DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Ide Mile predsjedničkom prugom i zastave nosi!

Mala priča o doprinosu Milorada Dodika i drugova da se poštuju i istiću zastave entiteta u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine

“Ide Mile Lajkovačkom prugom, Lajkovačkom prugom ide Mile. Ide Mile sa još jednim drugom, sa još jednim drugom ide Mile.”

Iz sadržaja mnogobrojnih priča o zastavi Republike Srpske u Predsjedništvu Bosne i Herecgovine  ovom prilikom sa vama koji ovo čitate, podijelio bi stavove ovih  političara.

  1. Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH: “On je rekao da članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu pristali na izmjene Poslovnika o radu Predsjedništva BiH kojim je predviđeno isticanje zastave Republike Srpske, ali da će to pitanje biti pokrenuto u Parlamentarnoj skupštini BiH.”
  2. Nikole Špirića, poslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. “"Pravo je čudo da nekome smeta zastava Republike Srpske unutar Predsjedništva BiH, a pogotovo da bude prisutna u oba doma Parlamentarne skupštine BiH na čemu ćemo mi iz SNSD-a insistirati."
  3. Staše Košarca, poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine : “Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tražiće postavljanje zastava Republike Srpske u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH,..”

Podržavam njihove zahtjeve, i naravno kao dobronamjeran, brižan građanin ove države, a i entieteta Federacija Bosne i Hercegovine, Srbin, čovjek koji godinama radi na promociji i zaštiti ljudskih prava i sloboda, iako nisam pravnik , razmišljam koje zakone treba izmjeniti i dopuni da bi se u njima normirala obaveza isticanja zastava Republike Srpske, tamo gdje predlažu predstavnici SNSD-a.

Naravno da je to u isto vrijeme i zalaganje da se zakonom uredi isticanje zastave Federacije BiH na, u i ispred institucija države Bosne i Hercegovine.

Naglašavam ispred institucija, jer nigdje nisam pročitao u zakonima da je normirano postavljanje zastava države i entiteta ispred državnih i entitetskih institucija.

Neki komentatori i novinari  (Branka Kusmuk) postavili su pitanje isticanja zastava entiteta u zajedničkim državnim institucijama.

U javnosti se pominje izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH i to stava koji zabranjuje isticanje drugih zastava zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine: “U svim slučajevima iz prethodnog stava, druge zastave iz Bosne i Hercegovine nece se isticati zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine.”, koji treba izmjeniti i dopuniti  tako da daje mogućnost isticanja zastave Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine.

Jasno je svima , a i meni, da se pojedini članovi ovog  Zakona o zastavi BiH trebaju izmjeniti i dopuniti.

Imam dilemu, nisam siguran da li su dovoljne te izmjene i dopune  Zakona o zastavi BiH, da dođemo do normi koja će dozvoliti isticanje zastave Republike Srpske, a i Federacije Bosne i Hercegovine u zajedničkim institucijama BiH.

Prvo,  mislim da se moraju donijeti, ne jedan zakon, već dva zakona, (razgovarao sam sa više ozbiljnih ljudi i njihova mišljenja oko ovog mog stave su podjeljena) u oba entiteta koji će “ Zvanicno isticanje zastave u entitetima i nezvanicna upotreba zastave regulisace se posebnim zakonom.”

U Zakonu o upotrebi grba i zastave Federacije Bosne i Hercegovine , u skladu sa duhom i tekstom Zakona o zastavi BiH, Članom 4. određeno je Isticanje grba i zastave Federacije sa grbom i zastavom Bosne i Hercegovine, vrsi se u skladu sa posebim propisom.” Međutim, jasno je svima taj propis, odnosno zakon ne postoji ni u Federaciji BiH a ni u Republici Srpskoj.

Drugo, pročitao sam, upoznao sam se sa sadržajem Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Republike Srpske, i sa sadržajem Zakon o upotrebi grba i zastave Federacije Bosne i Hercegovine , i nigdje nisam pronašao da je normirano postavljanje zastava Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine  na, u i ispred državnih institucija Bosne i Hercegovine.

Iz prethodno rečenog proizlazi logična obaveza entiteta, (da u isto vrijeme kad su budu donosile izmjene i dopune Zakona o zastavi BIH), donesu izmjene i dopune i Zakon o upotrebi zastave, grba i himne Republike Srpske i Zakon o upotrebi grba i zastave Federacije Bosne i Hercegovine u članovima koji regulišu Upotreba zastave , odredbama koje da će dozvoliti isticanje entitetskih zastava na, u i ispred  institucija države Bosne i Hercegovine.

Ako se ne izvrše izmjene i dopune entitetskih zakona koji regulišu isticanje zastave entiteta, onda oni koje te zastave istaknu u državnim institucijama Bosne i Hercegovine podliježu Kaznenim odredbama ovih zakona kojim se  kažnjavaju, za taj prekrsaj preduzeća ili druga pravna lica,  odgovorne osoba u preduzeću, organu vlasti ili drugom pravnom licu, ako upotrijebi ili istakne grb i zastavu , Federacije Bosne i Hercegovine ili Republike Srpske suprotno odredbama zakona koji regulišu isticanje entitetskih zastava.

Treće, na to nas je sve upozorio ovih dana ombudsman BiH prof. dr Ljubinko Mitrović, da već dvanaest godina ne postoji legalna i legitimna Zastava Federacije BiH, jer “Dvije odluke Ustavnog suda BIH o zastavi i grbu FBiH do danas nisu realizovane i FBiH nije postupila po odluci suda. S druge strane, NSRS je postupila po odluci Ustavnog suda u vezi sa amblemom.”

Druga je priča, i van ove priče je priča o upotrebi i zloupotrebi Zastave Bosne i Hercegovine kao zastave Federacije Bosne i Hercegovine! Zvanično izabranu zastavu Federacije Bosne i Hercegovine Ustavni sud BiH stavio je van snage, jer diskriminiše Srbe iz Federacije Bosne i Hercegovine. 

Iz svega rečenog,  pod treće, proizlazi obaveza zakonodavnih tijele Federacije Bosne i Hercegovine da usvoji  izmjene i dopune Zakona o grbu i zastavi Federacije BiH , tako što će u jednom članu opisati oblik i izgled zastave Federacije Bosne i Hercegovine.

Nadam se da su dobronamjerni, odgovorni i ozbiljni pokretači izmjena i dopuna zakona koji regulišu isticanje državnih i entitetskih  zastava, njihovi savjetnici, rukovodstva parlamentarnih političkih  partija i poslanici u zakonodavnim tijelima svijesni svih aspekata ovog problema, isticanja entitetskih zastava na, u i ispred državnih institucija.

Nisam sto posto siguran da je tačno i u skladu sa zakonima koji regulišu ovu oblast sve ovo što sam gore napisao, opisao i predlagao ( postoje “stručnjaci” svih vrsta, koji će sve to posložiti, organizovati i završiti), naravno uz pokretače inicijativa i zakonodavna tijela, ali sam siguran, prvo: da parcijalno rješavanje ovog problema nije moguće, bez dobre volje parlamentarnih stranaka, koje se neće protiviti promjenama , koji neće odbiti predložene izmjene i dopuna svih zakona, koji neće odugovlačiti ili ucjenjivati, i drugo: sve potrebne radnje i aktivosti na donošenju novih zakonskih rješenja treba voditi paraleno, jer ako postoji jedan neuređeni , neusklađeni zakon, (imaju nadležni ustavni sudovi koji će to utvrditi) neće se moći brzo doći do zakonskog rješenja,  da se u skladu sa zakonom istaknu entitetske zastave na, u i ispred  institucija Bosne i Hercegovine.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog