Denis Čarkadžić

Za punu kontrolu neba zvati Halida mjesto Halida

Bosna i Hercegovina je tokom svoje hiljadugodišnje istorije obesmislila sve i svašta. 

Padale su ovdje u vodu mnoge teorije i prakse, a sa njima i uz njih i krilatice uz koje su generacije odgajane i koje nikada i nigdje nisu dovođene u pitanje. 

“Samo nebo je granica”, jedna je u nizu takvih koja je prije neki dan, ironije li, upravo povodom preuzimanja haman čitavog tog neba iznad Bosne i Hercegovine obesmišljena i reklo bi se-ismijana skupa sa svima nama koji se još uvijek smucamo pod tim istim, haman preuzetim nebom.

Više od 300 tisuća KM utrošeno je na slavlje povodom haman preuzimanja kontrole “neba nad krajolikom”. 

Pjevati su tu noć za odabrane mogli samo odabrani, i to oni “s najmanje pet izdanih studijskih albuma i/ili kompilacija; najmanje pet osvojenih nagrada na prestižnim muzičkim dodjelama u BiH i regiji, kao i završena muzička akademija (akademija umjetnosti) ili rasprodat koncert na lokaciji koja može primiti minimalno 20.000 ljudi”.

Za odabrane, program su vodili odabrani.

Probijene su tako sve granice-i neba, i bahatosti i neodgovornosti i opšteprihvaćenog bašnasbrigaštaćenarodreć pristupa tom istom narodu i njegovim parama. 

Oni što, nakon svakog novog sličnog “šoka” od strane odabranih i izabranih, svoje zaprepaštenje počinju sa “od ovoga nema dalje”, valjda su ovoga puta shvatili da uvijek ima dalje, ima više, i da ni nebo, haman preuzeto, nije granica.

No, obzirom da nebo nije još do kraja preuzeto, za očekivati je da se, kada se proces konačno privede kraju, organizuje još jedan-after after parti.

Za preporuku, ovoga puta, obavezno zvati drugog “Halida mjesto Halida” koji isto ima “pet izdanih studijskih albuma i/ili kompilacija; najmanje pet osvojenih nagrada na prestižnim muzičkim dodjelama u BiH i regiji, kao i završenu muzičku akademiju (akademija umjetnosti) ili rasprodat koncert na lokaciji koja može primiti minimalno 20.000 ljudi”, pa da zapjeva onu njegovu i njihovu - “stoj ministre, kud si bolan kren’o...ako tražiš ovu Bosnu zemlju, nigdje više takve zemlje nema…”

Jer ovakve zemlje, definitivno, niđe više nema.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (12.12.2019)

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog