Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Test antifašizma

Postoje te riječi koje su u Bosni i Hercegovini potpuno potrošene, recimo stres, pa tranzicija, onda analitičar ali i antifašizam. Bakir tvrdi da je Armija BiH bila antifašistička, Dodik naglašava da Republika Srpska baštini tekovine antifašizma, a Čović promoviše europske vrijednosti iz Neuma na Blajburgu. Iako ste svi antifašisti, smognite snage i testiraje svoj antifašizam.

P-1. Kada čujete riječ kultura uhvatite se za....?

  1. Onu stvar
  2. Daljinski
  3. Novčanik 

P-2.Volim nove...?

  1. Ideje
  2. Automobile
  3. Ljude

P-3.Lične frustracije liječim ...?

  1. U stranci
  2. U porodici
  3. Kod psihologa

P-4. Ponosan sam što sam...?

  1. Srbin
  2. Hrvat
  3. Bošnjak

P-5. O „glavi“ mog naroda rade...?

  1. Njihovi političari
  2. Ovi što nam prodaju viršle i paštete
  3. Željko Mitrović i Milomir Marić

P-6. Svaki narod zaslužuje...?

  1. Jakog vođu
  2. Izlaz na more
  3. Da pobjedi na Evroviziji

P-7. Demokratiju ne volim zbog...?

  1. Predizbornih kampanja
  2. Individualnih ljudskih prava
  3. Slobode govora

P-8. Moja omiljena riječ je...?

  1. Red
  2. Pluralizam
  3. Čojstvo

P-9. Život je...?

  1. Borba
  2. Čudo
  3. Izbor

P-10. U Drugom svjetskom ratu pobjedili su...?

  1. Jevreji
  2. Naši
  3. Njihovi

 

0-14 bodova 

Tuknete na fašizam. Ne volite kulturu jer su preispitivanja, traganja i prenesena značenja za neodlučne pizde koje ništa drugo ne rade nego žive u oblacima. Novo je za svakog fašistu opasno i ako već mora da bude nešto novo neka bude automobil, po mogućnosti njemački. Lične frustracije kanališete kroz partiju jer se u njoj se zna šta je red i disciplina, ima akcije, a pomaže nam da  prepoznamo neprijatelje, špijune i strane plaćenike oko nas. Naši veliki neprijatelji su dekadentni pripadici krupnog kapitala koji nam truju narod viršlama i paštetama, olakašavajuća okolnost je ako je mese uvezeno iz Argentine. Niste ljubitelji demokratije, već reda i discipline i zbog toga vas predizborne kampanje nerviraju jer zavađaju narod i čine ga slabim i zato maštate o jednom i jakom vođi. Život je previše komplikovan i mora se znati neki red, ako nećemo da potonemo u anarhiju i bezvlašće. Jevreji su za sve krivi, jer oni upravljaju svijetskim finansijskim, medijskim i političkim rasursima.

15- 23 bodova

Imamo jednu dobru i jednu lošu vijest. Dobra vijest je da niste fašista ali vaš nacionalizam i malograđanština su zabrinjavajući, ipak vi se savršeno uklapate u današnju BiH. Kultura se za vas nalazi u televizoru, ali Bogu hvala ima daljinski i Sport klub. Volite da upoznajete nove ljude, pogotovo ako su konstitutivni. Omiljene su vam fraze da je „porodica osnovna ćelija društva“ i „da sve mora ostati u porodici“ i svoje frustracije liječite na ženi i djeci. Kako pravi patriota smatrate da vaš narod i vaša zemlja mora imati izlaz na more. Za sve su krivi oni drugi i mrzite slobodu govora jer vam je krivo što vi nemate hrabrosti da kažete što mislite. Kao i svaki nacionalista volite riječi iz iz 18. Vijeka, jer smatrate da smo se odrodili od našeg jezika. Život je za vas čudo, ali to je posljedica vašeg neznanja, a ne vjere. I pored ogromnih žrtava, vaš narod je pobjedio u Drugom svjetskom rata, mad to dušmani nikada nece da priznaju.

24-30 bodova

Žao mi je ali za vas je život u BiH dolina suza. Vi niste ništa, u stvari vi ste jugonostalgicar, komunjara, ostali, Bosanac ili bolje reći vi ste „Alisa u zemlji čuda“.   Za vas je kultura trošak ali ipak ste spremni da platite to zadovoljstvo. Nemate problem da novim idejama, dapače očajnički tragate za njima. Frustrirani ste ali ne smijete da zaokružite da idete kod psihologa, jer vas i onako smatraju čudakom. Pitanje  P-4 niste zaokružili jer smatrate da je uvredljivo. Maštate da vaša zemlja pobijedi na Evroviziji i možda imate problem sa svojim seksualnim identitetom. Preuveličavate uticaj medija i smatrate da su Pink i Hepi televizija najveći neprijatelji našeg društva. Zalažete se za individualna ljudska prava i prezirete svrstavanje u etničke torove. Različitost vas čini srećnim. Trudite se da upravljate svojim životom, ali vam je jasno da sve zavisi od odluka kolektiva. Smtrate da je fašizam samo privremeno pobijeđen i da se upravo vraća kroz evropsku desnicu.

 

PS. Pitanje P-4. je potpuno irelevantno i ne nosi nijedan bod. 

 

1) Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka šest sati od objave bloga

2) Linkovanje mora biti na vidljivom mjestu, obavezno na početku bloga koji se prenosi

3) Slika blogera mora biti slika koja je objavljena uz tekst na Frontalu

4) Prenositi se može samo uz pismeno odobrenje Frontala


#VasGlas  #VasaPrica

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog