Radmila Trbojević

I na zgarištu neko podgrijava svoju supu

Nisam ja ovo izmislila, mada  imam vremena da  mislim na pretek. Praktično ne znam šta ću od   viška sati, koje imam dnevno. Poteci lezi, poteci sjedi  - što bi rekla moja pokojna majka.

Doduše, više ne podgrijavam ručak od sinoć, nema potrebe, a  stvari  idu sporije, dosta, dosta sporije. Što bi rekli oni nekadašnji borci “ to je nama naša borba dala…….”

Gledam tako neko veče Predsjednicu Vlade i sindikalnu Predsjednicu  Ranku Mišić i razmišljam šta se u stvari dešava.

Heroina radničke borbe u parteru, sva u tamnom izdanju (sada je obojena u tamno, sa  imidžom, koji  joj ne  stoji,   osim  ako  je u  žalosti - pa se izvinjavam) sa Predsjednicom Vlade  potpisuje memorandum  post festum, valjda nešto važno za sindikalce tj.  široke  radničke mase,    koje   Ranka  zastupa   i   traži    veće   plate tamo   2022 godine . 

Radnika  je  sve  manje i manje, ali  i  Ranka i  Predsjednica  to ne  spominju. 

Predsjednica  vlade ima ozbiljno, rekla bih  mračno lice. U posljednje vrijeme sve je ozbiljnija i  nekako ljuta,  kao da je izgubila svu pozitivnu  energiju. Mene brine i  njen out fit. Očigledno je da ona godinama nema stilistu. Ne mislim da bi trebalo da nosi čipkane haljine kao nasmiješena Kolinda, jer ona nije taj tip - ali ne bi bilo loše da, recimo, ima nekoliko dobrih  kostima vedrih boja,  uz  odgovarajući asesoar – pa da  utisak  bude puno bolji.

S druge strane, mislim da izgled Merkelove, ili recimo Brnabićke nije njoj za ugled, jer Merkelova može na sebe staviti i  vreću kad  je iza nje zemlja u kojoj radnici dobro žive, pa je svejedno  da li se ona smiješi, ili ne, a Brnabićki  je bolje da se ne smije još neko  vrijeme - sve dok ne popravi stanje gornje vilice.

U principu, nije nevažno kakav utisak ostavlja na nas obične ljude  naša Predsjednica,  pogotovo kad onako  namrštena, usana namazanih blijedim karminom, nefrizirana itd. odbrusi, ubrzano kako samo ona zna, da  “baš neće da kaže nešto novinarima…. “Dok Kolinda lica blistavog i našminkanog, sva roskasta, dugih trepavica -   mijesi  kolače za Božić  sa djecom  tako uvjerljivo   da se skoro osjeća  miris  vanile  sa ekrana ..I narod  hrvatski je srećan.

Što i mi ne bismo bili srećni ?!

Ranka me ne brine, ona je dobila mandat, pa može kako hoće – ali Predsjednica me zaista brine. Možda ona nešto zna što mi ne znamo – pa pošto zna, ona ne vidi razlog da bude raspoložena,    bez obzira na masovno  otvaranje  bolnica, vrtića, fabrika, pogona itd. 

Ovdje moram prokomentarisati i jednu neobičnu vijest iz  Sarajeva. Pandurevićka glasala  protiv Bosićeve deklaracije o pravcu autoputa. Pitam se nije li ovdje došlo do neobičnog obrta … Dobro, ne treba reći baš sve, ali očigledno je  da je glasačko  tijelo ono od  čega zavisi  njen  stav prema deklaraciji, u čemu Bosić ostaje donji. Osim ako je tako dogovoreno, što takođe može biti.

Za sada u SDS – ćute o tom izvanrednom događaju. Hoće li neko progovoriti zavisi od toga ko će na čiju stranu. Odlazak  Stevandića, pa odlazak  Tadića -  su  preživjeli. Ako bude trebalo,  Vukota zna na koju će stranu, bez obzira šta će uraditi Pandurevićka. On može uzeti gusle i ostati na dobrom glasu. Ovi  drugi  mogu uzeti nešto  drugo i  u  to duvati, ako ne vide  kuda  sve   vodi.

Da -  i aktuelne akcize. Pošto niko ne zna o čemu se u tom “međunarodnom ekonomskom  projektu”  radi  i  šta će  na kraju biti – osim  toga da za narodnu patnju  kraja nema  - bilo  bi  džabe  “mrčiti “  i   mučiti  papir  -   pišući,  a  da se  pri  tome samo nagađa.

Jer, očigledno, sa  rogatima se ne bode.

Poljubac  dvije gore pomenute dame bi trebalo  da umiri našu javnost i unese nadu u   budućnost  sindikalista,  mada je neizvjesno ko će koga da ljubi iduće godine. Bar bi tako trebalo da bude u normalnoj zemlji.  

A  radnici ?

Radnici, široke sindikalne mase su, izgleda, u filmu čuvene heroine Skarlet, koja na ivici  propasti,  odnosno  kada  očigledno  ima   tako malo   nade  -   kaže: “Plakaću  sutra”..

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog