Radmila Trbojević

Da li su sve kocke bačene?!

Postoji  jedan super izraz u pilvačkom sportu, koji se zove rasplivavanje, pogotovo je to rasplivavanje važno uoči nekog takmičenja. To znači da se plivači ugriju u bazenu, da uđu u što se bi reklo, štos, ili već šta sve ne - kako to već treneri u tom sportu znaju bolje od mene.

Kako bi se to moglo primijeniti na političku scenu u Republici Srpskoj, ali i šire, u BiH?

  1. Igrač najjače partije u Federaciji pušten u političku promet, dakle ušao u bazen /javna scena/ i počinje rasplivavanje. Bolje rečeno biće to nadmetanje /kad uđe Radončič i drugi/ gladijatorskih ekipa, nabrijanih, spremnih na borbu do granica izdržljivosti, a sam turnir je tek u oktobru. Zamislite taj fight, taj sudar divova, koje povezuje snažna i neupitna pripadnost znamo koja, i neka je, svaka njima čast, i nama bi bilo bolje da nas povezuje - znamo šta, ali sva je prilika da toga ima najmanje. Očekivanje da će boje SDA braniti gđa. Sebija, a neće – za mnoge je bilo razočarenje, a za one druge dobra vijest. Mislim da je ona bila najkandidat za Vrh. Ovaj, za Predsjedništvo izabrani, Šefik Džaferović, kad se upredi sa pomenutom gospođom -   nema mu.... a, ni energiju, ni harizmu – niti bilo šta bi SDA ovaj put vodilo ka nebeskim visinama, koje očekuju. Na njegovom licu, dok se obraćao svojima urbi et orbi je bio  vidljiv strah, neka mješavina, ne čuđenja –  jer tu ništa nije bilo slučajno nakon što nema Zvizdića, kao ni u svakom drugom glasanju i referendumu, nego jedva skrivena  unutrašnja drhtavica i  jasna spoznaja je da on nije za to – ta teško skrivana slabosti, koja izjeda onoga ko nema gvozdenu pesnicu, dubinu uvjerenja, odsustvo skrupula u izvršavanju ciljeva partije, kakvu bi recimo imala gđa. Sebija. Čak je i naš Predsjednik jednog momenta rekao da je ona „jača od Bakira“! SDA - konvencija je bila prilično  mlaka, bezbojna ,nedostajao je žar – mada je Izetbegović, prizivajući više sile, pokušao da sabere naciju, da joj udahne snagu, da ojača patriotitzam Bošnjaka na sve moguće načine. Ostaće da se vidi hoće li pominjanje svega i svačega, prizivanje oca od strane sina, zaklinjanje u vječne principe vjere i amaneta itd. uroditi plodom, ili će to biti kao što je nekad rekao čuveni  Ognjen T. / tada SDS-ov  barjaktar / – one godine: Laku noć .....Federacijo, naravno  mislim u smislu  osvajanja vrha vlasti.
  1. Još jedan kandidat SDA /meni neobično drag za opisivanje/ počinje rasplivavanje, plivajući ka mjestu podpredsjednika Republike Srpske. Meni nije jasno kako neko, ko toliko mrzi Srpsku, ko je toliko puta najcrnje govorio o tome  kako se živi u omrznutoj Republici, kako Bošnjaci jedva preživljavaju, poniženi i potlačeni surovim tretemanom manjeg entiteta, ko je bio perjanica skoro svih bošnjačkih apelacija, zahtjeva, pritužbi na  sve i svašta - može pomisliti da ponovo dođe na isto mjesto. Taj cinizam, budući da je za svoju poziciju primao odličnu platu i imao super beneficije - to odsustvo svakog obraza, tu nemogućnost /ovaj put ću reći blago/ da prihvatiš, da gledajući i slušajući samog sebe  - konačno shvatiš da tvoj lik i stav može voljeti samo rođena majka. Ovo ne vole mnogi koji čitaju moj blog, ali znaju da se ja neću povući zato što nekome ovo neće biti milo. Naravno da spoljašnji izgled nekog čovjeka ne mora biti presudan, ali energija, dobra volja, spremnost na kompromis – imaju značajnu ulogu u komunikaciji s ljudima. Ovaj član SDA – je više nego iko drugi doprinosio stalnoj tenziji, negativnim vibracijama i lošim odnosima Federacije i Republike Srpske. Mene on unekoliko podsjeća na lik i djelo Pandurevićke u “ranim radovima„ - samo što je Salkić ostao dosljedan svome putu, dok ona nije.
  2. Kao super alternativu predlažem onoga koga sam u blogovima zvala „lijepi“, tj. Sadika Ahmetovića. Prvo - lijepo ga je vidjeti, što nije nevažno, dapače, a drugo - on ima i „ono nešto“, ima pozitivnu energiju, lijep osmjeh, s njim se može pričati, nešto i dogovarati – on je Bošnjak i Musliman kao i Salkić – i on to ne krije, i ne treba - ali nije  nabrijani  m r z i t e l j  svega što je srpsko, i  to ga, po meni kvalifikuje za mjesto podpredsjednika RS-a. Naravno, kad se mene pitalo. Ha, ha .....
  3. Moram da pomenem i mladoga Bećirevića, nadu SDP-a, gledam ga neko veče kod Jurišićke nakon izbora i djeluje mi „kao dijete na tuti„. Sav se uozbiljio, i uparadio u želji da djeluje državnički. E, pitam se pitam - šta li je Bećirević s a d a  – osim ako nije, kao politički „sveobuhvatni“ Ognjen Tadić predumanio, dakle odjednom prebrisao gumicom zapaljive, iritantne, nacionalističe izjave - dakle sve što je nekad govorio, pa sada okrenuo drugu ploču - obukavši se u crveno. Ali, nije! Izjave koje je već dao nisu ni pomirljive, ni kompromisne. Kao on će se zauzimati da Hrvatska i Srbija nemaju paternalistički odnos prema BiH, dakle direktno napada dejtonski sporazum. Koju kocku  na tablu  budućnosti  BiH  baca uparađeni Bećirević?
  4. Ne spominjem naše plivače, mada su neki već obukli kupaće, neki su i skočili u bazen, a neki čekaju da se voda malo „ugrije“ pa da onda đipe u ladno Dunavo. Od skokova sada jedino znamo ko će da uskoči u Predsjedništvo, a za druge, pogotovo za visoku funkciju iz Koalicije na vlasti u Republici – još se ne zna. Odnosno zna se samo treba da se objavi. Pravo govoreći i nije bilo baš nekih plivača za izbor. Gledajaući ove ostale stranke koje se nadaju proboju na Vrh - teško će se nositi sa iskusnim dugoprugašima – jer oni u „rukama„ imaju godine plivanja, a ovim novim likovima se čini kako je cilj na dohvat ruke. Mnogi su junoše, bez političkog iskustva, puni sebe i neke enrgije za koju ni sami ne znaju kuda da je upere.. dok je pravih  plivača  baš malo. Ima dosta onih koji više ne bi mogli prepilivati ni Vrbanju kad malo poraste - ali, što je govorila moja pokojna majka  ne da djavo mira, draga vlast /čitaj privilegije/, gora je od svake droge ... Uosatalom, naše penzije rastu li rastu..To je dobro. U poređenju sa prihodima, koji su skoro pa nestvarni, dakle astronomski – šta reći za ove naše, koji su toliko stvarni da bivši čovjek,  dakle penzioner - nema riječi - osim duboke zahvalnosti Bogu i „ našoj zemaljskoj vladi „  /Kočić, ne ja/ što je živ. Kud ćeš više.....!                                   

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog