Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Raspakivanje fino ušminkanih zločina

Da li ste čitali intervju generala Savičića, ratnog komandanta Zaštitnog puka Vojske Republike Srpske, koji je već tri godine na čelu Boračke organizacije Republike Srpske.

Elem u tom intevjuu za Euro Blic Milomir Savičić je rekao:

“Moramo kad-tad da priznamo da su postojali u VRS ljudi koji su, djelujući van sistema, radili grozne stvari. Ali, ne možemo takve izjednačavati sa borcem na prvoj liniji, koji je, možda, sticajem nesrećnih okolnosti, doveden u situaciju da počini zločin, a pogotovo ne sa ljudima koji, po komandnoj odgovornosti, odgovaraju za zločine za koje možda nisu ni znali”.

Znači imamo nekoliko psihopata koje je sticaj nesrećnih okolnosti natjerao da počine grozne zločine. Oni za to moraju da odgovaraju jer su djelovali izvan sistema i na svoju ruku.

Naravno, ovo je izjava sa kojom bi se složio svaki salonski srpski patriota, pogotovo ovi poratni tatatatirci kojima su roditelji i RTRS pričali o ratu,  i na taj način opravdali sve zločine Srba od 1992. godine do 1995. godine.

E pa generale Savičiću mislim da ova vaša konstatcija jeste milozvučna i slatkoriječiva, ali nije logična i tačna, a evo i zašto:

  1. Da bi pobili 33 000 bošnjačkih civila tokom četiri godine rata nije dovoljno da imate nekoliko psihopata, već morate da imate politiku da to isplanira, kompletnu logistiku da to sprovede u djelo i ideologiju koja će izbrisati grižu savjest.
  2. Da biste organizovali Keraterm, Omarsku i Trnopolje morate da imate saglasnost i odobrenje opštine, policije i vojske.
  3. Da biste napunili Tomašicu neko prvo mora da uhvati i pobije 397 Bošnjaka, potom da iskopate masovnu grobnicu duboku 10 metara, onda da leševe utovarite u kamione, prevezete, istovarite i fino poredate pobijene članove familije jedne pored drugih, a onda sve to da zatrpate.
  4. Da bi kosti 14-godišnjeg dječaka Senada Beganovića pronašli u 4 masovne grobnice u okolini Srebrenice morala su postojati naređenje i logistika.
  5. Da biste silovali Bošnjakinju iz Višegrada, morate prvo da je uhapsite, onda da je odvadete u adekvatan objekat recimo „Vilinu vlas“, onda da je silujete znajući da za to nećete odgovarati ne pred vojnim ni pred civilnim sudovima.
  6.  Teško je objasniti činjenicu da je nekoliko psihopatskih ruku  srušilo 534 džamije na teritoriji koje je kontrolisala vojska i policija Republike Srpske, za to je ipak potrebno više i ruku i glava.
  7. Teško je objasniti spontani odlazak muslimana iz Trebinja, koji su se do tada borili u vojsci Republike Srpske.
  8. Pretpostavimo da su neki zločini urađeni bez znanja vojne i civilne vlasti Republike Srpske. Recite nam generale koliko je tih psihopata odgovaralo pred vojnim i civilnim sudovima za ratne zločine i ostale nestašluke nad Bošnjacima i Hrvatima od 1992. do 1995. godine.  
  9. Na kraju da bismo o tome ćutali i mirno spavali potrebno je da imate sinhronizovano ignorisanje medija u Republici Srpskoj, Srpske pravoslavne crkve, Univerziteta i škola, izvršne, zakonodavne i sudske vlasti Republike Srpske.

Generale Savičiću sve ovo vi dobro znate i još više nego ja, ali iz nekog razloga ćutite. Možda mislite da je to patriotski, možda mislite da će se sve ovo zaboraviti, možda štitite neke ljude od počinjenih zločina, možda se plašite sankcija, možda od svega po malo, ali nije ni važno. Važno je da će iz ove ćutnje za dvadeset, pedeset ili sto godina proisteći novi rat, nova razaranja i nova smrt. I tada ćemo, iako mrtvi,  biti odgovorni za to.

 

#VasStav #VasaPrica

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog