Radmila Trbojević

Ništa važno

Nije  problem  u sadašnjem trenutku naći temu za pisanje. Naprotiv, teme  sustižu jedna drugu i sada je sasvim  jasno  ko napada, a  da ne pita nikoga, ko se  igra  životima ljudi - sve po receptu postojanja  čuvenog hemijskog oružja,  koje zatuče u zemlju i Gadafija i Sadama  - koje pohara  Siriju zbog Asada (nije nego), a   koga će dalje  - ostaje da se vidi.  Da li  se tu, ipak i možda  radi  o zajedničkom projektu velikih, tj. o  njihovoj  zajebanciji  s običnim svijetom i malim zemljama, odnosno o  momentu  kada  ćemo otići  svi  u p....   m..  ne zna niko osim onih, koji  u  svojoj ludosti pojma nemaju šta čine. U momentu  kad  se  Trampu   d e s i   da jedno nedeljno poslije podne  pritisne dugme, jer vidmo da to neće biti onaj  izvikani  korejski vođa, tada neće  biti važno:

  1. šta će biti u  „sr(b)skim  čitankama“  za srpsku djecu. Neće biti važno ni šta će biti u čitankama za ostalu  djecu u BiH.  Tada  ćemo se zaista „zabaviti sami o sebi“ ako stignemo, na  jezicima  naroda, narodnosti  i  drugih. 
  2. ko će biti bošnjački član Predsjedništva, jer ona zabrinutost članova SDS–a intelektualaca, vjerskih  službenika, onaj pesimizam na licima – a pri tome najava ofanzive na političkom planu –  mene je ostavila bez daha. Čak šta više osjetila sam  neku empatiju, mada za istu nemam razloga.
  3. da li je u Mostaru na Sajmu bio Bakir i zašto nije. Ja, međutim, u ovome galimatijasu ne mogu da shvatim blogera, koji,  da li sasvim svjestan onoga šta piše, ili  piše samo da bi nešto  napisao - spominje plan iz Karađorđeva, na  kojem dvojica  istaknutih susjeda BiH i dalje tajno rade, tj. njihovu  namjeru da zgrabe svaki po polovinu BiH. Takva  nebuloza, takvo otsustvo realnosti  ja  ne mogu da dokučim, pa čak ni u situaciji da se  isti  želi dodovoriti svojim džematlijama, podržavajući jednu krajnje nerealnu priču, koja međutim, nije naivna, jer u problem Bošnjaka i Hrvata, dakle u isti koš, ubacuje i  Republiku Srpsku, koja u tome košu nema  šta da traži. Zna se naravno, da su želje jedno, a stvarnost drugo. Bilo je vremena da se razmisli prije je ... a. tj. prije Vošingtona.  To je  kao ono  da bi baba  rado  bila deda ,  kad   bi  imala  ono što ima   deda. S druge strane sasvim  je jasno da će biti onako kako kaže Tramp, odnosno trojstvo Engleske, Francuske i Amerike, ili obratno. Rusi će da se umiješaju samo ako padnu njihove žrtve – što je sasvim jasno i maloumnom, a one  neće pasti, jer ni   Tramp (ma kako voli da se igra),  ni ostrašćena Tereza, a  pogotovo ne  ljepuškasti  Makron – nisu toliko obeznanjeni da krenu „duboko“  tj.  da udare tamo odakle bi moglo da ih dobro zaboli
  4. što Halid Genjac dubokoumno, sav zanesen u konstrukciju, koju ne znam ko je smislio, sa primjesama  kriminalističkog  romana - objašnjava zavjeru  Hrvatske, Srbije  i cijele  Rusije protiv BiH odn. protiv Bošnjaka  – samo zato što u SVOJOJ stranci  ima probleme. Nisu jedini ! I SDS se  raspadao po šavovima, dijelio, rasturao – pa je opstao. HDZ  takođe. Što bi  SDA  bila  nešto posebno!  Nije valjda da ništa nije preteklo ?! A Denis Bećirevic?! A Radončić ?! Nema veze gdje su, ONI SU ZA ISTO.  Visoko kotirani kandidat  SDA za  Predsjedništvo,  Zvizdić,  nije mi od ta posla. Djeluje bezazleno, introvertirano, čak  toliko udaljeno od  žestine  borbe  prsa u prsa  – da se pitam što mu to treba. Sva  je prilika  da će  u  trojci (mislim  na trojicu veličanstvenih na vrhu)  doći  do  značajne promjene. Iza brda se valja... Dobro, ne moram sve reći. Nisam ja politički analitičar.
  1. I na kraju, više neće biti važno što  u  Federaciji, a  ne  manjka  toga  ni u Republici  ne možemo  upaliti  TV da  ne vidimo parastose  (osim kad nam se omakne GRAND i one gole, unjkave  pjevačice) ,masovno polaganje vijenaca, oplakivanja  i suze onih, kojih  nigdje nije bilo  kada se ginulo, snimke  granata u  Sarajevu , brojanje  mrtvih   i  nestalih   u oba entiteta (uz  moje  dužno poštovanje žrtvama) napade  srpsko -četničkih agresora,  koji  kao da i dan danas traju, toliko su  te  emisije  pune života,  detaljnih opisa   i nekog posebnog elana  - kao  da  se  radi  o  OBNOVI  zajedničkog multietničkog života – a   ne cementiranju mržnje.
  1. što borci Armije gube ideale, što marširaju diljem Federacije ... Naši su prestali da štrajkuju-  vidjećemo zašto. 
  1. je našim penzionerima super. Prođe Vaskrs, ide Đurdjevdan. Hajde, da vidimo šta je preostalo ?!

Kratko rečeno – u BiH se inatimo  ko će se čega užasnijeg sjetiti. Ne  gledamo  preživjele  stanovnike ove  napaćene  zemlje, koja  ne može  da shvati da od prošlosti  neće  moći   da  živi, te  sama  sebe, nesrećnica,  gura  u  propast i mrak  iz koga nema izlaza  –  osim da se  pakuju  koferi  i ode bilo kuda, što  dalje od ovakvog života.

 

Red  ispred „ EKVATORA „ i   jutros je vrlo dugačak.

Koga briga! Imamo  mi preča posla.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog