Данијел Михић

"Конфучијев савјет" за српске проблеме

Иако Конфучије (6. вијек прије нове ере) није био ни Србин ни православац могли бисмо у његовим идејама пронаћи излаз из друштвеног лудила и безнађа у којег смо потопљени.

"Као државни чиновник, Конфучије је својим очима видео како држава ради, односно не ради. Кад се повукао с посла почео је да размишља о узајамном дејству појединца и државе. Кренуо је да путује по Кини и износи своје идеје све већем броју следбеника." (...)

"Конфучије је сматрао да су ред и хијерархија на првом месту. Људи треба да живе према начелима етике по којима је добробит заједнице важнија од добробити појединца. (...) Сви морају дјелотворно да обављају дужности које им припадају по положају у друштву."

"Ако има праведности у срцу, биће и лепоте у карактеру. Ако има лепоте у карактеру, биће склада у дому. Ако има склада у дому биће реда у народу, ако има реда у народу, биће мира у свету".

(Лагунин водич "Историја света" 53-54 стр)

Шта можемо научити из ових пар реченица? Прво да неодговорност, селективно поимање и спровођење правде и општи јавашлук ипак нису наши изуми. Проблеми који су се код нас уткали у живот сваког човјека по Конфучију су настали у недостатку праведности у срцу и осјећаја за колективно добро првенствено наравно наших буздованоглавих поглавника и коалиционих доглавника али и у простом народу из којих непрекидно и извиру све те армаде гладника...

То је оно што одмах можемо промијенити (иако то тешко изгледа на прву) јер углавном наши људи млате празну сламу о великим, предалеким и превеликим, потенцијално будућим, фатаморгана-промјенама невјешто се извлачећи од оне мрвице одговорности коју имају прије свега према сопственом срцу а онда и према друштву у цјелини. Док год је натполовична већина становника несвјесна потребе да се буде праведан и користан широј заједници, никаква суштинска промјена и никакво свитање неће нашем, тренутно антинароду бити могућа.

Но то не смије бити изговор свима нама да се забијемо и предамо, напротив. Чинити поштене и добре ствари у мјери могућности и бити неоптерећен исходима живота, смрти, државе или свијета. Сваки дан рашчланити на независне епизоде одговорности и одрађивати их часно без обзира што ћеш испасти највећи магарац у селу и што ће народ злобно испирати уста тобом. Нека барем нечим испира. Прије одлука Трампа и Путина усудити се урадити нешто конкретно, квалитетно и часно... Могли би се позитивно изненадити како се ствари крену одвијати.

Колико год невјеровали, да, може бити другачије и боље и биће у сразмјери броју пробуђених и савјесних.

 

Преношење блогова и текстова са портала Фронтал дозвољено је након истека 48 часова од објаве блога или уз писмено одобрење редакције

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog