Radmila Trbojević

Naša korona

Ovaj put neću puno o korona virusu, jer sve je rekao dr.Nestorović neko veče. Svidjelo mi se koliko je optimističan, mada potpuno svjestan da je situacija prilično alarmantna. Treba se pridržavati mjera zaštite, koliko se može i čekati. Spadam u red ugrožene populacije, ali po prirodi nisam kukavica, znam šta znači panika, bježanija, ratni uslovi, prazni marketi, strah itd.-ali ovo iskustvo nemam, te tako se samo mogu nadati da će sve biti dobro.

Samo dvije stvari bih komentarisala ovom prilikom:

Nije mi jasno zašto se BN-TV okomila na sve što se dešava u Banja Luci, u kojoj naravno nije sve sjajno, ni bajno, ali da baš sve mora biti kritikovano, blaćeno, umanjena svaka akcija, pljuvano po svemu i svačemu-nije mi jasno, bez obzira  što se radi opozicionoj TV, koja, istina, objavi i stvari koje sa ove redovne TV mreže često i ne saznamo. Tako objaviše i prikazaše, ali u negativnom svjetlu, da su na Univezitetskoj klinici u Banja Luci izvršene dvije operacija na porodilji, istovremeno dva zahvata carski rez i operacija aneurizme. Pri tome osuđuju što UKC to objavljuje na TV–u, jer vlada korona, a posebno , čini se, što na UKC–u daju takav značaj prof. dr. Joksimoviću. Lamentiraju koliko je plaćen, citiraju dijelove ugovora sa UKC–om te se pitaju, mada to ovaj put javno ne kažu, treba li on UKC-u, i na kraju da li treba da kaže koga je sve obučio i kako.

Naravno da novinar može pisati o temi koju izabere, ali pitam se ima li iko pametnica među njima da shvati da se može obučiti bilo ko da, recimo, napravi odličan goveđi gulaš, ili pravu srpsku gibanicu-ali da taj gulaš i gibanica nisu ni slične onima, koji napravi na svoj neki način-neka vrsna domaćica. Naravno da se ja  ovim primjerom zajebavam sa novinarom, ili novinarko , koja je ovu poučnu reportažu progurala na BN TV, iz razloga što je dr. Joksimović neko koga je čast imati pored sebe, za posebno teške slučajeve, koga treba pozivati, koga treba pustiti da radi sve dok ga njegove blagoslovene ruke i vid služe. To u UKC-u Banja Luka očigledno znaju.

Koliko je plaćen dr. Joksimović?!

Kako neko može imati obraza da pita,ili upoređuje njegovu platu, tj. ono što ON  zaradi spašavajući živote pacijenata sa, recimo, platom nekog tamo mamlaza polupismenog jebivjetra ,koji je u životu, do juče kad se i sam iznenadi da postade političar, pročitao samo svoj rodni list, ili partijsku knjižicu, a ima pet do šest stanova ovdje i vani, koje izdaje i preko desetak hiljada KM mjesečno. Zna li taj neko šta znači završiti studij medicine, naravno, mislim godinama krvnički učiti specijalizirati, ali na način kako specijalizaju pravi, a ne podobni, biti svjetski poznat. Ne zna, naravno, jer da zna spomenuo bi dr. Joksimovića i ustao!

Prof. dr. Joksimović je svjetski lik, ali lik koji sam ore svoju njivu negdje u Šumadiji, što su mnogi naprasno zaboravili, ne nosi Armani sakoe, ne nosi kapute od kamelhara-nego vojničke jakne,pa ga portiri zaustavljaju na ulazu u UKC-u, ali diktira protokole i najsloženije neurološke zahvate mejlom, kad nije u Srbiji... Šta taj neko iz BN–a zna o bardu neurohirurgije, koji jeste obučio mnoge naše neurologe u Banja Luci, i to su sada odlični stručnjaci, ali ON je ipak- ON. Taj novinar je možda dobio nalog da blati velikog stručnjaka,ili da nalazi  mane UKC–u, kojih sigurno ima, ali to nije angažman dr. Joksimovuća ili je taj neko samo maliciozan i nadobudan. Mi smo inače prestali da cijenimo znanje, profesionalizam, vrhunsku stručnost, istinsku kvalifikaciju potkrepljenu validnom diplomom i godinama iskustva, talenat koji se dokaže kod nas i u svijetu. Mi cijenimo one koji jedva sriču svoj maternji jezik, bucmaste ubelhatore koji od škole imaju jedva srednju-koji nemaju struku i koji se poslije političkog angažamana nemaju kuda vratiti, pa ostaju u zavjetrini provincije, možda s puno para-ali bezlični, baš kao št  su uvijek i bili.

Situacija u SDS–postaje zaista prava sapunica. Bar kako to sada izgleda. Mlate SDS–om ko sa praznom slamom… Svaki dnevnik o SDS–u. Zašto? Zato što nije jasno ko tamo stvarno kosi, a ko vodu nosi. Trebalo bi da je gospodin Šarović taj neko ko može i zna da se izbori sa klimajućom situacijom, nekim čudnim potezima i namjerama dugogodišnjih članova, koji su se otrgli kontroli ljudi iz sjene kao napr. Vikinga, Majstora, Mračnjaka, Domine, itd… Nekako se čin  d  je sve to mlako, šarovićevski sterilno, bez energije. Mada ima ona narodna tiha voda brijeg valja. Plejada prvih lidera kao što je Mićić, polako odlazi, ili se sprema da ode- što ne mora biti strašno–osim ako jeste gadno. Šarović jeste odjednom neobično živahan, samouvjeren, govorljiv čak, prijeti poziciji nekim mjerama, koje se još ne znaju. Opozicija uvijek ima pravo da se bori ne bi li konačno izbila na vrh.

Teško je prognozirati šta će biti, ali lično mislim da će biti vrlo teško povezati konce, učvrstiti poziciju stranke koja se nekako urušila, s bliskim PDP–om pod grlom, strankom inficiranom još od vremena preletača, koji su godinama radili za poziciju, a pravili se da su do bola odani SDS–u…

Ćutači vjerovatno čekaju da vide grande finale pa će da vide kuda će.

Politika je stvarno jedinstvena kombinacija mogućeg i potpuno nemogućeg. U politici nema logike. Tu se snage odmjeravaju gladijatorski, mada ne uvijek na otvorenoj sceni. U pricipu to je ili ja – ili ti. Ili obična,malaplata, nikakavo radno mjesto – ili funkcija i puno para. Jednačina sa samo jednom (ne) poznatom.

Na kraju želim da pozdravim moje  ispisnike tj. ugroženu polulaciju penzionera u gradu i šire. Nadam se da im ima ko kupiti hljeb i mlijeko. Više im i ne treba. Za  više ,za puna kolica u marketu, teško da imaju.

Neka Gospod da se ide po redu, da mladi opstanu i ostanu, da ih mimoiđe zla  korona, a u dublje Božje poslove se, sva je prilika, i ne treba miješati.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (13.03.2020.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog