Radmila Trbojević

Prešao je preko svega i ušao u politiku

“Potkresane misli” Aforizmi, V. Vukovic

Kao što sam obećala, evo samo dvije vijesti iz Spiegel on line, koje sam izabrala.

04.12.2018. Jörg Schindle, u 9.53 h. Sažetak članka pod naslovom “Mein Deal oder Chaos“ (Moj sporazum ili haos)

Da li će T. May ubijediti Donji dom 11.12.2018 da odobri njen Brexitdeal i šta je sve obećala: Novac za Sjevernu Irsku (za tzv.”irsko čudo”, olakšice za škotske ribare) što ne stoji, jer već postoji sporazum u kojem su isti ostali “praznih ruku”, prim. prev., (viteško ordenje za sumnjivce) jedan je već postao Sir u novembru, prim.prev. (Pored primamljivih obećanja ona poseže i za scenarijem zastrašivanja u vezi izlaska V.B. bez sporazuma).

Banka Engleske međutim upozorava: ulazak V.B. “bez kočnice” u EU biće finansijska propast, prim.prev. Uprkos tome sasvim je otvoreno pitanje da li će sporazum sa EU odobriti Donji dom, ukoliko ne - to bi imalo veoma značajne posljedice za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Novost za vozače teretnih kamiona u EU (samo objava): EU parlament raspravljao o ovoj temi. Vozačima teretnih kamiona više neće biti dozvoljeno da spavaju u kabinama kamiona, nego će im poslodavci morati platiti smještaj. Takođe je bilo razgovora o radnim uslovima za nešto oko 2 miliona vozača teretnih kamiona u EU: Za iste uslove – ista plata. Temu protežira austrijski ministar saobraćaja N. Hofer. Između ostalog će vozači moći maksimalno da budu na putu uzastopno 4 nedjelje. Ne više. Čeka se odluka EU Parlamenta.

A sada o nama, tragom naslovne teme:

Brojni su naši slučajevi patriotskih zaklinjanja i obećanja, a u pitanju je samo bespoštedna borba za poslaničke plate, kasnije bijeli hljeb. U žaru borbe nestaju sva obećanja, prelaze se se crvene linje. Vidimo da kod većine preletača nema ideala, teško ko od njih, koji grabe posljednja dobro plaćena mjesta – ima ičega drugog u sebi osim straha od mogućnosti da žive od svoga rada.

A stvari, šire gledano, izgleda idu nekim svojim tokom. Mi, kakvi jesmo, možemo kako hoćemo, samo je pitanje dokle ćemo izdržati. To ne znam. Toliko geopolitična nisam, a savjetnika u tom, evropskom, briselskom, natovskom, američkom tj. svjetskom političkom galimatijasu - nemam. Da nagađam- nema smisla.

Evo osvrta na neke likove i događaje, koji su obilježili proteklu sedmicu u Republici: 

Mlada dama u crnom sakou i bijeloj košulji. Profesorica. Lice kao u Madone, crveni karmin skromna, ponekad britka, ne previše, ali ne i premalo - tipično za pedepeovsko vaspitanje. Političku metamorfozu počinje na onom velikom skupu na Trgu, gdje kao u grčkoj tragediji daje zakletvu narodu, doduše ne puštanjem krvi – nego svojim životom Da neće… Okružena masom nije izdržala emotivni pritisak, pa je obećala ono što vjerovatno više nikada neće ponoviti, mislim u političkoj karijeri. Danas je ona inicirana, bilo je to vidljivo na BN-u nedavno, pojavila se kao sasvim novo lice, nježno našminkana, bez crvenog karmina, preuređena u plavom... Takav je i bio njen nastup. Opozicioni kliše - beskrvno ponavljanje mantri, predaja partije (mislim na šah, naravno) Srđanu T.

Slučaj Stanivuković već sam opisala. Testosteron je u naponu, Crnadak i Borenović se moraju zamisliti šta predstoji, a prof. Ivanić već odavno nije u toj kategoriji, pa nema šta misliti. Sasvim je jasno, da ma kako on sada opravdavao ovim, ili onim svoj postupak nakon skupa na Trgu - on je slagao svoje birače, pa taman da i podijeli pola očeve imovine i svojih pola prihoda narodu – nema povratka,- bio je dao riječ.

Za Spomu S. kažu da je vrlo čestita osoba. Ja nemam razloga da u to sumnjam.. Ono što ja apostrofiram je njen prelazak preko crte dugogodišnje lojalnosti Paviću. Urušila se epska dugogodišnja politička sloga Spomenke S. i predsjednika DNS –a Pavića, koji je strpljivo čekao da ona išta pametno progovori u Skupštini. I dočekao je da ga sruši. Novoskrojeni vođa jedne frakcije DNS-a Čubrilović je, najzad, rekao šta misli. Šta stvarno misli - pojma nemam. Meni lično je svejedno - niti šta o tajnama političara znam, niti u to ulazim.

Uopšte je pitanje kako neko, ko je do juče javno blatio likove iz pozicije na najgori mogući nači - može sada da sjedi pored njih i izgrava lojalnost. Može!

Riječ je o Čaviću koji je jedini imao znanje i mogućnost da bude aktivni vođa opozicije, ali prevagnuo je jedan jedini razlog – pragmatičnost. O Krsmanoviću da ne govorim. Ne znam šta treba da se desi pa da čovjek pređe liniju koju treba preći - da bi postao politička.... I nije jedini. Puno vremena i teksta bi mi uzelo da ih sve nabrajam. A i ne vrijedi.

P.S. Najnovije vijesti iz Republike Srpske:

1. Uhljebio se Ognjen! 2. Počelo je prebrojavanje poslaničkih baba u predinfarktnom stanju u Skupštini. Trivićka počinje, damski, otvaranjem partije, a mandatar tražeći pravi potez, nalazi svoju babu - što znači da će Skupština i dalje biti mjesto za performanse.

Blago nama građanima !

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog