Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Reforma nebitnog u obrazovanju Republike Srpske

Nakon što smo uz pomoć Ministarstva obrazovanja protjerali Halloween ili ti Noć vještica iz poneke škole u Republici Srpskoj, Prosvjetno pedagoški zavod Republike Srpske donijelo je Etički kodeks za radnike i učenike osnovne škole, koji će regulisati ponašanje i oblačenje učenika, radnika škole, roditelja i trećih lica prilikom posjete školi koji počinje da se primjenjuje od drugog polugodišta 2018. godine.

Ako očekujete nešto epohalno, grdno se varate, sve je kao i prije 50 godina, evo recimo „učenici škole su dužni voditi računa o svom oblačenju i ponašanju, te pridržavati se sljedećeg:

• Odjeća mora biti čista i uredna.
• Na odjeći se ne smiju nositi obilježja, natpisi i sl. koji vrijeđaju osjećanja drugih naroda ili podstiču vjersku, polnu ili drugu netrpeljivost.
• Za vrijeme boravka u školi, na nastavnim časovima i ostalim oblicima vaspitno-obrazovnog rada, učenicima nije dozvoljeno nošenje kapa, kačketa, kapuljača i marama, nošenje previše nakita, pirsing (naušnice u nosu, obrvama i usnama),
nošenje mini suknji, uske, kratke i izazovne odjeće, nošenje obuće sa visokom potpeticom.
• Nisu dopušteni neuredni ili pretjerano dugi nokti sa upadljivim lakom, šminkanje.
• Upotreba mobilnih telefona nije dozvoljena za vrijeme trajanja nastavnih časova i ostalih oblika nastave.
• Svi zaposleni u školi su dužni da dolaze u školu prikladno odjeveni. Pod neprikladnim odijevanjem se podrazumijeva „kratke pantalone, kožne pantalone, farmerke, košulje, bluze ili majice bez rukava i odjeća sa dubokim dekolteom, suknje i haljine dužine do polovine koljena, dijelovi odjeće sa natpisima, slikama ili oznakama sa uvrjedljivim sadržajima, pretijesna i prekratka odjeća, obnaživanje grudi, stomaka i bedara, nošenje papuča i japanki.“

Kao što možemo da vidimo akcenat je na ljetnoj garderobi i to pretežno ženskoj.

• Bilo bi interesantno da vidimo da li je ovim kodeksom propisana temperatura u učionicama, hodnicima i fiskulturnim salama tokom cijele školske godine i da li će se nastava prekinuti ili neko biti kažnjen u slučaju da se to ne poštuje?
• Bilo bi interesantno vidjeti ko je odgovoran za ovakav nastavni plan i program koji uspjeva da djeca zamrze školu već u četvrtom razredu.
• Bilo bi interesantno vidjeti zašto niko ne uvažava stavove profesora, nastavnika i drugog stručnog osoblja kada se radi o planovima i programima, organizaciji nastave i boravka u školi, koje oni redovno i beskorisno predlažu i sugerišu.
• Bilo bi interesantno vidjeti da li učitelji i nastavnici imaju adekvatne uslove za rad u školi (dovoljan broj računara, radnog prostora i potrošnih sredstava), koje treba da im obezbjedi država i ko zbog toga treba da snosi odgovornost.

Naravno, ovo nije propisano ni jednim pravilnikom, uputsvom ili kodeksom, baš kao ni dotrajala stolarija, krovovi koji prokišnjavaju, čistoća toaleta i sl., ali to ne smije omesti obrazovanje i vaspitanje naše djece u našim školama.

Po ko zna koji put ljudi koji su zaduženi za obrazovanje u Republici Srpskoj bave se nebitim stvarima ili šminkanjem mrtvaca, jer za renoviranje zgrada čekaju donacije mrske Evropske unije i Ujedinjenih nacija, a za reformu planova i programa nema potrebe jer mi hrlimo u vrli Srednji vijek.

 

#VasStav #VasaPrica

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog