Srđan Puhalo

Reforma nebitnog u obrazovanju Republike Srpske

Nakon što smo uz pomoć Ministarstva obrazovanja protjerali Halloween ili ti Noć vještica iz poneke škole u Republici Srpskoj, Prosvjetno pedagoški zavod Republike Srpske donijelo je Etički kodeks za radnike i učenike osnovne škole, koji će regulisati ponašanje i oblačenje učenika, radnika škole, roditelja i trećih lica prilikom posjete školi koji počinje da se primjenjuje od drugog polugodišta 2018. godine.

Ako očekujete nešto epohalno, grdno se varate, sve je kao i prije 50 godina, evo recimo „učenici škole su dužni voditi računa o svom oblačenju i ponašanju, te pridržavati se sljedećeg:

• Odjeća mora biti čista i uredna.
• Na odjeći se ne smiju nositi obilježja, natpisi i sl. koji vrijeđaju osjećanja drugih naroda ili podstiču vjersku, polnu ili drugu netrpeljivost.
• Za vrijeme boravka u školi, na nastavnim časovima i ostalim oblicima vaspitno-obrazovnog rada, učenicima nije dozvoljeno nošenje kapa, kačketa, kapuljača i marama, nošenje previše nakita, pirsing (naušnice u nosu, obrvama i usnama),
nošenje mini suknji, uske, kratke i izazovne odjeće, nošenje obuće sa visokom potpeticom.
• Nisu dopušteni neuredni ili pretjerano dugi nokti sa upadljivim lakom, šminkanje.
• Upotreba mobilnih telefona nije dozvoljena za vrijeme trajanja nastavnih časova i ostalih oblika nastave.
• Svi zaposleni u školi su dužni da dolaze u školu prikladno odjeveni. Pod neprikladnim odijevanjem se podrazumijeva „kratke pantalone, kožne pantalone, farmerke, košulje, bluze ili majice bez rukava i odjeća sa dubokim dekolteom, suknje i haljine dužine do polovine koljena, dijelovi odjeće sa natpisima, slikama ili oznakama sa uvrjedljivim sadržajima, pretijesna i prekratka odjeća, obnaživanje grudi, stomaka i bedara, nošenje papuča i japanki.“

Kao što možemo da vidimo akcenat je na ljetnoj garderobi i to pretežno ženskoj.

• Bilo bi interesantno da vidimo da li je ovim kodeksom propisana temperatura u učionicama, hodnicima i fiskulturnim salama tokom cijele školske godine i da li će se nastava prekinuti ili neko biti kažnjen u slučaju da se to ne poštuje?
• Bilo bi interesantno vidjeti ko je odgovoran za ovakav nastavni plan i program koji uspjeva da djeca zamrze školu već u četvrtom razredu.
• Bilo bi interesantno vidjeti zašto niko ne uvažava stavove profesora, nastavnika i drugog stručnog osoblja kada se radi o planovima i programima, organizaciji nastave i boravka u školi, koje oni redovno i beskorisno predlažu i sugerišu.
• Bilo bi interesantno vidjeti da li učitelji i nastavnici imaju adekvatne uslove za rad u školi (dovoljan broj računara, radnog prostora i potrošnih sredstava), koje treba da im obezbjedi država i ko zbog toga treba da snosi odgovornost.

Naravno, ovo nije propisano ni jednim pravilnikom, uputsvom ili kodeksom, baš kao ni dotrajala stolarija, krovovi koji prokišnjavaju, čistoća toaleta i sl., ali to ne smije omesti obrazovanje i vaspitanje naše djece u našim školama.

Po ko zna koji put ljudi koji su zaduženi za obrazovanje u Republici Srpskoj bave se nebitim stvarima ili šminkanjem mrtvaca, jer za renoviranje zgrada čekaju donacije mrske Evropske unije i Ujedinjenih nacija, a za reformu planova i programa nema potrebe jer mi hrlimo u vrli Srednji vijek.

 

#VasStav #VasaPrica

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li ste zadovoljni kako je vlast u RS organizovala proslavu 9. januara Dana Republike Srpske?

Rezultati ankete
Blog