Radmila Trbojević

Čuvaj me od  lažnih  prijatelja, a  ja ću se  od  neprijatelja sam braniti

Kažu da je to pisalo  na latinskom jeziku na maču  nekog  Jovana Sobjeskog, oslobodioca  Beča od Turaka  1683. Ja  pišem  rečenicu u prevodu  zbog onih kojima smeta latinski jezik,  što mogu  i da razumijem .Pohađali  su  razne  ŠUP-ove, srednje  ove  i  one  škole,  prekvalifikacije,   dokvalifikacije  itd, pa ih latinski  jezik frustrira.

Nego  da se  vratim  poruci  ovoga   zapisa, tj. da  komentarišem  u nekoliko rečenica  naučni  skup u Banja Luci o slučaju Sreberenica. “Prijetalji” (čitaj oni koji bi je najradije zbrisali),  Republike Srpske sada se kao boje da se  Dodik ne zaj……e  birajući   srpske  naučne  neznalice  i  bagru, strance ne spominju eksplicitno, jer se boje, nisu sigurni za koga rade - tražeći da ta  stručna  ekipa, istina  dvadesetak  godina kasnije, javno progovori  o Srebrenici  i sa druge strane haških presuda.

Istina je da su se medijima nakon skupa obratili samo ovdašnji  naučni  radnici  – a od stranih,  koliko se sjećam  nije niko – možda griješim – ako  izuzmemo   čuvenog   haškog  advokata  gosp.  Filu, koji  je, navodno, uzviknuo i “Živjela Srbija “ što  nikako nije smio.

Bez obzira što ja nisam pozvana da ocijenim  kvalitet domaćih stručnjaka, strance i ne poznajem, nisam u tom krugu  da bih se usudila da njihovu reputaciju preispitujem, mada  gđa. Guskova  nije od  juče (ali problem je što je Ruskinja)  i  njihove naučne radove i što  mislim da,možda,  ima onih koji su tamo trebali biti, a nisu -  jasno  je  i  političkim naivicima,  osim zlonamjernima, da  kakvu  god  titulu, diplomu, akademsko zvanje imao neki srpski učesnik  pomenutog skupa –  ono se ne može mjeriti sa federacijskim magisterijima, doktoratima akademskim profilima, naučnicima, čuvenim Krugom 99 i inim, sa, za mnoge anonimuse ubrzano stečenim  referencama naučnika,  profesora fakulteta, koji   kao padobranci  zaklanjaju  nebo komšija ( i  kod nas nije mnogo drugačije, doktori niču kao pečurke poslije kiše) i njihovim proučavanjima analizama, nepobitnim  dokazima o  krivici   samo  jednog   naroda u BiH za sve moguće  i  faktički  nekoj  vrsti  naredbe, možda čak i zakona od strane Bošnjaka  da  NIKAD   tj. ZAUVIJEK  srpski  narod o događajima  iz  rata ne smije  progovoriti,  nego  je bošnjačka   ISTINA tj. haške presude zakovane što rekao  srpski narod   Krajine “mrtvim kocem”  za  vijeke vijekova  i  da je to  tema o  kojoj   nema diskusije.

S druge strane, u  dalekom ČILEU, poslanik u BiH  organima, mladi Borenović traži od svjetskih demokratskih partija podršku za SLOBODU GOVORA i JAVNOG IZJAŠNJAVANJA,  okupljanja  ( ne znam za gej –paradu  , nisma čula ) u BiH  dakle,  jednostavnim  jezikom rečeno traži    slobodu   da  svako, što  reče  i  uvaženi   Zvonimir  Čičak, hrvatski  politički  disident  koji  je platio zatvorom  svoje mišljenje, ne  i  činjenje,  o  bivšoj  državi  - MOŽE  DA KAŽE  ŠTA MISLI  - a da pri  tome ne  obara  presude   pravednoga   Haga,  makar one  bjelodano  nisu  pravedne, niti  da  taj  neko  nužno promoviše zločine, bilo  šta  i  bilo koga. Tako  čak  i  haški  osuđenik,  kad   izađe   na slobodu,  može  i  smije  da  brani s v o j  stav  i   svoju istinu (slučaj Kordić, Šljivančanin i drugi..) jer je taj presuđeni   svoju kaznu izdržao – i  može raditi, govoriti  i  kretati se u društvu, samo  ne može  “obnašati “ političku funkciju, ako takva zabrana postoji. 

Bio mi je na moment s tim u vezi  tragikomičan onaj anonimni   beogradski  mladi   intelektualac   na N1 neko veče,  koji je doslovno cmizdrio za razliku od  racionalonog, vrlo obrazovanog, nacionalo nadahnutog, Hrvatskoj posvećenog Čička, koji je punih usta branio svoju predsjednicu. Ovaj dečko je lupetao o tome  kako   ljude  u Srbiji  treba konačno  podijeliti na UBICE  i  OVE DRUGE,  a  on   je  ovaj drugi,  ali   jadan  ne  zna  da  Evropa  suzama  Srba ne vjeruje…

Naučni  skup u Republici Srpskoj   treba  posipati  blatom,  umanjiti  vrijednost govornika, nazvati  ih  falsifikatorima,  pa onda  genijalno   (naravno  naučno)  za  sva  v r e m e n a    zaključiti kako je UZALUDNO  r e ć i  bilo  šta što se  kosi  sa istinama  Bošnjaka  i  presudama Haga,  jer  to  nisu  adekvatni  znanastvenici  (a  takvi u Republici Srpskoj po njima i ne postoje,  a  izgleda  i  nigdje u  svijetu,  osim u Federaciji) jer  svi   lažu, izmišljaju, podmeću –  jednom   rječju svi su bez veze.

Uzgred , zar  Ibran M.  nije napisao  knjigu  o Srebrenici  zbog   koje ga njegovi  umalo ne ubiše?! To što su ga proglasili neuračunljivim (čitaj  maltene ludim)  za  svjedočenje  u slučaju  srebreničkog  heroja  Nasera  Orića,  koji je iz Srebrenice  pobjegao - možda  mu je spasilo život.  Ali, to je već  zaboravljeno. Pravi  igrači  vrlo  dobro znaju  kako se pravi istina  i  u tom pravljenju nema milosti ni  za koga. Zato Ibran sada ćuti, nije lud da gine u miru

Pitam se zato  na  kakvu  i  čiju   neslobodu   govora i  javnog  izjašnjavanja  je mislio   pomenuti   Borenović  u obližnjem Čileu ?  Nije  valjda  da  se samo tamo   u Čileu  usudio  da kaže da   je situacija  dosta  mračna  u cijeloj   BiH, a ne samo u Republici Srpskoj, što se tiče  demokratskih  sloboda, sloboda medija, sloboda  novinara   itd.   

Ako je tako, neće  mu  biti lako da  se  g o r e vrati, jer moraće da objasni šta je mislio pomenuvši BiH. Nije Čile daleko, sve se zna i čuje!! PDP nije gore sa Dodikom  na jedinstvenoj  srpskoj  platformi, a  gdje  stvarno  jeste, možda ni oni sami ne znaju dok im se ne kaže. Vukanović kao Eliot Nes, kao zvijezda narodnog otpora, na  svoja   nejaka pleća  prima zadatke  ukupne  opozicije, otkriva afere, bljuje vatru iz svih oruđa  i oružja – ali  velike podrške  naroda  nema.

Kod  nas u Republici Srpskoj ide Vaskrs,  penzije potrošene  davno, računi prazni…A  red je  obilježiti  Vaskrsenje  Gospodnje, dug  je  post,  valja  pečenicu ispeći  - kako treba i kako dolikuje. Kako, e  to ne znam.  Ali, narode srpski, samo hrabro, nije  bogat onaj ko ima, on se  vazda, i  danju  i  noću,  boji  za  ogromno   imanje, nego  je  bogat  onaj ko je  svjestan  da nema   puno, pa  ga  zato  ne  muče noćne  more ….

Makar  mirno spava. Kud  bi više u ova vunena  vremena ?!

Hristos  vaskrse, vaistinu  vaskrse !

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog