Radmila Trbojević

Lovci u mutnom bistre politiku

(V.Vuković, Prinudna razonoda, Izabrani i novi aforizmi, Str. 25)

Neko veče zgranuta slušam i gledam mladog Stanivukovića kao gosta iskusnoga Hadžifejzovića kojem nije lako izaći na megdan ni nekom obrazovanom i politički potpuno utemljenom, i jasno mi je da prisustvujem njegovom, tj. Stanivukovićem političkom, ali i ljudskom debaklu, po meni završnom činu jedne ubrzane karijere, koja se neslavno završila, ma kako se ona, tj. karijera usmjeravala od strane glavnog mentora stranke, ili iz opozicione grupe partija. U njemu, nažalost, nema onoga nečeg što bi političar trebalo da ima, naravno nije jedini, većina naših političara je takva, nema sinergije znanja, obrazovanja i iskustva - kakvo ima njegov počasni predsjednik stranke prof. Ivanić, ili politički izvježban govornik kakav je Borenović. Pitam se da li stavovi koje je iznio mladi Stanivuković jesu zapravo i stavovi stranke PDP. Ako nisu – tada je ovaj junoša trebalo istog momenta da bude sankcionisan, ili kažnjen tako da mu bude kristalno jasno da takav čovjek ne može biti kandidat ni jedne srpske partije za gradonačelnika, osim onih Srba koji se lako daju uvjeriti u revizionisanu istoriju našeg naroda. To je, naravno, moje mišljenje, koje ne pretenduje da bude mišljenje onih ljudi koji ga nesvjesno, ili možda baš svjesno, guraju u ozbiljno političko finale tj. izbore na mjesto gradonačelnika, prije nego što on objektivno (a oni to veoma dobro znaju) može da se nosi sa istupanjima u javnosti, a pogotovo što javno iznosi strašne neistine.

Neko veliko obrazovanje ne mora svakom političaru biti presudno. Uzmimo mladoga kancelara Austrije Sebastijana Kurca. On je napustio studije prava, dakle nema diplomu baš kao ni Stanivuković. Ali Kurc ima harizmu, sigurnost u stavu i naravno imponirajuću mladost, koja sama nije dovoljna. Ne može se nekoga ko je iskreno utemeljen u svojoj istoriji, lako zbuniti, ne mogu ga pomjeriti svi neprijatelji naše Republike, ako govorimo o srpskim političarima, jer Bošnjacima se to ne događa, oni svi imaju istu neupitnu liniju odbrane i isti stav o Republici Srpskoj. Postoji granična srpska linija - o kojoj se ne diskutuje, kojoj nema prigovora, niti ga može biti a to je pitanje stravičnoga genocida i ustaškog terora nad srpskim narodom u Jasenovcu. To je istina svih istina, koju zna svako ko želi da zna šta se zbivalo u tom jezivom logoru smrti, u kojem su ubijana djeca, zvjerski mučena i klana djeca sa Kozare!

Kako je moguće da mladi politički musketar, tako blizak mentoru Ivaniću i ostalim vođama PDP–a, ne dijeli njihove političke stavove i upute, nije moguće da isto misle!! Ne može on tako mlad i neiskusan imati carde blanche da priča šta mu prvo padne na pamet. Valjda je trebalo da brani nesporne vrijednosti i činjenice o prošlosti, dakle o strašnom stradanju srpskog naroda, egzodusu iz Krajine itd. Pravdajući se, on lupeta da se radilo o lapsusu linque – što je čista glupost i ne da se braniti ničim – i izrekne, kao neko ko je maltene drogiran, ili se ponaša kao žaba kad ugleda zmiju pred Hadžifejzovićem - gluposti tipa da smo mi Srbi u Republici Srpskoj različit narod od Srba u Srbiji!

Ako sam nekada i rekla da kapacitet opozicije raste pojavom Stanivukovića, mlade prof. Trivić i sada već dobro uzdrmanog Vukanovića, koji vremenom sve više gubi živce u sudaru sa političarima od zanimanja, koji su godinama na poziciji, koji su izvježbani da budu mirni, da se ne trzaju na svaku primjedbu - i danas, razočarana, mislim, prije svega za pomenutog Stanivukovića, da društveno korisne i socijalne akcije, pokazivanje na TV-u – izjave i priče u Skupštini, mahanje papirima, pomoć svuda i svakome, kome treba i ne treba – a on jeste svuda – nije dovoljna da se napravi imidž pravoga srpskog opzicionara, dakle nekoga ko zna kad govori i šta govori.

Naravno, u mnogo čemu ima podudaranja sa pozicijom – bar što se tiče kvaliteta vodećih ljudi, ali njima se nije desilo da se zaborave, da kažu nešto što nije stav njihovog predsjednika, što se u PDP-u i SDS-u dešava duže vremena, svađe i afere odlično pokrivaju, dakle ušušavaju sve što nije postrojeno i dovedeno u red - prije nego neko istupi na javnoj sceni, pogotovo nema takvih koji prave greške tipa ovoga što sam opisala. Svi moraju biti dio ekipe koja tekst zna napamet. Osim, naravno, Rajka Vasića, koji jeste član SSND–a ali sasvim drugačiji. On je Srbin, intelektualac, pisac, vrlo obrazovan, britak u izrazu, čvrst u stavu - ali neko ko sebi može dozvoliti da i nema uvijek isto mišljenje kao njegova stranka. Onaj ko zna da iščitava poruke, vrlo dobro zna gdje je njegova linija spajanja sa strankom i da na toj liniji nema kolebanja.

Ako je PDP i SDS opozicija poziciji, ovakva kakva je sada, tada se, po meni, promjenama ne treba previše nadati. Jer, i laiku je jasno da niko ne može da kupi cijele izbore. Treba se hrabro pogledati u opoziciono ogledalo – pa vidjeti da nejaki Stanivuković, što bi rekla naša burna istorija, ne može nastaviti djela svoga velikoga oca, tj. svoga mentora prof. Ivanića. On definitivno nema kapacitet, ni znanje, ni vještine koje su političaru od karijere potrebne. Do sada on se pokazao samo kao brzopleti neutemeljni momak, koji je uistinu samo veoma ambiciozan.

Pomenuta Trojka, koja se sada žrtvuje, ili istu mentori žrtvuju za "dobrobit" naroda iz njima znanih razloga - sami će izgubiti bitku, jer nemaju snagu, ni potporu jedinstva stranke... Dapače! Kada budu prešli dozvoljenu crtu – vođe će ih izbrisati, jer PDP nije stranka koja ima borbeni profil, mada Borenović nekada tako djeluje. Ali, to je samo u rijetkim prilikama i u dogovoru sa prof. Ivanićem i naravno sa... Dobro, sa nekima...

Tako ni Stanivuković, sudeći po istupu pred Hadžifejzovićem, nije nasljednik onih koji su u najtežim vremenima ostali postojani, braneći istinu do kraja, makar za nju žrtvovali i život.

Takvih je u našoj istoriji malo. Mnogo više je bilo onih, koji su prodali vjeru za večeru.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (04.03.2020.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog