Lana Zečević

Moralne vrijednost 21. vijeka

Šta ustvari predstavaljaju moralne vrijednosti? Da li one zavise od osobe do osobe ili se mogu generalizovati? Moralne vrijednosti bi trebale biti opšte prihvaćena uvjerenja i stavovi, ali da li svi gledamo na taj način?

Od malena se naši roditelji trude da nas odgoje u skladu sa određenim normama i vrijednostima. Trude se da od nas izgrade ličnosti koje će biti uspješne u određenim oblastima. Mislim da se u novim generacijama dosta promijenio odgoj te da djecu više odgajaju  televizija i društvene mreže. Puno manje ima kontakta uživo, a više preko interneta. Roditelji se manje posvećuju djeci i manje je razgovora. Djevojčice se ugledaju na određene iluzije sa interneta i počinju jako rano živjeti u zabludi i zamišljati sebe u takvim situacijama. Materijalne stvari su na prvom mjestu, ispred svih duhovnih vrijednosti. Cilj opravdava sredstvo. Kako je moguće opstati u današnjem svijetu ako ne borbom jer svi igraju prljavo i gaze preko drugih ljudi. Dosta je manje poštovanja, kulture i empatije. Muž ne poštuje ženu, dijete ne poštuje roditelje, ljudi se uzajamno omalovažavaju. Zašto je danas toliko teško ustati starijoj osobi u autobusu, reći dobar dan komšiji ili otvoriti vrata nekoj djevojci? Smatram da bi ljudima na prvom mjestu trebalo biti da se trude da budu što bolji ljudi, prijatelji, roditelji i da postoji što manje mržnje.

Moralne vrijednosti su se skoro u potpunosti promenile. Dileri i sponzoruše postali su uzor mladima. Nemoralne osobe pričaju o moralu, lopovi o poštenju i lažovi o istini. Stvarna slika svijeta je iskrivljena i dokle god se ne osvijestimo ići ćemo u pogrešnom smijeru i može biti samo gore.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog