Јарац Мудријаш

Сви у напад...

С обзиром да је фудбал дефинитивно најважнија споредна ствар на свијету, а да се ништа важно не дешава у држави данској, логично је да ћемо се за ову неприлику њиме бавити. УЕФА, чувена мафијашка организација која зарађује више него Гаспром, јер и Гаспром троши паре на УЕФУ, а они чак не плаћају ни гориво, јер им је Гаспром спонзор, а вјероватно не плаћају ни гријање, као што им је џабалеску и пиво и чипс, а и Пепси за мамурлука ујутро, сконтала је да им је мало свега па су осмислили још једно такмичење за згртање лове и назвали га Лига нација. Подијелили су репрезентације у неке лиге, и сад фудбалери у слободним терминима од клупских такмичења морају да играју за репрезентације. Прво се побунили у Данској, навикнути да се сваки прековремени рад плаћа и они им платили. Паре нису проблем...

Проблем је кад немаш репрезентацију. Као рецимо Србија. Није нека срећа кад држиш да је имаш, као рецимо Хрватска, па ти Шпанци као свјетском вицепрваку васпитнопедагошки нашибају шест комада, што ти се није десило од славних дана НДХ, али опет најгоре је кад не може горе. Немати репрезентацију значи немати тим, немати селектора, немати навијаче, немати ништа од онога што други имају. А свака риба смрди од главоње. Тај неки главоња и присаједињени му труст главоњских мозгова је посредством стручне им комисије смијенио човјека који је створио репрезентацију и изабрао Младена Крстајића (у даљем тексту Весели Босанац – ВБ, какав сам и сâм), све у циљу даље консолодиације фудбала у Срба. Главни аргумент за ову бесмислену одлуку нашли су у чињеници да ВБ имао завидну фудбалску каријеру. Ако је то био критеријум, није јасно зашто нису изабрали Немању Видића чија је каријера несумњиво знатно завиднија, на чему му очигледно у Савезу многи завиде. Апсолутно су били искључени Пикси Стојковић и Синиша Михајловић, којима изванредно завидна фубалска каријера није могла извадити круцијални гријех да иза себе имају и тренерску каријеру, јер то није био тражени критеријум. Па неће смијенити једног успјешног тренера другим, то заиста нема смисла, ако се већ мијења онда то мора бити очигледно и транспарентно, ко у политици, да зло не чује.

ВБ је одмах показао да је човјек промјена смјенивши капитена чија је каријера обиљежена знатно већим успјесима од његове, наравно без икаквог објашњења, јер би му за такво нешто требао знатно већи вокабулар од 382 ријечи и фразе које он посједује. Мало ли је, ипак је он ВБ и притом пензионисани фудбалер. Наравно, као и сваки успјешан Србин из Босне са адресом у елитном дијелу Београда и ВБ је човјек у двоструком радном односу, јер је истовремено док је селектор Србије и предсједник ФК Радник из Бијељине. Он је парадигматична појава у свеколиком Српству, млад, успјешан, немушт у говору и твору, без дана искуства на одговорној функцији коју обавља, али изабран. Може се похвалити већим бројем савјетника од свог предсједника, мислим на оног примарног, јер је он ипак првенствено предсједник ФК Радника, ово друго му је некако наметнуто. Толико их има да у Литванији није било столица за све па су неки чучали около, редари их избацивали на трибине, они се клели да су савјетници селектора, онда у другом полувремену они што су у првом чучали посједаше, а ови се около размјестише, а кад су им ноге утрнуле подигли резервне играче на загријавање да имају гдје починути, к`о у Електродистрибуцији.

У Литванију су доспјели јер је захваљујући константним успјесима ФСС репрезентација распоређена у трећу лигу, колико је то понижавајуће довољно је рећи да БиХ игра у другој. ВБ се још није изјашњавао по том питању, али претпостављамо да ће након сусрета са моћном Црном Гором селектор изјавити како је примарни циљ за прву годину сачувати статус трећелигаша, а кад се мало консолидују напашћемо за коју годину и виши ранг. Треба имати разумијевања, ово је ипак ново такмичење, а поготово за наше играче, игра се у нерадне дане, фудбалери не играју у својим клубовима и треба им да се привикну на трчање по трави, а ту су и други реметилачки објективни, субјективни и предикатски разлози. А и народ мора имати стрпљења, па трпе неспособне политичаре по двадесет година и још им сваки квартал дају глас, а њему само што се нашао на том мјесту измичу фотељу, столице на клупи нема, заузео је најновији савјетник. Јасно је показао да неће трпити то што су се неки фудбалери, без којих очито тим не функционише, нашли њему да попују како да ради свој посао исто к`о да он зна шта треба да ради. Па да он зна како треба не би му требали савјетници, а савјетници су именовани, добили уговоре, не може сад Савез оставити толики свијет на улици да би репрезентација играла боље. Овој су власти људи најважнији.

ВБ је, наравно, стао уз власт и предсједника, али као стара гробарчина, то су они који користе трибине да погрдно узвикују „Вучићу педеру!“, није могао превалити преко уста да уочи Свјетског првенства истакне заслуге предсједника АВ за пласман на мундијал, апострофирајући његову несебичну помоћ при склапању уговора са Пумом која им је џабалеску подијелила дресове, тренерке и још по једну бијелу мајицу да имају за нако, и генерално на популаризацији спорта за младе, младих уопште, као и наталитета у Срба. Не ради се то тако, рођаче! Учи од Терзе. Отиш`о човјек код предсједника, он има само једног предсједника јер су му одузели црногорско држављанство, и фино с њим све уредио. АВ се свако мало виђа са Ангелом, Могеринијевом и осталим ЕУ роспијама, али кад запне оде до Курца. Запело, ови Редбуловци се напалили, АВ се нађе с Курцом, каже таква је и таква ситуација, ђе ћете ви у Лигу шампиона кад се тамо смије пити само Пепси, нема смисла, то је сукоб интереса, ти мени ја теби, рука руку мије. Зна он с Курцом, још испала драма, као ови воде 2:0, Звезда се као Феникс диже из пепела, и Лига шампиона. Милиони се сливају у каси, прелива на све стране, има се може се, људи у колонама чекају да купе карте, Звезда, Звезда! Не може се без курца у сватове, мој ВБ.

Џабе ти савјетници кад је све то исто к`о и ти. Требаш намамити савјетнике из редова оних који су против тебе. Опет узмеш за примјер АВ-а, нема ти бољег. АВ на Косову, не и на Метохији, а у студију неки они свезнајући коментатори општепознатих спознаја, а међу њима Он. Леп, висок, згодан, шармантно до потпуно просијед, човјек кога су негдања АВ-ова браћа и сестре називали највећом љубави Бориса Тадића, човјек појава, Идол и портпарол. Онај који је певао Имала је снажније руке него ја, Рајко из култног филма 6 дана јуна, доајен маркетинга, апсолутни инфлуенсер женских срца – Небојша Крстић. Шта ће ти стручни сарадници кад на својој страни имаш декларисаног опозиционара кога жене, а и завидан дио мушке популације и не слуша кад говори, осим кад пева. Једино што ме бијаше лијепи страх кад га угледах да се овај наш, наш је овај Наш, не угледа на свог идола, па умјесто Идола, за свог мудроскрбника узме првог од прекодринских рокера на привременом одмору у Београду Нелете Карајлића. Пазите, тај не само да није леп, него није ни шармантно просијед и што је најгоре њега сви само слушају, јер никад није дао гледати у себе. Није нешто знао ни пјевати, али за то МД има себе, он воли да ми играмо како он пјева, а баста човјеку.

Да наша-његова државичица има репрезентацију он био за селектора довео ДА Марадону. Основни критеријум да је био сјајан фудбалер презадовољава, други да је очајан тренер такође. Он је тренутно тренер у мексичком друголигашу Дорадосу из Синалое, престоници чувеног нарко клана митског Ел Чапа Гузмана, у чијој су вили страшни мексички полицајци ономад заплијениили 22000000000 долара у кешу и белу смешу, што му се такође једино може уписати као плус. Ту је наравно и обострани им јаран Немир Кустурица да погура ако се буцко, под чиме не мислим на трбатог Робија, узјогуни. А неће, чега то има у Синалои, а да га фали у Бањалуци?

 

Преношење блогова и текстова са портала Фронтал дозвољено је након истека 48 часова од објаве блога или уз писмено одобрење редакције

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog