Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Iracionalnost poplavljenih Banjalučana

Čovjek je racionalno biće ili bi barem trebao biti, ali izgleda nije.

To se veoma dobro može vidjeti  na primjeru tradicionalno poplavljenih banjalučkih naselja: Ada, Vrbanja, Zalužani, Česma i Lazarevo.

Sad se vi pitate kakve to ima veze sa racionalnošću, pa ima i te kako ima. Nakon onih velikih poplava 2014. godine, desili su se lokalni izbori 2016. godine i od četiri kandidata za gradonačelnika Banjaluke:

  • U MZ Adi kandidat SNSD-a Igor Radojičič je dobio oko 60 % glasova.
  • U MZ Vrbanja kandidat SNSD-a Igor Radojičič je dobio oko 51 % glasova.
  • U MZ Zalužani kandidat SNSD-a Igor Radojičič je dobio oko 59 % glasova.
  • U MZ Priječani kandidat SNSD-a Igor Radojičič je dobio oko 57 % glasova.
  • U MZ Česma kandidat SNSD-a Igor Radojičič je dobio oko 55 % glasova.
  • U U MZ Lazarevo kandidat SNSD-a Igor Radojičič je dobio oko 60% glasova.

Kako onda objasniti ovoliku podršku SNSD-u od strane stanovnika tradicionalno poplavljenih mjesnih zajednica?

Dodamo li tome i činjenicu da je SNSD u Banjaluci na vlasti od 2000. godine i da su za devetnaest godina mogli su napraviti novo riječno korito za Vrbas, a kamo li da urade nešto da spriječe očekivano plavljenje ovim mjesnih zajednica.

Ali ljubav ne priznaje poplave.

Možda je po srijedi tradicija, koja se prenosi s koljena na koljeno i stanovnicima ovih mjesnih zajednica je nepojmljiv život bez poplava. Ako je to tako onda treba razmišljati kako ove poplave pretvoriti u banjalučki brend, privući turiste i zaraditi pare. Zamislite slogan „Doživite nezaboravnu poplavu, ali ne u svojoj kući“.

Možda je u pitanju mazohizam tj. uživanje u sopstvemom ponižavanju? Ako i jeste to opet ne smijemo osuđivati i napadati stanovnike ovih mjesnih zajednica, već moramo pozdraviti savršenu simbiozu između vlasti koja građanima ovih mjesnih zajednica izlazi u susret i pruža im ono što traže, a to je poniženje praćeno poplavama.

Postoji nešto što se zove štokholmski sindrom kada žrtva gaji pozitivne osjećaje prema nekome ko je prema njoj grub ili joj čini zlo. U praksi to bi značilo da stanovnici ovih mjesnih zajednica sve oproste SNSD – u glasaju za sa njihovog kandidata samo zato što im tokom tardicionalnih poplava postanu zvijezde TV Dnevnika.

Šta god da je u pitanju možemo reći da je vlast Banjaluke veoma srećna što ima ovakve građane i da ne trebaju da brinu za svoju budućnost.

P.S. Naravno nije ovo specifično samo za stanovnike Banjaluke, tu su i Prijedorčani, stanovnici Novog Grada, Maglaja.........

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog