DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Ratni sukob  u Srebrenici – rat u kom nisu ginuli vojnici

Današnji dnevnici jedne uvažene tv stanice, govore eksperti i građani, povodom oslobađajuće presude Naseru Oriću, koju je donio Sud BiH:

- "2.600 ubijenih u Srebrenici."- 1 stručnjak - "Oko 3.000 ubijenih u Srebrenici." - 2 građanin - "Više od 3.000 ubijenih u Srebrenici i okolini."- 3 građanin - "Preko 3.500 ubijenih u Srebrenici - 4 građanin

Godinama na drugim uvaženim i uticajnim tv stanicama, gotovo svakodnevno slušamo i gledamo informaciju o 8.372 ubijena Bošnjaka u Srebrenici. Nisam nikad čuo da je neko rekao na primjer: ubijeno je 7.000 Bošnjaka u Srebrenici; ubijeno je više od 7.000 Bošnjaka u Srebrenici; ubijeno je oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici. Uz obavezno apostrofiranje da se radi o genocide u Srebrenici.

Dva pitanja, kad malo razmislim o prethodno rečenom , me proganjaju i traže odgovor!

  1. Iako ne postoje institucije, stručnjaci ili eksperti koji su objavili verifikovane, potvrđene i opšteprihvaćene dokumente o žrtvama (ubijeni i nestali vojnici i civili; poginuli vojnici) u Srebrenici, kako je moguće da kad je riječ o bošnjačkim žrtvama, godina se horski pjeva o 8.372 ubijenih Bošnjaka , a kad je riječ o ubijenim Srbima  licitira se izjavama u kojima  broj ubijenih kreće od 2.600 do preko 3.500 ?
  2. Kakav je to ratni sukob u Srebrenici 1992.-1995. godine, (a svi znamo da osnovna odrednica svakog rata da u njemu učestvuju vojnici i naravno neki od njih i ginu,) u kom nema ni na jednoj od zaračenih strana poginulih vojnika, nego samo ubijeni (pojam koji je vezan za ubijene civile ili zarobljene vojnike): 8.372 Bošnjaka i 3.000 ubijenih (prosječna brojka) Srba?

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog