Radmila Trbojević

Should I stay, or should I go ….

Neki pametan čovjek (parafraziram)  rekao  je kako ne vrijedi  galopirati  ako se krećemo u krivom smjeru”. Ova misao bi bila sjajna da se prokometariše nekoliko  aktuelnih događaja, apostrofirajući  izbore u Srbiji  koja  je naša susjedna zemlja  –mada treba biti pametan pa ne reći ništa previše  o tome šta mislim o kandidatima za Predsjednika.

  1. Bila sam skoro potresena kad sam na “ Ćirilici” vidjela porodicu Vučić i  uvjerila se da Aleksandar neobično liči na svog rođenog oca, čak fascinantno.  Koji izgleda  veoma  moćno, predsjednički. Nema šta. Može Dejan Lučić (koji  je moja simpatija) pričati  šta   mu volja  o  okupaciji, izdaji, mračnim silama, zavjerama, strancima   itd. - ali  ja kako sam ugledala OCA  potpuno mi je jasno da  SIN   pobjeđuje. Gromada koja govori  –to je njegov stari. Majka, kao i sve majke progovori po koju – ali mudro i tiho (Aleksandar je na nju u tome, jer  i u smrtnoj opasnosti ne gubi  kontrolu). Gospođa ,nema šta. Svaka čast – nije  lako sjesti i sa Marićem se  uhvatiti u koštac. Čak i Lazo Ristovski, taj bard od glumca, ta muškarčina među mutavcima za koje ne znam jesu Ii muško ili žensko  – jedva da je objasnio šta misli  i  kud ide. Ja o  kandidatima sve najbolje, neka pobjedi najbolji, ali za ime Boga, neće valjada onaj na  bijelom konju zasjesti u  zemlji  Srbiji, ne zato što nije mlad, lijep  i visok – jer jeste, nego zato što su njega i našli da do kraja  sje.. e  ozbiljnost  naroda,  koji  propati muke, izdrži mnogo  koječega i što bi  trebalo, zamislite, da  ga predstavlja neki  tamo jebivjetar, pa makar on bio  drag Englezima tj. nama vjekovima  naklonjenom BBC-iju.
  2. Snježana Koridic  na N1 i  buna mladih iz Jajca. Što se tiče Snježane  K. ja moram reći da sam se osjećala nekako neugodno –bez obzira  što sam pomno  pratila šta priča i što sam znala ponešto iz njenoga opusa. Njene ideje su avangardne, potpisnici  deklaracije su sjajni - ali  od toga nema ništa, pucanj u prazno, bez obzira na njenu zaista impresivnu, za njenu domovinu Hrvatsku, neobičnu hrabrost za  stvari izrečene u korist Srba. Iz   Jajca, tog prelijepog   gradića  na vodopadu  Plive u  Vrbas,  izašli su  mnogi  pametni i  vrlo obrazovani ljudi i otišli u bijeli svijet. Danas, s ponosom gledam one mlade, jajačke cure i momke, koji kao mi nekada, hoće više i dalje, hoće da se vinu i  preskoče ograde koje im nameću provincijalci, ti tvorci našeg  danas  i sutra, skučeni i  ukopani, zatvoreni u okvire prošlosti.  Zato  Snježana K.  vjerovatno neće  još dugo  ostvariti  san o zajedničkom jeziku, koji svi razumijemo, jeziku  koji  protivnicima tako liči na onu, bivšu  zemlju –te će  proitivnici  te avangardne ideje učiniti sve da je  tog sna liše. Jer, novi vladari, vladaju. Na tri jezika, koji  se  međusobro  razlikuju kao  recimo, neki svahili od engleskog  – ili  svi zajedno od  srpskog. Ili bosanskog. Ili hrvatskog.  Zato od  krika  iz  Jajca  nema ništa.
  3. Od sveg srca pozdravljam izbor dr.Đajića za mjesto načelnika Univerzitetsko –Kliničkog Centra. Nemam ja ništa ni  protiv bivših načelnika, ali ovo imenovanje pozdravljam kao majka, čijeg  je  sina spasio jer  je kliničku  sliku  njegove bolesti prepoznao praktično u nekoliko minuta  i čiju je sudbinu   on  odredio  jedne noći u novembru 2016  godine, te  tako spasio, bez  mita i korupcije, našu  kuću od  strašne tragedije.
  4. Ima naravno još  značajnih  događaja kao što je recimo “i konačno  Džej “ pardon Bregzit ! Ja sam davno rekla da će Britanci, ti stari imperijalci  izabrati da  s a m i ( mada, naravno, oni uopšte nisu sami, budući da je sve  u toj priči dogovoreno) određuju šta će u kuda će.  Prepodobna EU, baš kao ostavljena cura, kuka  za starom ljubavi. Ali, u politici nema ljubavi. Postoje samo interesi, te  onaj ko to  ne shvata na kraju bude ..  Postavlja se pitanje  koliko vremena će trebati da se vidi  kako je stari put ka  Indiji, Kini  i dalje gore  –  za stare  ljubitelje čaja  i svile ponovo  širom otvoren.
  5. Naša najvažnija vijest  je vijest  o optužnici  protiv  Softića, kao da ćemo nešto time dobiti ! I  da li je Ivanić rekao šta  misli  “glede  nečega ”  ili  je  to smislio neki novinar.   

 

Bez veze!  Ne Ivanić, možda on i bude kandidat glede predsjedničkog mjesta. Ko zna!         

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog