Radmila Trbojević

Prešao je preko svega i ušao u politiku

“Potkresane misli” Aforizmi, V. Vukovic

Kao što sam obećala, evo samo dvije vijesti iz Spiegel on line, koje sam izabrala.

04.12.2018. Jörg Schindle, u 9.53 h. Sažetak članka pod naslovom “Mein Deal oder Chaos“ (Moj sporazum ili haos)

Da li će T. May ubijediti Donji dom 11.12.2018 da odobri njen Brexitdeal i šta je sve obećala: Novac za Sjevernu Irsku (za tzv.”irsko čudo”, olakšice za škotske ribare) što ne stoji, jer već postoji sporazum u kojem su isti ostali “praznih ruku”, prim. prev., (viteško ordenje za sumnjivce) jedan je već postao Sir u novembru, prim.prev. (Pored primamljivih obećanja ona poseže i za scenarijem zastrašivanja u vezi izlaska V.B. bez sporazuma).

Banka Engleske međutim upozorava: ulazak V.B. “bez kočnice” u EU biće finansijska propast, prim.prev. Uprkos tome sasvim je otvoreno pitanje da li će sporazum sa EU odobriti Donji dom, ukoliko ne - to bi imalo veoma značajne posljedice za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Novost za vozače teretnih kamiona u EU (samo objava): EU parlament raspravljao o ovoj temi. Vozačima teretnih kamiona više neće biti dozvoljeno da spavaju u kabinama kamiona, nego će im poslodavci morati platiti smještaj. Takođe je bilo razgovora o radnim uslovima za nešto oko 2 miliona vozača teretnih kamiona u EU: Za iste uslove – ista plata. Temu protežira austrijski ministar saobraćaja N. Hofer. Između ostalog će vozači moći maksimalno da budu na putu uzastopno 4 nedjelje. Ne više. Čeka se odluka EU Parlamenta.

A sada o nama, tragom naslovne teme:

Brojni su naši slučajevi patriotskih zaklinjanja i obećanja, a u pitanju je samo bespoštedna borba za poslaničke plate, kasnije bijeli hljeb. U žaru borbe nestaju sva obećanja, prelaze se se crvene linje. Vidimo da kod većine preletača nema ideala, teško ko od njih, koji grabe posljednja dobro plaćena mjesta – ima ičega drugog u sebi osim straha od mogućnosti da žive od svoga rada.

A stvari, šire gledano, izgleda idu nekim svojim tokom. Mi, kakvi jesmo, možemo kako hoćemo, samo je pitanje dokle ćemo izdržati. To ne znam. Toliko geopolitična nisam, a savjetnika u tom, evropskom, briselskom, natovskom, američkom tj. svjetskom političkom galimatijasu - nemam. Da nagađam- nema smisla.

Evo osvrta na neke likove i događaje, koji su obilježili proteklu sedmicu u Republici: 

Mlada dama u crnom sakou i bijeloj košulji. Profesorica. Lice kao u Madone, crveni karmin skromna, ponekad britka, ne previše, ali ne i premalo - tipično za pedepeovsko vaspitanje. Političku metamorfozu počinje na onom velikom skupu na Trgu, gdje kao u grčkoj tragediji daje zakletvu narodu, doduše ne puštanjem krvi – nego svojim životom Da neće… Okružena masom nije izdržala emotivni pritisak, pa je obećala ono što vjerovatno više nikada neće ponoviti, mislim u političkoj karijeri. Danas je ona inicirana, bilo je to vidljivo na BN-u nedavno, pojavila se kao sasvim novo lice, nježno našminkana, bez crvenog karmina, preuređena u plavom... Takav je i bio njen nastup. Opozicioni kliše - beskrvno ponavljanje mantri, predaja partije (mislim na šah, naravno) Srđanu T.

Slučaj Stanivuković već sam opisala. Testosteron je u naponu, Crnadak i Borenović se moraju zamisliti šta predstoji, a prof. Ivanić već odavno nije u toj kategoriji, pa nema šta misliti. Sasvim je jasno, da ma kako on sada opravdavao ovim, ili onim svoj postupak nakon skupa na Trgu - on je slagao svoje birače, pa taman da i podijeli pola očeve imovine i svojih pola prihoda narodu – nema povratka,- bio je dao riječ.

Za Spomu S. kažu da je vrlo čestita osoba. Ja nemam razloga da u to sumnjam.. Ono što ja apostrofiram je njen prelazak preko crte dugogodišnje lojalnosti Paviću. Urušila se epska dugogodišnja politička sloga Spomenke S. i predsjednika DNS –a Pavića, koji je strpljivo čekao da ona išta pametno progovori u Skupštini. I dočekao je da ga sruši. Novoskrojeni vođa jedne frakcije DNS-a Čubrilović je, najzad, rekao šta misli. Šta stvarno misli - pojma nemam. Meni lično je svejedno - niti šta o tajnama političara znam, niti u to ulazim.

Uopšte je pitanje kako neko, ko je do juče javno blatio likove iz pozicije na najgori mogući nači - može sada da sjedi pored njih i izgrava lojalnost. Može!

Riječ je o Čaviću koji je jedini imao znanje i mogućnost da bude aktivni vođa opozicije, ali prevagnuo je jedan jedini razlog – pragmatičnost. O Krsmanoviću da ne govorim. Ne znam šta treba da se desi pa da čovjek pređe liniju koju treba preći - da bi postao politička.... I nije jedini. Puno vremena i teksta bi mi uzelo da ih sve nabrajam. A i ne vrijedi.

P.S. Najnovije vijesti iz Republike Srpske:

1. Uhljebio se Ognjen! 2. Počelo je prebrojavanje poslaničkih baba u predinfarktnom stanju u Skupštini. Trivićka počinje, damski, otvaranjem partije, a mandatar tražeći pravi potez, nalazi svoju babu - što znači da će Skupština i dalje biti mjesto za performanse.

Blago nama građanima !

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog