Radmila Trbojević

ŽELIM DA SE ORIJENTIŠEM, ŽELIM MAJKE MI ..

Ovu  Dakićevu  primjedbu o nepismenosti (iz teksta o nesrećnom prof. Šijakoviću) koja nesporno stoji  kad je u pitanju nepoznavanje  pretvaranja ekavice u ijekavicu koje  nama laicima  ne  ide najbolje  (nešto jesmo učili u Gimnaziji  ili možda i prije ali to je bio davno, pa se i zaboravilo)  shvatih i  lično, dok sam gledala smušenog portugalskog pobjednika Euro-Songa , pa se sjetih da sam i sama u jednom tekstu  lavirala s tim nesrećnim „ orjentirom“ te  sam ga, sada je sasvim jasno,  pogrešno napisala.  Mene, inače, ponese tekst, tj. ono  o čemu pišem tako da mi promiču značajni momenti u pogledu moje pismenosti, što mi kad pišem priče lektori  isprave. E, šta da se radi. Tako je kako je. Evo ja priznajem. A to je danas teško pročitati  bilo  gdje i za  bilo šta!

Kako rekoh u naslovu, ja stvarno želim da  se   o r i j e n t i še m  kad je u pitanju ovaj sadašnji momenat u našem političkom životu , mada znam  da  je ekonomija politika, a politika ekonomija - koji  je toliko zapetljan, da ga čak i relaksacije tipa polu-maratona, dječijih zabava, veselog  smijeha, smjeha (koje je dobro ?!) ne može olakšati. Sav trud gradonačelnika kao da se gubi u magli  tj. zelenoj  izmaglici koja izlazi iz rupe u centru grada, u kojem vlada strahovita saobraćjna gužva. Ali, koga je briga. Važno je da se igramo! Ja ne znam ko je u pravu u ovom galimatijasu, a  ko nije - tačnije pojma nemam da li se ovdje uopšte radi o pravu, jer ako se radi o pravu i pravnim zavrzlamama - onda bi postojeći  eksperti, svi redom  doktori  iz oblasti   pisanja ugovora - kojima su papiri bili dostupni, mogli  javnosti da kažu  o čemu se ovdje s t v a r n o  radi. Mislim, naravno, na „Aluminu i „Ljubiju“. Radi li se o „brakolomstvu“ dvije vodeće partije, jer mi tako izgleda skrušena Spoma, koja je vidno smršala, ili je riječ o „životnom  partnerstvu“ nekih  partija koje će tek da uslijedi, jer tako mi  izgleda stameni  dr. Stevandić,  čiji je kapacitet  vrlo, vrlo uznapredovao. Ona sirota zastupnica Žakula, koja iskreno opisa razlog svoga odlaska  iz  kluba SDS -a, koji kao i sve drugo, nema veze sa politikom i idejama, jer njene ideje niko nikada nije ni čuo  – postade predmet javne sprdnje, kako svojih koji  su je zbog nečeg izabrali, tako i onih koji nikada i nisu bili svoji.

Ne mogu a da na kraju ne spomenem onog sjajnog poslanika Glamočaka, koji mada dugo godina nije javno progovarao ništa ni o čemu, možda je i on tražio orijentire -  ushićeno i  vrlo borbeno  neko veče na „ Apostrofu“ pored bivšeg partijskog druga, koji ga je  javno ismijao i  koji (dr. Stevandić) mirno i  racionalno kao i  uvijek,  gleda  svoje interese  i usmjerava kormilo  na dobitnike -  zaječi  kao da je na  predizbornoj   tribini u  Kneževu ,  ono  o smjenjivanju vlade: kao  sve   treba uraditi, baš  sve, ako treba,  DA SE OVI  IZ  VLADE   U S T A V E .   Da, tačno tako  DA SE USTAVE.   Da li  je  Glamočak mislio  na  USTAV ?  Ide  li tako daleko taj duboki  savezni mislilac ?

ZAUSTAVITI  se  može , možda,  ova  opšta  propast, kako  ekonomska tako i svaka druga, koja  je  uzročno-posljedično  povezana sa  nekompetentnošću   neznanjem  i bahatošću  onih, koji sjede po ORGANIMA na kojima bi  se  ta  opšta  degradacija  i  mogla spriječiti.  Samo se  postavlja  pitanje  ko  će  to  USTAVITI  tj.   ko  to može izvesti.

Ja  takvog  i  takve  za  sada  ne  vidim !

Na kraju da se  vratim na onog   Portugalca, što odjeca mašući  rukama kao krlima labuda  na  umoru - onu  pobjedničku pjesmu u Ukrajini.  Njemu je samo falila brada pa da bude  o n o  prošlo  iz Austrije. Onaj slatki  muški tim iz Ukrajine,  dakle  izrazito  voditeljstvo dječaka obučenih u  smokinge sa šljokicama, a  otsustvo zgodnih voditeljki  - takođe  je  orijentir za ...  Dobro, bolje je ne reći sve. Treba poštovati različitosti,   ponavljati  tu  matru   sve dok  je  dobro  ne  utuvimo u glavu.

Šta znam kome ću se zamjeriti ako nastavim. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog