DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Kako je Sebastian Kurc probudio i podigao narodne mudrosti

Dva taksta koja su objavljena u SAFF-u, http://saff.ba/pismo-elmedine-muftic-ministru-kurzu-javno-izvinjenje-za-uvredu-casti-bosnjakinje-muslimanke-ili-podizemo-tuzbu-u-strazburu/; http://saff.ba/austrijski-ministar-kurz-otkrio-od-koga-je-dobio-informacije-o-placanju-pokrivanja-muslimanki-u-bih/, mogu poslužiti za primjer da se osvjetle dvije narodne izreke:

- Nemoj da mi prodaješ muda za bubrege!

- Sviranje kurcu!

Ona koja nosi hidžab, kojim pokriva kosu, glavu, ali ne i lice, Elmedina Muftić, obraća se otvorenim pismom Kurcu koji je u svojoj izjavi govorio o ženama islamske vjere koje nose burku u Sarajevu i Prištini, koje pokrivaju cijelo tijelo, i za to primaju novac. Ona Kurca pita: “Ne znam da li ste svjesni težine i opakosti izjave: “U Sarajevu ili Prištini se, naprimjer, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu”

Ministra Kurca optužuje za zle i podmukle izjave “Stoga vaša izjava se posebno može tumačiti kao vrlo zla i podmukla, jer njome vrijeđate čast i nanosite duševnu bol vjernicama muslimankama, koje nošenjem mahrame i hidžaba pokazuju pokornost Allahu dž.š. a ne ljudima. Gospodine Ministre, ovom izjavom ne samo da ste uvrijedili čast žena muslimanke koje nose mahramu / hidžab.”

Iako joj je jasno da on u izjavi govori o potpuno pokrivenim ženama, koje nose burku, ona njemu zamjera što vrijeđa muslimanke  “koje nošenjem mahrame i hidžaba pokazuju pokornost Allahu dž.š.” Pitam Emedinu Muftić kako to Kurc vrijeđa žene muslimanke koje nose mahramu-hidžab  kad nigdje u izjavi nije pomenuo hidžab, maramu?

Elmedina Muftić je stavila u usta Kurcu izjavu “da muslimanke u Sarajevu nose hidžab, maramu i da za to dobijaju novac”. On tu izjavu izmislila, ona je mala varalica, koja je poturila javnosti laž da je on nešto rekao, i onda na osnovu te svoje laži temeljila  cijelu svoju osudu izjave ministra inostranih poslova Austrije Sebastijana Kurca.

Ako stvarno nema nijedne bosanske muslimanke koja za novac nosi burku u Sarajevu, neka ga one koje burku nose zbog istinske vjere napadnu, čudim se što šute!

Kad Kurc bude nešto ružno govorio o ženama koje nose hidžab, Elmedina će tada imati puno moralno pravo da osudi javno njegovu izjavu. I ja ću tada Elmedinu javno podržati.

Nemoj bona Elmedina Muftić da obmanjuješ javnost u svom javnom pismu ministru Kurzu i da prodaješ muda (hidžab) za bubrege (burka).

Prodavati muda za bubrege je izraz koji narod koristi kada uhvati varalicu u pokušaju obmane.

Od SAFF-a , koji je objavio Elmedino otvoreno pismo Kurcu a i tekst “Austrijski ministar Kurc otkrio od koga je dobio informacije o plaćanju pokrivanja muslimanki u BiH” čitalac očekuje na osnovu naslova da će u tekstu naći imena ljudi koji su Kurza informisali o tome da potpuno pokrivene žene, one koje nose burku, u Sarajevu i Prištini, za to primaju novac.

Čitalac očekuje novinski profesionalizam, poštovanje novinskog kodeksa, očekuje od SAFF-a da objave imena informatora ministra Kurza. Međutim,  oni nemaju muda da kažu imena tih ljudi.

Naši narodi bi reki da je ovakvo ponašanje SAFF-a  sviranje kurcu!

Sviranje kurcu...u narodu poznatije kao mlačenje prazne slame....pretakanje iz šupljeg u prazno...prdoklačenje…odnosno bacanje reći na poentu bez pametne osnove...lupetanje gluposti....


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog