DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Ima li u vojnoj akciji Dobrovoljačka poginulih/ubijenih pripadnika bošnjačkih snaga?

Obilježana godišnjica Dobrovoljačke!

Jedan događaj-Više tumačenja!

Različita su tumačenja o broju ubijenih pripadnika JNA! Neko kaže šest, neko kaže sedam!

Ja ne znam, a znate li vi, koliko je ubijeno/poginulo pripadnika bošnjačkih snaga tokom vojne operacije Dobrovoljačka, 3. maja 1992. godine?

Polemika o brojkama  ubijenih i danas je aktuelna, a već je prošlo dvadesetsedam godina od događaja.

Godinama, srpski mediji, prenose izjave srpskih zvaničnika, koji kažu da je „zločin u Dobrovoljačkoj ulici, gde su prvih dana maja 1992. mučki ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno“. Oni, koliko sam ja razumio njihove izjave, misle i na 2. i na 3. maj, i oba ova ratna događaja nazvaju jednim pojmom Dobrovoljačka.

Javno mnenje u Sarajevu ne prihvata povezivanje 2. i 3. maja i zbrajanje žrtava, i misli da je to pokušaj falsifikovanja istorije. Insistiraju da se odvojeno prikazuju žrtve iz ta dva ratna događaja (ovom prilikom neću razmatrati šta su ti događaji stvarno bili, kako ih strane vide i imenuju).

Ovom prilikom analizirao bih ovaj događaja sa aspekta žrtava, i pitam se koliko je stvarno lica (vojnika i civilnih lica) ubijeno u Dobrovoljačkoj na obje strane koje su učestovale u ratnom sukobu?

Pripadnici Zelenih beretki i drugih boračkih udruženja kao i prethodnih godina okupili su 3. maja 2019. godine, kod mosta Drvenije gdje su položili cvijeće  i odali počast stradalima u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici 3.maja 1992. godine, javljaju sarajevski mediji.

Zanimljivo da su učesnici skupa osudili različita tumačenja u vezi sa brojem poginulih pripadnika JNA, tako je Dževad Topić, ratni komandant bataljona vojne policije izjavio za BHT1: „Kad je Kukanjac reko tačno imenom i prezimenom ko je poginuo ovdje u Dobrovoljačkoj i to je prava istina i to ne može niko da pobije.!“

Vahid Alić, predsjednik Udruženja „Zelene beretke“ Općine Stari Grad, kazao je za TVSA: „Mi želimo da kažemo pravu istinu. A istina da je stradalo 3.maja 6. pripadnika JNA, dok svi ostali koji se pominju stradali su u žestokom napadu na Sarajevu (2.maja 1992. godine) i njene glavne ciljeve Predsjedništvo, Poštu i sve ostale objekte. I upravo se to pripisuje Dobrovoljačkoj koja neme veze sa tim žrtvama.“

„Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome koliko je (lica) stradalo u toj Dobrovoljačkoj ulici (3.maja 1992. godine), vrijeme je da se jednom kaže tačka, a to samo mogu ja...Znači šest osoba je stradalo...!“ javno u kameru je rekao genaral JNA Milutin Kukanjac.

Aljazera Balkan, u tekstu : http://balkans.aljazeera.net/vijesti/obiljezavanje-dobrovoljacke-bio-je-treci-maj-1992-godine, tvrdi da „Istragom je, po navodima Tužilaštva BiH, utvrđeno da je tokom napada ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba nakon što su onesposobljene za borbu.“ Ne kažu ko je koga napao ali na drugom mjestu u tekstu govore ko je napadač: „U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.“ Naravno, ne navode ta imena, ali se podrazumjeva da su to vojnici i civilna lica na službi u JNA!

Danas smo vidjeli i čuli izjave Dževada Topića, ratnog komandanta bataljona vojne policije i Vahida Alića, predsjednika Udruženja „Zelene beretke“ Općine Stari Grad,( koji se kunu i obavezuju da će tragati i boriti se za istinu i protiv srpskih laži, ) i koji su prihvatili istinu o srpskim žrtvama (6) koju je iznio general Milutin Kukanjac.

Danas, 3. maja 2019. godine, isto kao i prethodnih godina na zgradi kod mosta Drvenija, gdje se nalazi spomen obilježje poginulim, predstavnici bošnjačkih boračkih udruženja položili su cvijeće  i odali počast stradalima u bivšoj Dobrovoljačkoj, ulici 3.maja 1992. godine, javljaju sarajevski mediji.

Pratim na licu mjesta, i putem medija dugo godina dešavanja ispred spomen obilježja kod mosta Drvenija, povodom obilježavanja vojne akcije Dobrovoljačka, i evo danas smo čuli istinu o šest ubijenih vojnika i civila JNA, ali ni danas a ni ranije nismo čuli istinu koliko je bošnjačkih vojnika ili civila poginulo/ubijeno tokom te iste akcije.

Ako pogledate datume stradanja boraca  na pločama kod mosta Drvenija, ispred kojih se polaže cvijeće 3.maja svake godine, vidjet će te da nijedan šehid, borac, čije se spomen ploče tu nalaze, nije poginuo 3. maja 1992. godine. Poginuli/ubijeni su nekog drugog datuma!

Ova činjenica izaziva tri pitanja. Prvo: Zašto nema ovdje kod mosta Drvenija spomen ploča šehidima koji su poginuli ili ubijeni 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici?; Drugo: Koliko je bošnjačkih boraca poginulo u akciji Dobrovoljačka?; Treće: Gdje se nalaze spomen ploče šehida, boraca koji su poginuli ili ubijeni 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici i zašto se na tom mjestu ne polaže cvijeće i odaje počast poginulim/ubijenim šehidima?

Kad će se pojaviti Bošnjak koji će izjaviti: „Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome koliko je lica, pripadnika bošnjačkih snaga stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, 3.maja 1992. godine, vrijeme je da se jednom kaže tačka, a to mogu ja.“

Bilo bi dobro i korisno za sve nas da taj Bošnjak u izjavi navede imena poginulih pripadnika bošnjačkih snaga koje su učestvovale u ovoj vojnoj operaciji, I da zaključi sa preciznom izjavom koliko je poginulo pripadnika bošnjačkih snaga u vojnoj akciji Dobrovoljačka koja se odigrala 3. maja 1992. godine.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog