Radmila Trbojević

Dok mudraci proučavaju život, budale ga prožive


Kako će biti  Kataloncima? Šta je rekla Kolinda nakon susreta sa Putinom, koji  je bio veoma srdačan ? Šta me briga! Ali brinem

1.     da li je Alija  BiH  stvarno ostavio u amanet Turskoj? Na očevom grobu, veoma potresen, još uvijek sin – a ne Vođa  svih Bošnjaka - reče to što reče. Možda Bakir  ima  „tapiju„ na BiH koju su potpisali , pok. Alija i Erdogan ? Mi Srbi, osim Dejtonske, nikakvi tapija nemamo, a i da imamo niko ih ne prizna. Mi ni sanjati ne smijemo  da se nešto možda i može promijeniti. Neko  veče na „Apostrofu“ onaj bljedunjavi, cinični Šešić iz SDS-a (mali će garant dogurati do Sarajeva) reče kako su ovi vladajući „zakucali „  obećanje NATO- u već u  prvom redu svoje rezolucije. A oni nisu i neće. Realnost je sljedeća: Pola BiH  s a d a   neće u NATO – pa neka vide šta će. Kad je pomenuti  Šešić u pitanju, mali ne zna da se  o  p r a v i m  namjerama u politici   uvijek ćuti.  Ali, ima vremena, možda ga neko i  nauči  šta  politika jeste, a da svakako  nije  ono kako on  politiku zamišlja.


2.    Glupi „mudrac, ako pod mudracem podrazumijevamo čovjeka  obrazovanog  i vrhunski odgovornog, recimo hururga koji operiše glavu ili srce, a  proučavao je medicinu godinama, pita nadležne i  jedne i druge  među kojima  je i  čuvena Aleksandra P.(naravno nije ona  sama)   kako sat rada u operacionoj sali može koštati u vrh glave oko  3  Eur –  njihov   zamorni, sveobuhvati, duboko misleći, zabrinuti, ljutititi, smrknuti itd.  sat sjedenja u mrskoj sarajevskoj sali, ili u omraženoj sali naše Skupštine (male ili velike) u Banjaluci - vrijedi mjesečno  xxxx KM. Kakav odgovor može dobiti, nego papagajski  tipa  „mi smo to naslijedili“  pa zašto da ne uzmemo.  Naravno, sva upoređenja su čisto metaforička, ništa lično. O primanjima političara trube i ptice na grani. I  šta?  Ništa!  Ljekari odlaz , neka odlaze. Ostaće političari, novi bogati  sloj, nova kapitalistička klasa,  koja nikoga  ne  pita za zdravlje. Oni se liječe negdje drugdje. Oni ne odlaze trbuhom za kruhom, a  i da  žele da odu  - kome oni    trebaju?  ONI  su bezbjedni samo ovdje. Hirurzi, specijalisti, stručne medicinske sestre, oni trebaju   Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj – jer  oni uđu  u  operacionu  salu i  tu prestaje priča. Počinje rad.  Pokaže se   iskustvo  znanje, znanje, znanje..  Kome ovdje treba znanje?!  Dok ima stranačkih kadrova  – neće biti problema. Tekstilac će voditi puteve, a DIF-ovac će praviti ekonomske programe!  Saga o propasti cijele jedne politike zaustavljanja odlazaka   stučnjaka iz zemlje, ako je toga uopšte i bilo – a  obraćanja „reisovima“  i  crkvenim  poglavarima da riješe  kancerogenu ruševinu  obezvrijeđenog  znanja  i  poremećenih  društvenih  vrijednosti u BiH  – nažalost  naša  je stvarnost.


3.     Dakle pametna „budala“ (čitaj onaj ko „bere „ mjesečno par desetina milja, jer  Aleksandra P.  nikako  nije najplaćenija,  onaj ko  ide  na put  oko svijeta,  pa stigne i u Brazil) a niko ga  ne pita  z a š to  - ž i vi   život   ovdje i  sada    i     je...e  ga  se  kako je narodu  i  da  li   će mu biti bolje.    Široka  je Evropa, pa  kud  koji  moj  narode!

4.    Da li su naši političari u stanju da SHVATE  ŠTA SE STVARNO OKO NJIH   DEŠAVA, ILI ĆE i DALJE SAMO DA BROJE PARE NAKON DUGOGODIŠENJEG PLODONOSNOG RADA ZA NAROD? Hoćemo li u nedogled čekati da se pojavi  n e k o  ko  nije  izabran hiljadama  narodnih glasova  kao Šukalo, ko nije voljen kao Čavić, ko nije zgodan kao Borenović, ko nije nabrijan da putuje tamo –amo kao Crnadak, ko nije „tihotapka“   kao Šešić,  ko  nije mio kao Mihaljica, ko nije „dijete Radojica“  kao Vukota, ko nije šahista kao Bosić, ko nije nježan kao Aleksandra P., ko nije samozatajan kao Bojić, ko nije vatren kao Spoma, ko nije lagan kao čestiti Pavić, ko nije stalno zamišljen  kao Đokić  dok neobično tečno izgovara uvijek iste parole.  Ko je nešto d  r u  g o.  Kad je naša  Predsjednica u pitanju, tu zaista  nisam sigurna. Ona kao da je sve ozbiljnija i značajnija kad se vrati iz Vašingtona. Kuda to vodi, nemam pojma,  možda se sprema za nešto veliko. Gdje će biti  gđa. Cvijanović, ako  Predsjednik  odluči da počisti kuću  (čitaj Vladu)  -   takođe se  može samo nagađati.  
Dakle, želim  da vidim nekoga  NOVOG  na  sceni, nekog  mladog, drčnog i  pametnog, ko ne mora na konsultacije, ili jezičke vježbe, ne bi li makar  pasuse iz svoga političkog programa izgovorio  tačno i tečno, da  ne govorim  nekoga  ko  se  razumije  donekle  u   ono što mu se kao ministru povjeri.  

5.    I ponoviću opet:  Opozicija nikako nije NAROD,  niti narod prepoznaje sebe u gore pomenutim vođama sa pištaljkama u zubima. Da  jeste, narod bi uzeo toljage u ruke da riješi  pitanje ko je ovdje  ko zajedno sa opozicijom  pa kom obojci kom opanci!  Za sada narod ćuti.  Da li će to biti kao ona čuvena .... narod ćuti, sprema se  zajebancija .....Ja  ne prizivam  revoluciju kao Vukota,  jer on,  kao  mlad i nezreo  pojma  nema u šta se upušta  (iako ima pred očima Šarovića kao uzor kako treba raditi) i  ne shvata da ga SNSD  vuče na tanak led, a on, onako krupan, ne zna da izvodi   političke „ piruete“  kao Čavić, pa se gura u  prve redove, kao da pojma nema da će tako najlakše  biti  žrtvovan baš  od  svojih,  koji  u v i j e k  imaju  drugog  keca u   rukavu,  ili zeca u šeširu.

6.    Da li će Kataloncima biti dobro, ili neće, briga me. Ima li Kolinda rješenje za bankrot - neka o tome brine Vatikan. Dok Plenković dobija puse  od Junkera – stvari će se za Hrvate sleći.  Kako će biti nama –  e to  zna samo Svevišnji.  

A, možda  i  On, vidjevši  kakvi  smo, diže ruke od nas.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog