Radmila Trbojević

Generalu ima ko da piše

Na adresu  pokojnog   generala  Slavka Lisice stigao je račun  Toplane   iz neke tamo ratne godine, ili već koje, nije važno, u  iznosu, koji  recimo jedan naš ministar plati, možda,  za košulju  neke marke, ne bi li izgledao dobro, jer cipele su mnogo skuplje, a  tek  Armani  odijelo na koje se navikava,  jer ga prije nije mogao ni zamisliti, naravno,  još je  skuplje, ali to  za njega više nije problem. Elem, stigao tako račun od nekih tristotine i nešto KM da plati  pokojni general, baš  iz vremena kada je probijao koridor života, tj. One godine kada je u ranu zoru izašao iz, pretpostavljam,  vojničkog   šatora i rekao: „Krećemo momci„ ....Pojma  nemam  je  li  to rekao, ali sigurno se nije sakrio, ili  pobjegao kao mnogi, koji će kasnije biti ugledni ljudi i,  koje će  danas  2019  godine (ali  i njihovu  djecu)   čuvati  straža, da  ih ne bi  napao  narod, ili   šta znam ko sve ne. Nije Lisica  general Gotovina – pa  da o njemu Srbi  pjevaju pjesme i da ga slavi nacija.

Dakle, Toplana je poslala račun generalu da  plati  grijanje. Sram da ih bude !!! Pitam se da li u toj  ustanovi  ima iko normalan, ima li  mrvicu stida  i  morala  da  s m i s l i , a izgleda da nema da taj račun otpiše  gradu,  vladi,   ministarstvu  boraca i  invalida,  dakle bilo  kome, samo ne onom časnom  vojniku, koji je stao na crtu kad je bilo najteže, kad je Banja Luka stenjala  zakovana na zapadu, s  one strane Drine,  kad nije bilo ničega, kad se činilo da će umirati ne samo bebe, nego i  sav ovaj  zapadni dio naseljen  Srbima, što im  je (zna se od koga)  bilo i namjenjeno –   koji  je na čelu svoje krajiške vojske rekao,  bar mislim da je rekao : „Mi  to možemo... !“

Tamo, s  druge strane, nakon  Modriče  i  Dervente čekao je Lisicu, takođe pokojni, general   Novica Simić nakon što je uradio  šta  je trebalo  s  te strane  -   vojnici  koji nisu ubili  ni jednog  zarobljenika, koji su bili „puška tebi – puška meni,  pa ko preostane“  - čiji je trag bio pravi muški, dakle oni kojima ni  „dobronamjerni“  Hag  nije mogao naći  ni  jednu grešku. Da je mogao  našao  bi  je!  Koridor je bio  i ostao Koridor bez mrlje. Prava i  čista vojnička pobjeda.

Toplana bi, ako već grad nije, trebalo da pošalje javno izvinjenje generalovoj porodici, brigadama, koje je general vodio,  da se  pospe  pepelom  javno  pred cijelom Krajinom, pred  Banja Lukom – svi oni  kojima  je general   Lisica,  zajedno sa  Šesnaestom  i  drugima otvorio put života.

Nema potrebe reći  ništa više. Ipak, možda samo to da se otpisuju milioni nekim  firmama, nekim tajkunima, da računi  narodu  stižu  bez obzira  što BiH ne funkiconiše, da se „reže„  struja za par stotina maraka  sirotinji. Koga briga !  I da  dodam da je  tragedija  Srba u tome što sve  brzo zaborave, čak šta više, čini se kao da se svega svoga stide.. Nismo mi Hrvati pa da   opjevamo, kako njih  „b l a g o s i v lj a   Bog  za svaku kap  prolivene  hrvatske  krvi„ .....kako reče  finćukasti  pjevač  i domoljub  Škoro u  onoj najnovijoj, zastrašujućoj  baladi crnih košulja  i  crno – sive scene nekog srednjevjekovnog zamka,  kandidat  za predsjednika svih  Hrvata.

Ponosni  su  na  svoje  –  svaka  njima  čast.   

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

                                                        

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog