DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Narodi izabrali Milionerske klubove naroda

Sve više sam siguran da naši narodi vole svoje političke milionere, koji su milione zaradili zaskakajući ih više nego što su ih zastupali!

Pred ove opšte izbore radoznali novinari svih naroda  istraživali su koliko se političkih milionera prijavilo na izbore i utvrdili da ima desetak političkih milionera, koji su taj prvi milion zaradili zahvaljujući tome što su birani od svog naroda na razne dobro plačene političke funkcije.

Analizirajući imovinske kartone naših političara možete se uvjeriti da su oni to postali milioneri, većinom u kombinaciji sa političkim i drugim biznisima, ili će to postati u sljedećih četiri ili osam godina.

To su: nije ovo precizna top lista, ali svi su oko miliona!

1.Halid Genjac; 2. Nikola Špirić ; 3. Bariša Čolak; 4.Mladen Ivanić; 5.Dušanka Majkić;

6.Šefik Džaferović; 7.Denis Bećirović; 8.Senad Šepić; 9.Salko Sokolović; 10.Damir Mašić

Zanimljio i za razmišljanje, ozbiljno i neozbiljno, je informacija da su gotovo svi ponovo izabrani od naroda na ovogodišnjim opštim izborima:

Izabrani su sa top liste od 10 milionera njih 7:

Halid Genjac, Nikola Špirić , Bariša Čolak, Šefik Džaferović, Senad Šepić, Salko Sokolović i Damir Mašić.

 

Nisu izabrani:

Mladen Ivanić i Denis Bećirović, jer su kandidovani za članove Predsjedništva BiH, a da su se kandidovali za bilo koji drugi nivo vlasti bili bi izabrani,

Dušanka Majkić koja kao žena nije imala šansu da bude izabrana, pobijedili su je muškarci i žene iz SNSD-a, članovi i glasači.

Drugom prilikom, kad sakupim podatke koliko je među našim predstavnicima na najvišim političkim funkcijama, (Predsjedništvo BiH, Predsjednik Republike Srpske, Državni i entitetski parlamenti, Državna i entitetske vlade) objaviću, komentarisati,  koliko je među njima milonera po novcu i drugom materijalnom bogastvu!

Izgleda da se naši narodi drže one narodne „mudrosti“ : „Neka ih jesu se oni namirili, nedaj bože da dovedemo druge, koliko bi ti tek sebi uzeli, nešto zasluženo a više nezasluženo, a nadamo se (lažna nada D.Š) da su se oni „nahapali“ i da će prestati!“

Poslije nekoliko izbornih ciklusa u Bosni i Hercegovini, u oba entiteta, kako ide trend da narod bira svoje narodne milionere imaćemo milionerske klubove naroda na svim nivoima, i milionerske vlade!

Kako je kod nas sve predmet svađe i izvor svađe, prepirke, i ovo „čudo neviđeno“ biće izvor novih svađa, prepirki među našim narodima, (nacionalne manjine i građani će još dugo biti na čekanju) koji će se svađati oko toga ko ima više milionera, milionerki, i čiji da su milioneri „ljepši“ i „bolji“!

Možete zamisliti svađe oko toga: ko ima ljepše čizmice; ko ima ljepšu vilu u Beogradu, Zagrebu, Atini, Beču, Rimu; koji je politički milioner patriota a koji izdajica; ili svađu žena političara oko toga koja je ljubavnica najljepša ili ljubavnik, kažu ima i toga, i neka, ne treba mi da zaostajemo za modernim svijetom; čiji je djed bio u četnicima ili ustašama, ili ne daj bože u partizanima!

Inspiracija i motiv za pisanje ove kolumne nije u tome da se zalažem i tražim ispitivanje porijekla imovine (očito to ne traže ni narodi, jer glasaju za političke milionere) političara, njihovih žena i djece, niti njihovih ljubavnika i ljubavnica.

Pišem ovaj tekst, da bi političarima a i vama koji ovo čitate, (ako smatrate da ovo vrijedi, prenesite i drugima) predložio da se pokrene javna rasprava o donošenje odgovarajućeg Zakona o političkim milionerima u  kojem će biti sljedeči član: „Kad se u političku instituciju izabere ili delegira 51% milionera, svi članovi te institucije će te poslove, tu ulogu obavljati besplatno!“

PS: Zaključak koji se sam po sebi nameće, i uopšte neću pretjerati, jeste da je ovo (političko zastupanje) – barem kada je u pitanju Bosna i Hercegovina – najbolji ili jedan od najboljih poslova na svijetu.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog