Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Ukršteno suočavanje sa prošlošću

Prošlo je 23 godine od prestanka rata. Ratni zločinci su postali neshvaćeni heroji, uznici i mučenici, ratni profiteri ugledni građani i donatori, a suđenja se potpuno ignorišu. Blagostanje koje nosi amnezija širi se Bosnom i Hercegovinom. Otuda evo jedne veoma poučne i zanimljive ukrštenice, koja će vas zabaviti i provjeriti vaše znanje o njihovim i našim ratnim zločinima. Zabavite se sami ili sa svojom porodicom dok ukrštate ratne zločine i ratne zločine.

VODORAVNO

2. On je poznat po tome što je na na pitanje jednog svoga saradnika ovdje u Banjaluci, „A šta da radimo sa djecom iz miješanih brakova?“ ne trepnuvši odgovorio: 'Bacićemo ih u Vrbas i ono koje ispliva je sigurno Srbin' str. 130.

5. Rehabilitacioni centar koji se nalazi u istočnom dijelu Republike Srpske, 5 km udaljen od Višegrada. Zahvaljujući nadmorskoj visini od 460 metara i šumovitim padinama Tare, umjereno kontinentalnoj klimi s blagim karakteristikama planinske ova oblast je ugodno mjesto za rehabilitaciju i odmor tokom cijele godine. Tokom rata 90-ih u njemu je silovan veliki broj Bošnjakinja, ali o tome ne postoji bilo kakvo obilježje u njemu ili njegovoj okolini.

7. Hercegovačko selo pored Konjica u kojem su pripadnici jedinice “Zulfikar” ubili najmanje 22 Hrvata, 4 zarobljena vojnika i 18 civila među kojima je bilo žena i djece.

9. Fulbrajtova stipendistica koja je još u aprilu 1993. godine u listu Svet najavila je Srebrenicu riječima "Ja bih više volela da potpuno očistimo istočnu Bosnu od Muslimana. Kad kažem očistimo, nemojte da me niko uhvati za riječ pa da misli da govorim o etničkom čišćenju. Ali, oni su nam jednu sasvim prirodnu pojavu podmetnuli pod naziv 'etničko čišćenje' i okvalifikovali to kao neki ratni zločin", a nije imala milosti ni prema svom narodu „Srba ima 12 miliona, neka ih šest miliona pogine. Opet će ona druga polovica uživati u plodovima rada i borbe.“

12. Hrvat osuđen za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, protivpravni rad, mučenje, hotimično nanošenje velikih patnji ili teških povreda tijela ili zdravlja i gori dio Štele.

13. Karijeru započeo kao potpredsjednik Izvršnog vijeća Socijalističke republike BiH, a krajem 1990. vršitelj dužnosti predsjednika Izvršnog vijeća BiH, a završio kao prvi među jednakima u udruženom zločinačkom poduhvatu u cilju etničko čišćenja. Uznik je osuđen na 25 godina zatvora.

15. Njegovo prezime je veliki hit beograske grupe Zana iz 1983. godine sa albuma „Natrag Na Voz“, prvostepeno osuđen na doživotni zatvor.

16. Najveća masovna grobnica na Balkanu sa 435 leševa Bošnjaka i Hrvata, površine više od 3000 m2 i dubine 10 m, nastala 1992. godine, za čije postojanje nisu znali vlasti Republike Srpske sve do 2013. godine.

17. Prvi bezbjednjak Vojske Republike Srpske i najveći vjernik među njima osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, udruživanje radi vršenja genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

18. Đeneral srpske vojske osuđen na doživotni zatvor za djela nasilja čiji je prevashodni cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva i ubistvo i nehumana djela koja nisu ubistvo.

20. Jedan od zamjenika komandanta vojne policije VRS i vođa paravojnih snaga u gradu Foči. Osuđen na 20 godina zatvora zbog porobljavanja i silovanja.

23. Vođa "Belih orlova" ili “Osvetnika”, lokalne paravojne grupe bosanskih Srba u Višegradu. Osuđen na doživotni zatvor jer je ubio 53 žena, djece i staraca bosanskih Muslimana u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu tako što je zabarikadirao žrtve u jednoj prostoriji kuće, zapalio kuću i pucao iz automatskog oružja na one koji su pokušavali da pobjegnu kroz prozore. Potom je ubio oko 70 žena, djece i staraca bosanskih Muslimana u kući u selu Bikavac, prisilivši žrtve da uđu u kuću, nakon čega je zabarikadirao sve izlaze iz kuće, a u kuću ubacio nekoliko eksplozivnih naprava.

24. Za Srbe to je jedan od tri sabirna centra pored Prijedora za muslimane i Hrvate koji su rasformirani 21. avgusta 1992. godine i gdje su vršeni informativni razgovori, mada je tu ubijeno najmanje 450 Bošnjaka.

25. Najpoznatija od banjalučkih 16 džamija srušenih 1993. godine od strane NN lica, na 300 metara od policijske stanice. Niko za to nije odgovarao, ali ne smijemo da tvrdimo da za tako dobar posao nije odlikovan.

26. Veliki štrumf HVO-a i najobrazovaniji ratni zločinac koji je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu. Presudu Haškog suda nije prizano, već je sam sebi presudio.

 

 

USPRAVNO

1. Komandant Glavnog štaba Armije Bosne i Hercegovine, osuđen na 3 godine zatvora zbog kršenja zakona i običaja ratovanja.

2. Glavni junak romana Ivice Đikića i kapetan bojnog broda koji je dao neizmerni doprinos genocidu u Srebrenici, za što je osuđen na doživotni zatvor.

3. Bivši zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH osuđen za zločine u Jablanici i Trusini na 15 godina zatvora.

4. Renesansna ličnost, psihijatar, pisac, prvi predsjednik Republike Srpske, šaman i iscjelitelj, nosilac povelje Narodne skupštine Republike Srpske iz 2016. godine, uzor Vukoti Govedarici, čije vrline je Hag nagradio prvostepenom presudom sa 40 godina zatvora.

6. Zapovjednik jedinice “Mrmak” ili “Vinko Škrobo” Kažnjeničke bojne osuđen na 18 godina zatvora za nečovječno postupanje, namjerno nanošenje velike patnje ili teških povreda tijela ili zdravlja, hotimiĉno lišavanje života, protivpravno premještanje civila i gori dio Tute.

8. Drugo ime za genocid.

10. Iz ovog bugojanskog sportskog hrama Bošnjaci odveli 19 bosanskih Hrvata za kojima se i danas traga.

11. Selo blizu Jablanice u kojem su vojnici HVO 17. aprila 1993. godine ubili četiri zarobljena vojnika Armije BiH, a onda 23. jula Armija BiH ubija 8 hrvatskih civila i 34 vojna obveznika.

14. Prve obrve Republike Srpske, nosilac povelje Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", prema sopstvenom priznanju ratni zločinac, osuđen na 20 godina zbog progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nehumana djela.

19. Mjesto u Hadžićima gdje je uhapšeno i držano oko 500 osoba srpske nacionalnosti, među kojima su se nalazile maloljetne osobe, žene i starci. Držani su u nečovječnim uslovima, izgladnjivane, uskraćivana im je medicinska pomoć, osobe tučene prlikom hapšenja, a da neke od njih su tukli pripadnici policije i Teritorijalne odbrane.

20. Za Srbe to je jedan od tri sabirna centra pored Prijedora za muslimane i Hrvate koji su rasformirani 21. avgusta 1992. godine i gdje su vršeni informativni razgovori, mada je tu ubijeno najmanje 200 Bošnjaka.

21. Sarajevska vojna kasarna u kojoj se prema srpskim civilima postupalo nečovječno (svakodnevno premlaćivanje nogama, rukama, palicama, tjerali da rade razne stvari), a o čemu Sarajevo dostojanstveno ćuti.

22. Bošnjački oficir osuđen u haškom tribunalu na 2 godina zatvora zbog pljačke javne i privatne imovine.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog