Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Kalinićevo tumačenje ZAVNOBiH-a

„Uklanjanje srpske zastave opovrgava ZAVNOBiH“ reče neki dan Dragan Kalinić komentarišući dešavanja oko postavljanja i uklanjanja zastave Republike Srpske u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Predratni komunista, reformista Ante Markovića, potom Karadžićev ministar zdravlja, poratni predsjednik SDS-a i predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske i dojučerašnji savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ima obraza da priča ZAVNOBiH-u.

Znam, sad se vi pitate zašto Kalinić ne bi mogao da komentariše ZAVNOBiH?

Malo je poznato da je 20. jula 1993. godine na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske, donesena odluka o ukidanju odluka ZAVNOBiH-a na teritoriji Republike Srpske. Možete da zamislite dokone srpske poslanike koji u sred rata, troše benzin i novac da bi poništili partizanske odluke donesene prije 50 godina da je Bosna i Hercegovina i srpska, i hrvatska, i muslimanska. Fascinantna je motivisanost srpskih poslanika  da dođu u Mrkonjić Grad da bi se obračunali sa ZAVNOBiH-om. U to vrijeme Dragan Kalinić bio je jedan od najbližih saradnika Radovana Karadžića. Dobro, možda nije on dizao ruke u Mrkonjić Gradu, ali se sigurno nije ni bunio protiv takve odluke.

Postavlja se pitanje ima li takva osoba ima moralno pravo da uopšte priča o ZAVNOBiH- u, a kamo li da danas dijeli lekcije o tome?

Naravno da nema.

Prije zasijedanja Srba u Mrkonjić Gradu na šesnaestoj sjednici Narodne skupštine Srpske Republike, 2. maja 1992. godine u Banjaluci, donseno je šest strategijskih ciljeva srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Kao prvi cilj se navodi „Državno razgraničenje od druge dve nacionalne zajednice“ .  

Postavlja se pitanje može li neko ko je četiri godine „krvavo“  radio na provođenju ovih šest ciljeva, koji su u potpunoj suprotnosti  od odluka ZAVNOBiH-a govoriti o ZAVNOBIH-u?

Naravno da ne može?

Treba li neko ko je bio dugogodišnji predsjednik SDS-a i dva puta predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, priča o ZAVNOBIH-u, a da ništa nije uradio  da se prava, kao i obaveze,  Bošnjaka, Hrvata, Srba i svih Ostalih u Republici Srpskoj izjednače?

Ne treba?

Naravno ovo nije problem Dragana Kalinića, jer on je odavno moralna ameba, ovo je problem našeg društva. U normalnoj društvu on bi odavno bio daleka prošlost koje bi se stidili. U pristojnom društvu ovakva  izjava Dragana Kalinića bi bila ismijana, a on prezren i odbačen.  Pošto mi nismo ni normalno i ni pristojno društvo, ovu izjavu su prenijeli mnogi srpski portali kao podrška obračunu Milorada Dodika sa Sarajevom.  

Ali to je valjda srpski patriotizam, srpsko suočavanje sa prošlošću i novinarstvo Republike Srpske?!!

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog