Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Zašto Vlada Republike Srpske manipuliše komemoracijom u Dobovoljačkoj ulici?

U četvrtak 3. maja 2018. godine u Miljevićima je u organizaciji vlade Republike Srpske obilježena 26. godišnjica stradanja pripadnika JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Mediji su prenijeli izjavu Gordane Gvozdenović koja je kazala "Izdato ponovno, ubijeno ponovno, ako svi kažu da je BiH država, a vidite sami da ne možemo i da ne smijemo u Sarajevo. Što ćemo ako položimo cvijeće i zapalimo svijeće, ne idemo da provociramo i ubijamo. Naši su ubijani i treba da nam sa dobrodošlicom kažu dođite".

Kao što vidimo porodice poginulih vojnika žele da odu u Dobrovoljačku i odaju počast svojoj braći, sinovima, očevima, ali kako gopođa Gvozdenović kaže da to ne mogu i ne smiju u Sarajevo.

Zašto?

Sve je počelo 2017. godine, kada smo 27. aprila. u Glasu Srpske mogi pročitati naslov „Iznuđeno izmještanje pomena iz Sarajeva“  i saopštenje Оdbоrа Vlаdе Rеpublikе Srpskе zа njеgоvаnjе trаdiciје оslоbоdilаčkih rаtоvа da će obilježavanje zločina u Dobrovoljačkoj ulici biti održano samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu i da je to iznuđeno ponašanjem kantonalnih i federalnih vlasti.

EuroBlic u svom dvobroju od 29- 30. april prenosi izjave porodica nastradalih Srba u kojima ni njima nije jasno da li je u pitanju neka i nečija igra ili stvarno ne postoji mogućnost i želja da se skup u Dobrovoljačkoj obezbjedi. Porodice smatraju da se obilježavanje zločina u Dobrovoljačkoj mora obilježavati tamo gdje se zločin i desio ili će se to zaboraviti.

Milorad Dodik prekida sve nedoumice 2. maja. kada izjavljuje  da se  stradanje Srba i vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici neće biti obilježen u Sarajevu „jer ne želi da srpski narod bude dodatno ponižen“ i da se niko ne izlaže opasnosti ponovnog stradanja u Sarajevu i da nakon komemoracije položeno cvijeće i prislužene svijeće ponovo završe u kontejneru.

Kao što vidimo 2017. godine, kao i danas,  postojala je želja porodica nastradalih vojnika da odu u bivšu Dobrovoljačku ulicu, ali im to nisu dozvolile vlasti Republike Srpske, a njihovi  predstavnici kao razloge za to navode:

  1. Ponašanje kantonalnih i federalih vlasti,
  2. Neadekvatne bezbjedonosne situacije,
  3. Sveukupne bezbjedonosne situacije u regionu,
  4. Nedavanje da se postavi spomen ploča „sa neutralnim i pomirljivim sadržajem“,
  5. Što se parastos održava na ulici,
  6. Jer ne želi da srpski narod bude dodatno ponižen,
  7. Da se niko ne izlaže opasnosti ponovnog stradanja u Sarajevu,
  8. Zato što će nakon komemoracije položeno cvijeće i prislužene svijeće ponovo završiti u kontejneru,
  9. Prisustvo iranskih agenata,
  10. Da Federacija BiH ne garantuje bezbjednost za pomen u Dobrovoljačkoj,
  11. Zbog provokacija pripadnika Zelenih beretki.

Morate priznati da su većina ovih obrazloženja prilično neodređena, već viđena i preživljena tokom ranijih komemoracija, a neka su i prilično čudna.

Elem, već 4. maja 2017. godine, dan nakon komemoracije u Miljevićima, u EuroBlicu mogli smo pročitati izjave članova porodice nastradalih vojnika JNA zamolila „Sve institucije da ovo više ne dozvole i da nam omoguće da slobodno odemo u Dobrovoljačku i položimo cvijeće na mjesto pogibije naših najmiljih.“ Dok smo u Glasu Srpske mogli pročitati izjavu sestre od jednog od nastradalih vojnika „U Sarajevu su nam obećali da će pustiti porodice i preživjele da dođu u Dobrovoljačku. Do jutros je bilo neizvjesno i u zadnji momenat su nam rekli nemojte jer možete rizikovati život. Mi se ne plašimo, ali ne želimo ponovo da stvaramo Dobrovoljačku. Opet su nas u Sarajevu slagali. Zašto?“

Kao što vidimo porodice nastradalih vojnika su uvjerene da im „federalno Sarajevo“ nije dozvolilo da dođu u Dobrovoljačku ulicu i odaju počast nastradalima.

Da li je baš tako?

Prva Policijaska uprava Sarajeva (EuroBlic od 3. maja 2017.) saopštila je  da nije dobila nikakvu najavu za održavanje skupa u Dobrovoljačkoj. Premijera Kantona Sarajevo Konakovića (Nezavisne novine od 3. maja 2017.) izjavljuje „da nije jasno kako su političari iz Republike Srpske došli do zaključka da njihov glavni grad nije siguran za odavanje počasti žrtvama“, ali i izjavu ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Fiša „da nikome ne spore da obilježava mjesta stradanja i da su svi pozvani da to učine ako žele.“ 

Kako što možemo da vidimo 2017. godine vlasti u Republici Srpskoj nisu ni pokušale da organizuju komemoraciju u Dobrovoljačkoj ulici, već su same odlučile da se ona prebaci u Miljeviće, bez znanja i saglasnosti porodica nastradalih.

Sasvim je jasno da je ova komemoracija vlastima Republike Srpske služi za dobijanje političkih poena i da im mrtvi vojnici JNA i želje članova njihovih porodica  ništa ne znače.

Tužno je to Republiko Srpska, tužno i žalosno da se manipuliše mrtvim vojnicima i njihovim porodicama. Jadno je Republiko Srpska da se bol i tuga porodica poginulih vojnika koristi u političke svrhe. Možemo li barem mrtve da ne uprljamo dnevnom politikom? Gdje je tu pravoslavna vjera, hrišćanski ideali, čojstvo?

Nakon Dobrovoljače i obilježavane stradanja vojnika JNA na Tuzlanskoj koloni, iz istih razloga, premješteno je u Bijeljinu.

Slučajno?

Ne bih rekao. 

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog