Radmila Trbojević

It is done!

Proteklu nedelju dana (istorijski značajnu za BiH) patila sam od neke vrste gripe pa ono što sam čula i   gledala kao da   i jeste i nije bilo. Šta pri tome mislim? Mislim svašta, ali to što ja mislim i onako ne pije vode- pa je bolje sačekati da se mutna voda izbistri, da Saveznici uspiju da sruše rezultate izbora (mada sam pesimista), da se ručno ponovo broje glasovi (kao da su ih do sada brojali nogama) i da konačno “svane”.  Njima, naravno! Sav ovaj bijes, sva ova gungula, priče o nepravilnostima, kradji, kupovini glasova, pripremljenim vrećam listića itd.  čini se da nema puno veze sa brigom o narodu– nego ima veze sa izgubljenom šansom za sljedeće četiri godine za super prihod, grabljenje pozicija i lagodan život potencijalnih kandidata opozicije– jer, niko od gubitnika (naravno, da će tako biti i u poziciji za mnoge koji su sada zgranuti time što nisu ponovo u poslaničkim klupama) ne može, ne zna, ne želi, niti bi se snašao u životu običnog čovjeka koji radi.

Kratak komentar sadašnje situacije je: izgubili su oni, koji nisu dobili!

Opširnije, evo ovako:

Izgubili su zato što su mislili da će dobiti ove izbore. Sad- ili nikad! A misliti i sr… nije isto. Ne radi se samo o navodnoj izbornoj kradji! Događaji, koji će se sada odvijati na političkoj sceni naše Republike pokazaće razloge zbog čega saveznici zore i narodnoga buđenja nikada to i nisu bili i kako ih je bilo lako razbiti na dijelove, bez obzira na duboku vjeru Ivanića da su oni ovaj put spremni na sve. Ivanića, kako izgleda, glavnog i odgovornog rušitelja SDS-a -što sam rekla nekad davno na Skupštini SDS-a u Prijedoru, ali me niko nije slušao, jer je već tada o debaklu srpske državotvorne stranke sve bilo odlučeno.

Pobjeda na izborima se planira iza kulisa, najmanje godinu dana unaprijed, biraju se sposobni ljudi na odredjenim mjestima, naročito kandidati koji m o g u pobijediti, a ne dobri Govedarica, koji leluja izmedju blagog, sladunjavog stava i muževnosti koja kasni. Moraju se naravno   naći i sredstva i strani pomagači (kažu da ih je bilo i za saveznike, mada uzalud), ubaciti “duboke” spinove, napraviti situaciju da sve izgleda baš onako kako nije- kao Koalicija se raspada, svađaju se sa DNS-om itd. kao da je to neka tajna da se i oni svađaju- ali račune sređuju nakon što d o b i j u izbore. 

Treba izbarati likove koji su jači, ili makar jednako jaki kao oni iz pozicije, a takvih je bilo prilično malo među opozicijom. Ma šta neki birači mislili o pobjedi, recimo i o Cvijanovićevoj, gdje   se   na sva usta pričalo o njoj i njenim ustaškim “đedovskim” mrljama iz prošlosti, misleći da je to zadnja linija odbrane, tj.da će  je   zaustaviti, ili ništa drugo neće. Čini se da je možda baš to bilo presudno da se sve izbriše, nakon što se pokaže da je ona, tj.  njen rođeni otac, a to je kao da je i ona, bio u vojsci RS -a, što su odmah potvrdili ovi iz Boračke. Naravno, dodatno je Željka neumorno, pregalački bez dana odmora otvorila nove puteve, ubacila kamenje u cement, utoplila škole, otvorila kružne tokove, bolnice, itd. povećala penzije, plate itd.  Narod je to nagradio! Zar nije?!

U opoziciji su ostali igrači koji su svoje karijere uvijek i  zasnivali na kompenzacijama, toj   zlatnoj    političkoj “koki” svih izbora do sada, a koja je tek ove 2018.godine postala jasna dobitna kombinacija, a niko je nije spominjao recimo 2010.godinu, kada su  se  na  političko nebo Sarajeva   iz SDS-a vinuli majstori, koji nisu imali muda da istupe na listama, te su smišljeno i svjesno    stavili sebe ispred drugih. I niko se nije bunio. A oni su tu i danas, jedu bijeli hljeb parlamentarni, pa ponovo u Republici, pa opet parlamentari i tako redom, u svakom slučaju ne hljeb kod poslodavca, ili PIO RS -a.

Ukratko i neobavezno, čini se samo da je

  • - SSND- pogodio  koš, ne prečku, nego koš sa Centra. Ma kako se to nekome sviđalo, ili ne. Šta njih briga! Narod je glasao.
  • - SDA- sjebao SBB – na način koji mi je skoro pa neshvatljiv. A Radončić promukao na tribinama. Ovo je nešto kao Tihi nekada u NOB-u- (oni tako vole antifašiste) kao sila   koja   dolazi niotkuda, neočekivano, istorijski obimno, sa  sve Džaferovićem, tom političkom neznatnošću (iza  stoji   Glavni, naravno),  a Džaf će sada prvo da napravi  zube  kao    svi ostali gore, pa će onda da se ušeta u kabinet
  • - nama u Srpsku ponovo dolazi onaj ljepotan  što  voli Srbe (čitaj Ramiz Salkić) kao  Bajro .,  čuvena  rečenica iz onoga  nekadašnjeg Sarajeva, koga više nema, da  nas voli, mazi i pazi kao do sada. Sve dok nam ne pusti …dobro, ne mislim na krv. Ima još vitalne tečnosti u nama, osim krvi.
  • - Komšić (ili ko je već iza njega), snježno-bijeli  bosanski/ bošnjački  ljiljan, taj zamjenski Hrvat,  mada po visini i muževnom  izgledu ne može da  parira  Čoviću, zajeba Hrvate    do te mjere da nisu sebi došli od  oktobra ujutro, a nama obećava da će se jednako    boriti i za interese Srba i svih ostalih u BiH. Blago nama svima!
  • - Gdja Cvijanović u medjuvremenu strašno napredovala u svakom smislu- to sam vidjela    one predizborne  noći kad je govorila  ispred zgrade  televizije RS i mada je vidjela  da je prisutnih prilično malo- nije pokleknula, nego je bila vidno egzaltirana, optimistična i  strašno   ponesena, a zapravo je bila  samo  s i g u r n a   u  Milu, tj.  da pobjedjuju. Nema u politici  ljubavi, ništa mlako i  na  pola -  u   političkom   sudaru, baš  kao  u   areni,  mora   se  kao Mile- Udari prvi  i reci Ja sam najbolji! Da nisam, rekao je one večeri, kada iz pristojnosti nije proglasio izbore–vi bi (misli  na   Ivanića  i  cijelu opoziciju)    i    A niste.
  • - SDS brojidane do ručnog brojanja listića. Bjelica i Obren već sada znaju da do IZVORA (čitaj Banja Luke)- ima samo jedan putić i da brod valja  napustiti na vrijeme. Neće valjda   čekati da se Pandurevićka  malo udeblja i  malko  razveseli, jer kanačno  ona  je ponovo   konzum…ne, ona je    kompenzirana, da  Govedarica sazrije i  shvati o čemu se ovdje radi,  krajnje je vrijeme da  svi   shvate da M. Šarović  jeste   muškarac za sva vremena  i da   za njega neće biti zime. Ono što preostane od SDS-a biće, kako ja mislim,  predato osobi  X, kao   dijete sa posebnim potrebama, na brigu,  čuvanje i  uzdržavanje- sve dok dijete ne shvati da izlaza iz internata nema- bez potpisa    
  • - DNS sada gleda ispod oka ko kakva namiguša, koja zna svoju cijenu, a sluša s oba  uha   šta Mile poručuje. Kao Pavić  nije   čuo  šta je Mile poručio. Jeste, jeste i  te kako  je čuo i za Ljubiju, i prihatio,  jer su već dva  rukovodioca  iz  DNS-a   smijenjana, a biće  ih    još   sve dok se  Pavić  ne vrati iz  “inostranstva”   i ne odluči  šta će. Prognoziram da neće   ništa.  Što    bi   to radio?!  Bolje je   ulijepo, polako, pa da sve ovce ostanu na broju, tj. na zelenoj livadi.      
  • - Ujedinjena Srpska- ima dobar zamah, dobar im onaj advokat. Pemetnica. Ja volim rukomet, pravo   muški   sport, imam i   razloga…   Kad pucač (a zna se ko to može biti) dodje  na devet  metara, može  i   sedam- golman to  ne   Ili brani slučajno. U politici nema slučaja.  Pogotova ako zna da pucač ne može promašiti. A Ujedinjena   zna, ima prirodni talenat za izbor pravog puta.
  • - PDP- kratko rečeno, bili bi nigdje da im  ne bi one dvojice mladih musketara. Nije valjda da misle d BI ONI kao stranka, bez njih, imali neki rezultat. To neka ni u snu ne misle, mada je Vođa, taj za sve situacije dobar čovjek, osim kad gazi druge, a on zna kada i kako - postigao rezultat, opet zahvaljujući …. Dobro neću dalje, budući da ja nisam bila   član tih   nekih veličanstvenih odbora.    
  • - Uostalom, dosta. Nisam ja anlitičar izbora, pa da nabrajam sve ostale partije.
  • - Istina, ostao mi je Čavić. On ostaje vječno. Mislim, zaostaje, zato što zna u kom grmu leži zec.

Ovo što pišem su neobavezne impresije jedne domaćice, penzionerke, koja  lagano guli     paprike  za   ajvar,  (kupljene   iznosom  povećane  penzije !!!!)  i  sprema  se da   ga   peče,  kuva  ili  kako  kome drago,  lupajući  tekst  preostalim  prstima  po kompjuteru.

 Ja ajvar, naravno,  pečem   satima  tako što  ga miješam  drvenom kašikom   štiteći    se (od   prskanja  istog) maskom od kuhinjske krpe.  

Peći ajvar na tihoj vatri, svakako,  jer, pečen  tako  ima  bolji ukus.

Do skorog pisanja, narode srpski !

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog