Irma Antonia Plavčić

Zašto želim da učestvujem na Spark.me 2019?

Zamislite situaciju. U klubu ste. Petak je navečer. Uživate u dobrom društvu i solidnoj muzici. Kad negdje između dva gutljaja pića,iz čista mira, u polumraku kluba, zasvijetli mobitel a na zaslonu objava za prijave službenih blogera za Spark.me 2019. u Tivtu i pitanje:

  • - Jesi li vidjela ovo?
  • - I?
  • - Šta, i? Pa valjda ćeš se prijaviti.
  • - Ma, razmišljala sam ali ne znam...
  • - Šta ne znaš? Da čujem.
  • - Pa, ja ne znam..., mislim, ovaj...ne znam...

Nisam ni trebala gledati prema njoj a već sam znala da koluta očima i da nema pretjerane potrebe da se prepirem i pokušam naći „izlaz“ iz situacije, iz koje, ruku na srce, ne želim izaći već je prigrliti ali mi je trebalo da mi to neko tako kaže, kako bih se okuražila i zapravo započela aplikaciju za nešto o čemu mnogi sanjaju. Uključujući i mene.

  • - Ajd se ne glupiraj već napiši blog i prijavi se.

Rukovasmo se u polutami kluba i nazdravismo u tome ime jer sam čvrsto obećala da ću ja, hrabra biti, nešto smisleno napisati, poslati kao aplikaciju i čvrsto držati palčeve da mi se posreći pa da i ja napokon uživo budem dio spektakla a ne da ga pratim  samo preko društvenih mreža.

Evo moja 4 razloga zašto želim otići na ovogodišnji Spark.me i to po prvi put

  1. Zbog životnih lekcija

Kada pratite na društvenim mrežama ljude koji već godinama dijele svoje utiske sa Spark.me konferencija, pa su im statusi, tvitovi i blogovi puni ushićenja, oduševljenja i sreće što su u mogućnosti da prisustvuju predavanjima najvećih svjetskih eksperata, logično je da i vi želite doživjeti i osjetiti to isto. Ne može vas ostaviti ravnodušnim blog Hane Kazazović gdje dijeli lekcije koje želi naučiti u narednoj godini a baziraju se na onome što je čula i doživjela na konferenciji pa to želi primijeniti u svom životu. Ako želite raditi na sebi i usavršavati se kao osoba, logično je da se pitate kakve bih ja lekcije ponio sa Spark.me konferencije i šta naučio. A štreber poput mene zna da je odgovor – mnogo toga.

  1. Zato što je 2019. godina mog ličnog usavršavanja

Onako kako je 2018. godina za mene bila godina putovanja i istraživanja nečega do tada nepoznatog, ispipavanja vlastitih granica i nadilaženja istih, te otkrivanja novih sposobnosti i vještina, 2019. ništa manje neće zaostajati za njom. Čitanje, razgovor, razmjena ideja, usvajanje novoga znanja, usavršavanje postojećeg. Sve to već sa sobom nosi 2019. Spark.me je idealno mjesto da upravo nastavim tim putem. Kako je u nedavnom blogu o ličnom razvoju Nikola Jovanović naveo da „voli da bude okružen pametnim ljudima, onima koji ga intelektualno izazivaju i dopunjuju“,gdje se bolje tako osjetiti nego na Spark.me 2019.

  1. Jer more i Crna Gora po prvi put

Za nekog ko je samo prošle godine u prosjeku mjesečno provodio na putovanjima po dvije sedmice je više nego sramotno što moram priznati da nikada nisam bila u Crnoj Gori. Zašto? Pojma nemam. Prilika je bilo, prijatelja u CG dovoljno imam. Ali se jednostavno nije dalo. Možda je za one koji me poznaju još je više začuđujuće jer ja nikada ne propuštam priliku da obiđem obalu i uživam u moru. Ako postoji reinkarnacija, ja ću se sigurno vratiti kao riba. Eto toliko smo more i ja povezani. Ove godine je i bio plan da napravim neku turu po crnogorskom primorju. Kao, krajnje je vrijeme da posjetim i taj dio bivše Juge, u kojem nisam bila.  Pa, možda bude sreće i prvo odem u malu izvidnicu da mogu planirati nešto konkretnije.

     4. Zbog najboljih od najboljih

Spark.me iz godine u godinu nadmašuje sam sebe. Govornici i eksperti koji se okupljaju na jednom mjestu dijeleći svoje ideje, savjete i priče, su i više nego dobar razlog zašto neko treba otići na ovogodišnju Spark.me konferenciju.I svaku narednu. Dovoljno je što se živa izjedoh posljednjih godinu dana što sam propustila priliku uživo prisustvovati predavanju Majka Masimina, onog istog što je prvi tvitao iz svemira ali i što je glumio u Teoriji velikog praska. Ispratila sam svaki tvit, svaku riječ što su drugi dijelili za vrijeme i nakon njegovog predavanja, ali opet to nije to. A o svim drugim, koje sam propustila, se više i ne usuđujem misliti. A bilo je tu nevjerovatnih imena kao što suDenise Lee Yohn, Aza Raskin, Mark W. Schaefer i mnogi drugi. Za sada je Spark.me tim otkrio imena tri ovogodišnja govornika - Cate Murden, Jeremiah Owyang i Anab Jain. Sigurno će do početka konferencije biti još iznenađenja.

Onako kako je jedne prilike indijski autor Amit Ray rekao da „svako posjeduje vatru, ali samo šampioni znaju kada da zapale iskru“, čvrsto vjerujem da je ovogodišnja Spark.me konferencija idealna prilika da svako željan znanja i učenja zapali svoju iskru i pretvori je u buktinju nevjerovatnog iskustva.

Ako i sami želite postati dio službenih blogera Spark.me 2019 konferencije, to možete učiniti do 19. aprila, kada je zadnji dan prijave, a više informacija o cijeloj konferenciji potražite na službenoj stranici spark.me.

 

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog