Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Radovane mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo

Nisam siguran kada je počela predizborna kampanja u Republici Srpskoj ali do izbora je ostalo još 12 dana. Sve je isto, Dodik dominira u medijima, u bahtosti i primitivizmu. Savez za promjene imitira Dodika, dok nam se istovremeno pokušava predstaviti kao alternativa.

Stvarni pobjednik ovih izbora je Radovan Karadžić čovjek čije ideje, već 25 godina, slijede i vlast  i opozicija. Radovan je zbog realizacije svojih ideja osuđen na kaznu zatvora od 40 godina, zajedno sa Plavšićkom i Krajišnikom, ali Republika Srpska i dalje slijedi njegov put.

Znam reći ćete da pretjerujem ali da vidimo fakte.

Bio je 31. 08. kada se iza Dodikovih leđa ukazao general Ljubomir Borovčanin osuđen pred haškim tribunalom na 17. godina robije. Bila je to jasna poruka svim Srbima, a još jasnija Bošnjacima i Hrvatima, kako Dodik zamišlja Republiku Srpsku u budućnosti.

Nije se javnost Republike Srpske mnogo uznemirila zbog toga, ali bilo im je drago da vide kontinuitet Karadžićeve politike kod predsjednika Republike Srpske Dodika.

Onda je kandidat za predsjednika Republike Srpska od strane opozicije Vukota Govedarica svratio na predizborni skup na Pale. Bio je to utorak 16.09. kada je Vukota ničim izazvan izgovorio antologijsku glupost pred Ljiljanom i Sonjom Karadžić. Zamolio je majku i kćerku da to veče nazovu Radovana Karadžića, prvog predsjednika Republike Srpske, prenesu mu pozdrave i prenesu riječi „da je (Govedarica) budući  predsjednik Republike Srpske i da će ličiti na njega, a ne na ovoga što danas vodi Republiku Srpsku.“Iz ove izjave teško je reći da li Vukota želi da ima frizuru Radovanku ili je mislio na dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Bošnjaka i Hrvata 90-ih godina. Potom je izjavio da želi da bude „predsjednih svih građana Republike Srpske“ pretpostavljam  od Tomašice, Keraterma i Omarske, preko Srebrenice i Vlasenice, do Viline Vlasi kraj Višegrada do Aledže džamije u Foči. Izgleda da Govedarica i Savez za promjene žele glasove ne samo živih već i mrtvih Bošnjaka od Tomašice do onih zapaljenih na kući Omeragića u Višegradu.

Ali to nije sve.

U Vlasenici 15. septembra sadašnji predsjednik opštine iz SNSD-a Mićo Kraljević postavlja bilbord sa svojom fotografijom, fotografijom Jurišnog odreda Vlasenica  i fotografijom Ratka Mladića. Poruka je ubitačno jasna.

I na kraju parafraziraću engleskog fubalera Linekera, demokratija u Republici Srpskoj se svodi na skup pravila kojima se uređuje izborni proces u kojem još uvijek pobjeđuje politika Radovana Karadžića.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog