Radmila Trbojević

ŠTA LI  JE NASLOV ….?

Lomim se kako  da nazovem ovaj blog. Naime, želim da se osvrnem na problem tj. na muke opsjednutog Bihaća, Cazina, Kladuše i drugih mjesta duž, od vlasti BiH, dozvoljene rute prolaska  migranata, a  jasno mi je da su koferi nadležnih spremni za put, na  zasluženi  odmor. Briga nekoga što neko ne smije pustiti djecu, pogotovo žensku, napolje kad padne mrak. I svi ćute . Odnosno, neki nešto i kažu.  

Naslov bi  mogao biti:

“Šta  je koga briga što je hodža bos “

Ima i ovo:

“Teško je uliti pamet onome ko nema volje, a još   teže  je  uliti  volju  onome ko nema  pameti” 

Ako misao dovedemo u vezu sa gore pomenutom sitaucijom doći ćemo do jednostavnog zaključka  da  neki  u  Federaciji, možda  lagano i  shvataju da  su  jebena strana  –  samo  im još  treba “uliti“ volju da problem  cunamija  mladih,  tamnoputih  muškaraca  iz Pakistana, Irana  i susjednih zemalja na krajiški dio Federacije riješe, makar zaustavili one koji su spakovali kofere i još ove godine /da li samo ove!?/ gospodski provedu godišnji odmor uz južna mora, oslobođeni svakodnevnih briga o bosanskim Srbima, bosanskim Hrvatima, bosanskim Bošnjacima /gle čuda, kao da za predavača imaju čuvenog bosanskog dušebrižnika Kalaja/, i  svim onim  upišanim, us……im   parkovima koji smrde, zelenim površinama punim otpada,  bivšim penzionerskim domovima, devastiranim  hotelima, kasarnama  omrznute vojske itd, čija  “zemaljska vlada”, što bi rekao Kočić, ne haje  za ozbiljnu  brigu Krajišnika, koji iza osam sati uveče teško da izlaze iz kuća. Ili možda pameti i volje ima ali pitanje je ko u Bošnjaka odlučuje ! Jednostavno n e k o je, bez znanja  drugih  /čitaj drugih partija /, dao zeleno svjetlo da migranti  ulaze u BiH. To je jasno i budali tj. onome kome je džabe “ ulijevati”  pamet,  kad nema  muda  da se pobuni / što jeste sinonim za volju/  rečeno prostim, narodnim jezikom.

Naslov bi mogao biti i ovo:

“Ko  muda nema da nešto mijenja  ,nek  se  pokrije  po  glavi i ćuti!”

Sarajlije su svoje migrante transportovali, oni znaju kako, da ih Erdogan ne vidi i uvalili ih  bosanskim Hrvatima. Hrvati ćute. Za sada. Denis Zvizdić i njegovi, koji su za problem i te kako znali, okreću glavu od Bihaća, Cazina, Kladuše i okoline, sve čekajući da migranti krenu od Bijeljine ka Banja Luci drito, cestama, rijekama, šumama i gorama itd, te zahvate i manji  entitet,kako nas odnedavno nazivaju. Kao trebalo bi da i mi u Republici u tome učestvujemo! Mi smo jasno rekli šta mislimo. Ne bi bilo dobro da počnu otkrivati migrante i ovdje u našim parkovima, ne zato što ja nemam empatiju za migrante itd., ili zato što se nešto lično bojim – ja sam strahove prebrodila davno, nego zato što znam da smo se mi, izbjeglice iz onoga rata, bez igdje ičega, nekako smjestili u našoj Republici, primili su nas dobri ljudi onda kad nam je bilo najgore. Dosta je. Tačka.

I ovaj naslov ne bi bio loš :

Volja  je  stvar jakih, a  želja  stvar  slabih

Nekima kao da nije jasno da ovaj rat, migranti i “ekonomske”  izbjeglice – nisu problem BiH. BiH nema veze s tim, a EU misli da ima, odnosno da svi jednako treba da preuzmu  odgovornost za migrantsku krizu. Zašto svi?  O kakvoj je solidarnosti riječ?  BiH  nije u  EU  i   nije  izvjesno kada će  biti - i zašto bi  onda  na  sebe  preuzela  takvu  vrstu problema,  osim da se dodvori onima kojima do nje  /BiH/ uopšte nije stalo, osim u slatkorječivim obećanjima i uvijek istim floskulama. Zar to nije trebalo reći?  Ili je želja anonimnih bila  jača od volje drugih!

Možda i ovo:

Kad nema pravi život, čovjek živi od  fatamorgane“

Da li su u Bihaću odlučili da se predaju? Mirno. Da otvore kapije, puste sve migrante da uđu pokriju se po glavi i ćute. I sanjaju. Ne znam, nije moje da sudim.

I na kraju, ako je neko stvarno odlučio da ovaj krhki mir zajebe do kraja  i  ponovo napravi haos - brojeći mrtve i danas poslije dvadeset i više godina, ko pravi spiskove ne bi li se pohapsili svi Srbi, koji su nosili  puške i  nisu se sami, grupno, predali nevinoj oslobodilačkoj vojsci na  drugoj strani - ko nas gura i dalje u beznađe, ”ćerajući” se po novinama nesuvislim izjavama, čekajući novi balkanski sukob - neka ide na islamska ili neka druga ratišta, što dalje od ovih prostora. Taj neko kome treba  novi rat, ili  je sadista, ili  je lud pa ga treba trajno zatvoriti.

A, tema o migrantima ... Dolaze. I nikom ništa. 

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog