Radmila Trbojević

Potop

Ili kako je civilna zaštita zaštitila narod sve tamo do Jasenovca i dalje.

Onaj krupni čovjek koji se preziva Međed, ali ne samo on, nego i neki dodatni rukovodioci narodne zaštite, širom Republike, obećavali su nesrećnome narodu zapadnom i šire, svuda, počev od multietničkog Prijedora, u kojem se super živi sve dok je tamo DNS – i novi prirepci, pa sve gore do Krupe i dalje, da neće ovaj put biti poplavljen, te da je urađeno sve što je u moći Republike da se odbrani zemlja, kuće, stoka… Ljudi pomireni sa sudbinom, zureći u kameru novinara više   ništa nemaju da kažu, osim da se mole Bogu – da im voda ne odnese kuće. Gledajući one gore prelomljene i skršene kuće u Hrvatskoj – možda kažu dobro je, ostala je kuća… Moglo je biti i gore.

Eto, to je mantra ovoga naroda, moglo je biti i gore. Dobiće vreće pijeska, gumene čizme, štruce hljeba, konzerve, flaše vode itd... Dosta. Šta bi više?!

Nije Međed sam kriv što nema nasipa, zidova, odvodnih kanala, odbrambenih štitova, bilo čega što bi se ispriječilo nabujaloj Savi i Sani i Uni, vodi hladnoj, koja sada valja drvlje i kamenje, jer takva je kad udari na ljude, ne bira ko je Srbin, Bošnjak, ili Hrvat. Kad se razljuti i razmahne, nema tog Međeda, ni zaštite  narodne da je zaustavi. A, oni, vladari, jedni i  drugi, manjeg i većeg entieta, šta kažu ONI?

Nije bio p o t o p u planu za ovu godinu, odnosno planirano je da voda ništa ne nosi, / o, da li se sjećaju  onog romana  L. Zilahija, ili možda Cecine pjesme, lakše je zapamtiti / Šta ima da se pita narod! Opozicija. Bez veze. Tačka. Mi i poslije nas opet Mi.

I tako, dok novi snježni pokrivač pritišće grad, a toplana ispušta bijeli, ekološki  dim – dok čekam da zemljom prođu “noćni vukovi“ ( Ja sam inače veliki fan motorista, jer šta je muško bez motora - to zna i ministar za krize Mektić, pa ih   zato stavlja na listu opasnih, misleći valjda da trebaju Mili da pobijedi - l i č n o sam u nekoj vrsti hibernacije. Istina, gledajući onaj “tajni“ izvještaj ne mogu da  u sliku opasnih, tetoviranih likova na moćnim mašinama dodam I vremešnog analitičara opasnosti sa svih strana, Galijaševića. Dobro, mogu nekako Lazanskog, mada je i on već dobrano ostario, a tipova raketa sve više i više, ko će zapamtiti - pa ne znam za koga on može biti toliko opasan, ili recimo koristan. )

A šta radi narod poplavljeni? 

Čeka da se voda povuče. A, onda u novom planu onih koji pobijede, a znamo ko ZNA već sada da će pobijediti, imajući na umu „razornu„ slogu opozicije, naravno osim ako se ne desi čudo, a sve je moguće. Biće p o m o ć poplavljenima da  pokupe mulj i blato sa njiva, a oni će o p e t vjerovati Međedu i kompaniji (mada bi za ostavke zbog odgovornosti već bilo vrijeme), te će s njima zajedno sanjati zaštitne zidove, nasipe, kanale, kule i gradove, vozeći se i na Zapad i na Istok   novim autoputevima. Što je sve super.   

Do novog potopa.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog