Radmila Trbojević

Ne obaziri se odakle dolaziš, nego gledaj kuda ideš ...!

Nisam rekla ja, nego Bomarše.. Pametan, nema šta. Ili samo pragmatičan. Jer, prošlost, ma kakva da je, slavna ili kukavička itd. je prošlost. Ono što je bilo ne može se ponoviti i samo budale i idealisti ne mijenjaju stavove. Naročito političke. I naročito kad uporno gube. Angela Merkel, ta  dugogodišnja, neprikosnovena heroina svoje partije odlučuje da treba da ponese odgovornost za  manje glasova koje u Njemačkoj dobija njena partija. Ona može - ali  naši gubitnici ne. 

Činjenica je da SDS  više nije poželjna politička opcija –  i to je jasno. U agoniji koju stranka doživljava, nakon što se od nje, kao matice, odvojila Prva SDS, sada je logična bespoštedna  borba za opstanak. Međutim, i  pticama na grani je jasno da se  ne  mogu pokrasti svi glasovi na izborima, mada mnogi mogu, to  je tačno, i  taj  uhodani  inžinjering  sigurno postoji - ali  ne mogu se  pokrasti  SVI   listići na svim mjestima. Ponovljeno  brojanje može biti, možda će se  i desiti – ali zar iko pametan misli  da se  s a d a  može desiti  neko čudo i  da može doći do tako   drastične promjene da se rezultati izbora potpuno preokrenu.

SDS-ov  čamac, bolje dajak, sa prestrašenim kormilarom (eto razlike u odnosu na kormilara  SSND) i  jedrom u  rezervi, ako bude vjetra, hvata se za vez na banjalučkoj obali spasa. Ali, pitam se kakav je to spas ako predsjednik stranke moli ujaka čak iz Novog Sada da  pošalje ekipu  da ga čuva, jer  zna, osjeća  (to mu se vidi na licu) da postoje oni oko njega,  koji bi mogli da mu ugroze život, dakle  ne da  preokrenu  političku  situaciju u svoju korist,  nego da ga linčuju.

Dokaz da u stranci  vlada  nezavidna situacija  je  Vukotino  zbrkano objašnjenje na  TV-u. kojim priznaje da se boji onih iz Doboja. Vukotin čamac dakle uplovi u luku, čitaj zgradu banjalučkog SDS-a  mirno,  koji, SDS,  krajnje neobično,  odjednom podržava Vukotu. Možda je razlog njegova podrška  Grupi oko Davora, gdje se pokazao zaista veoma hrabar. Na riječima. Šta je  ovo bilo,  zašto je  pokleknuo Vukota ispred vrata  GO –a,  zašto se prepao do te mjere Dobojlija   da mu treba desetak snagatora  iz Srbije?!  Ne znam, ali mislila sam da nije tolika kukavica, te  da ima ...

Sve su prilike da će  u SDS –u doći do  tektonskog  poremećaja, da će, možda, doći  do onoga o čemu  PDP  sanja godinama, a to je da SDS –onakav kakvog   ga  mi znamo – dakle  pravi  lider  opozicije, nestane sa političke scene, da nastavi kao dvije frakcije, a  da mjesto  lidera konačno pripadne Ivaniću i ekipi. Osim ako oni  prije nego SDS pohrle u naručje Koalicije !

Snažni patriotski kapacitet i poruke o odbrani Republike Srpske od ONIH KOJI JE UGROŽAVAJU, drugim riječima odbrana  RS  od  pobjedničke  Koalicije, koji  se  iščitava  iz  poruka ovoga sastanka GO SDS, prije  da će  biti  pucanje po šavovima i gubitak strpljenja  članova stranke,  koji  su  nekada  bili srčano  uz  ove ili  one  bivše predsjednike, a onda ih, nakon  gubitka  na izborima  i  uzaludne borbe za preuzimanje vlasti, rušili svim sredstvima.  

Da li bi velika koalicja  na nivou  BiH   bila  patriotsko  rješenje, kojem cilju bi sigirno trebalo  podrediti unutarstranačke i raskolničke ciljeve rasparčane cjeline SDS –a  i  da  li bi kameleonski  stavovi nekih sdeesovaca, do juče značajnih članova, bili upotrebljivi na duži period za zajedničko djelovanje  (jer oni danas govore jedno, sutra misle drugo – a  prekosutra  rade  nešto sasvim treće)  teško je  predvidjeti. Oni   što su  na sjednici  ćutali, a znamo koji su e oni će se  izjasniti kasnije. I ta će biti posljednja. Čak i ako Vukota i smijeni cijelu ekipu iz Doboja, a vjerovatno hoće,  to  će  samo ubrzati  neminovni rasplet.

I njegov vjerovatni odlazak.

Lišće je opalo u cijeloj BiH, narod  ga  šuta nogama, i  sve s e  okreće  oko sebe da neće ugledati kakvog migranta kako iskače iza nekog ćoška. Nije ova tema nova,  niti  od juče – ali  još  koliko do prekjuče izgledalo je da Vlast drži pod kontrolom našu sigurnost, a  samo što se  to pričinilo - poginuše dva policajca  na dužnosti. Nije nam dosta migranata, koji  sve slobodnije traže da se ispune njihovi zahtjevi, da im se obezbijedi ovo ili ono – a za šta mi nemamo nikakvu odgovornost, niti smo za nešto krivi, a Hrvatska NIJE kriva što neće da ih  pusti da odu tamo  kuda su naumili.  Latini su to, oni ne vjeruju ni sebi samima !   

Mi sahranismo ljude u plavim uniformama, laka im crna zemlja, branioce i čuvare naše bezbjednosti, a  oni  ne stigiše da opale makar  po metak  na ubicu(e)  u  samoodbrani – i  sve će  stišati  kao i  do sada, sve  dok i  kod nas ne zavlada pravilo da policajac u složenoj sitiaciji (a ona je te strašne noći  i te  kako  bila, detalji će možda  isplivati kasnije)  prvo puca pa onda nešto pita  –  stvari  će se dešavati ovako kako su stradali nesrećni  policajci.

Neko će reći da je surovo, nedemokratično, bla, bla  – možda  i jeste, međutim  davno je  prošlo vrijeme londonskih, idiličnih  „bobija„ sa palicama u rukama  (ili naših jugoslavenskih „plavaca„ koji su nam bili kao braća i očevi) – zapravo prošlo je i mirnim  Englezima  onoga  dana kada je  napadnuta podzemna željeznica i  konačno i  sam Parlament.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog