. Ne klonite duhom, uvijek se nađe način da nas još zadužite i sačuvate socijalni mir. Ne daju samo MMF i Svjetska banka kredite, pitajte Kinu, Indiju, Australiju, Brazil. Znate kako se kaže „dok ne zatražiš nećeš ni dobiti“.

Savjet 6. Pričaće o vama svašta

Čujte, kada vas metnu na neku od „crnih lista ili knjiga“ logično je da će željeti da vas ocrne. Pričaće da ste švercovali u ratu, pričaće da ste na vlast došli na tenkovima NATO-a, pričaće da imate silne kuće i stanove po svijetu, pričaće da dajete kredite svojoj djeci da se ne bi drogirala, pričaće da je vaša cijela Republika Srpska, pričaće svašta ali vi ne marite. „Za dobrim konjem prašina se diže“.

Savjet 7. Nabacite osmjeh

U poslednje vrijeme sve se manje smijete, a kada vama nije do smijeha, kako će biti prosječnom Srbinu. Ako ste vi zabrinuti, mi smo premrli od straha. Koliko je god situacija ozbiljna, koliko vam je god teško, vi se smijte pa nek pocrkaju unutrašnji i spoljašnji dušmani.

Savjet 8. Spavajte najmanje 8 sati.

Savjet 9. Jedite što je moguće više s kašike.

Savjet 10. Sve će se ovo zvati juče.

Eto toliko od mene za sada, ako treba još neki „crnjak“, tu sam.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog