Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Restatatirci

Jeste čuli za pokret ReStart Srpske?

Oni tvrde da su „osnovani zbog potrebe davanja odgovora i nuđenja rješenja u pogledu aktuelne društveno- političke situacije u zemlji i rješavanje problema koji proizilaze iz nje.“

Opasno zvuči zar ne?

Jednostavno rečeno to vam se neka omladina, mahom studentarija iz Banjaluke, organizovala u nešto (kažu pokret) i sada kritikuju sve i svašta. Ne valja im ni opozicija ni pozicija. Ne valja im ni Dodik, ni Ivanić. Ne valja im ni Rusija, ni Evropska unija? Niko ima ne valja.
Kada imaš 25 godina (to je njihov prosjek godina) i živiš u Njemačkoj, Austriji, Finskoj ili Španiji sasvim je očakivano da se buniš i kritikuješ.
Ipak moramo priznati, da  kritika i pobuna nije uobičajeno i normalno ponašanje kod naše omladine. Umjesto da kopaju nogama i rukama da odu odavde, umjesto da sjede u baštama i ispijaju kafe i kisele lementirajući nad sopstvenom tužnom sudbinom, restartatirci su se organizovali, bune i kritikuju.
Njihov kolovođa je Stefan Blagić, kojeg znam od kada je radio na www.frontal.ba i koji me je još tada ubjeđivao da ga ne interesuju pare, moć, fotelja, već pristojna, poštena, zaposlena, pravedna Republike Srpska.

Naravno, to svi kažu dok se ne dočepaju vlasti, a kakva nam je opozicija, ne bi me začudilo da se uskoro ovi restatatirci nađu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.  

E tu nastaje problem, koji su to odgovori koje nam ReStartovci mogu ponuditi, a koje već nismo čuli, koje nismo isprobali i obesmislili?
Naravno sve piše u programu pokreta, koji nam nudi odgovornost, transparentnost, pozitivnu selekciju, nezavisno pravosuđe, univerzalnu socijalnu zaštitu i sl., baš kao što nude i sve druge političke partije.

Ono što ne znamo iz programa ReStarta, a što svakog prosječnog Srbina i glasača interesuje su:

•    Uređenje BiH i položaj Republike Srpske u njoj ili budućnost Djetonskog sporazuma?
•    Kako će namaći pare za obećane reforme, a bogme i plate i penzije, kada ih već sada nema?
•    Kako će iskorijeniti nepotizam i stranačko zapošljavanje, kada je to osnovni motiv, pored korupcije, zašto se neko danas bavi politikom?

•    Kako će uvesti univerzalnu socijalnu zaštitu kada je taj fond bankrotirao?
•    Koliko godina u nazad će se primjenjivati obećani Zakon o porijeklu imovine?

S jedne strane drago mi je što se pojavio neko ko nema pardona ni prema nikome, a s druge strane imam na umu onu staru narodnu „ko s djecom spava, popišan se budi“.

 

1) Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka šest sati od objave bloga

2) Linkovanje mora biti na vidljivom mjestu, obavezno na početku bloga koji se prenosi

3) Slika blogera mora biti slika koja je objavljena uz tekst na Frontalu

4) Prenositi se može samo uz pismeno odobrenje Frontala



Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog