Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Rasim Delić je ratni zločinac!

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (20.04.2020)

 

Kako biste nazvali osobu koja je osuđena na tri godine od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu zbog nepreduzimanja nužne i razumne mjere da spriječi ili kazni zločine koje su počinili njegovi potčinjeni u – Livadama i logoru Kamenica u blizini Zavidovića, u srednjoj Bosni i Hercegovini, u julu i avgustu 1995.

Ratni zločinac i tu nema ali...!

Da li je normalno da Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Grabovicom, daje pomen osobi koja je osuđena za ratne zločine.

Nije!

Ali to se desilo prije nekoliko dana i ja to fino prokomentarišem na fejsbuku, što je izazvalo lavinu negodovanja kod Bošnjaka, ali to je manji problem. Mnogo je veći problem njihovo ne pristajanje da prihvate da je to istina i na isti način su pravdali Delića, kao što Srbi i Hrvati pravdaju svoje ratne zločince. Evo nekoliko primjera.

Semir Kurtalic „Za koji zločin je on kriv?“

Delić je kriv zbog „nepreduzimanja  nužne i razumne mjere da spriječi ili kazni zločine koje su počinili njegovi potčinjeni u – Livadama i logoru Kamenica u blizini Zavidovića, u srednjoj Bosni i Hercegovini, u julu i augustu 1995.“

 

Hase Hasic „Bez veze ti pricha . Nije pravomochno osudjen jer je umro i Sud u Haagu nije htio nastaviti zalbeni postupak nakon njegove smrti.“

Evo šta kažu sudski spisi. Pretres u žalbenom postupku je održan 19. januara 2010. Delić je preminuo 16. aprila 2010. u svom domu, dok je bio privremeno pušten iz pritvora u razdoblju dok se čekao ishod žalbenog postupka. Dana 29. juna 2010., Žalbeno vijeće je obustavilo žalbeni postupak i objavilo da presudu Pretresnog vijeća treba smatrati pravosnažnom.

 

Smail Hodzic Zašto bi bila montaža? Časni ljudi su uvijek prepoznati. Tako je i sa rahmetli generalom Rasimom Delićem. Borio se za odbranu svog naroda i države.“

Znači Smail Hodžić, kao i mnogi drugi,  smatra da ne možeš biti ratni zločinac ako braniš svoj narod i državu. Praktično to znači kada pobijete zarobljene vojnike, civile i silujete žene, onda to nije zločin jer ste braniili. Malo je čudna ta logika. Delić nije ni spriječio, ni sankcionisao zločine, zato je i osuđen.

 

Ed Had „srđan ispuhalo, nikad časne borce najčasnije ARBiH, koji su spasili svoj narod od nestanka, nećeš uspjeti staviti u istu ravan sa mladićem, karadžićem, arkanom i kompanijom“

Postavlja se pitanje gdje sam ja u svom komentaru stavio u istu ravan Delića sa bilo kojim Srbinom osuđenim za ratne zločine u Hagu. Nisam nigdje, ali jesam stavio u istu ravan da institucije sistema i ministri odaju počast ratnim zločinima i to rade funkcioneri Srba, Hrvata, a sad evo i Bošnjaka.

 

Aljakovic Adnan „Nisu nam bitni tvoji komentari i mišljenja Srdjo, jer nemaš muslimansko ime, nisi zeleni i nisi mudzahid, to znaci da ne možes da nam budes dobar sve dok ne slijedis u potpunosti ono sto mi slijedimo.“

Ako sam dobro shvatio Adnana, o bošnjačkim ratnim zločinima i zločincima, mogu da govore samo mali zeleni, muslimani i mudzahidi, ostali sikter. Ok, dragi Adnane saljem ti link sa svim dokumentima suda u Hagu pa bujrum, nešto baci na papir.

 

Azra Bajraktarevic „Totalna zamjena teza i izvrtanje činjenica. Ovaj čovjek je prvostepenom presudom optuzen za nekažnjavanje vojnika kojima je bio nadređeni, za djela koji su počinili kao pripadnici vojske kojom je rahm. general Delić komandovao. Na istu je ulozena žalba a ishod žalbe rahmetli general nazalost nije dočekao.“

Da rezimiramo, Azra nema pojma i trebala bi pročitati barem skraćenu persudu Deliću. Sve informacije o suđenju Rasimu Deliću imate OVDJE.

 

Mubin Senija Očanović „Hag je morao šta bilo iskopati protiv rahm. generala Rasima Delića kako javnost nebi rekla kako su u Hagu samo Srbi i Hrvati osuđeni.“

Da rezimiramo Munib ili Senija, ne znam ko je pisao komentare, ne vjeruje u poštenje i objektivnost suda u Hagu kada se radi o generalu Deliću, ali zato nema nikakve dileme kada se radi o pravednosti presuda Srbima i Hrvatima.

 

Hamza Mehmedovic „Srdjan u akciji pomirenja“

Da, Hamza, u akciji sam pomirenja, jer bez istine nema pomirenja.

Ima toga još, ali to je suština primjedbi upućenih meni.

Govoriti o zločinima ne znači izjednačavanje zločina, ili njihovu relativizaciju, ali zar se to mora objašnjavati 25 godina posle rata. Haški tribunal nije švedski sto da uzimate šta vam se sviđa, a igorišete sve ono što vam ne odgovara. Odbijanje da se suočite sa istinom vodi samo novim sukobima i ratovima vaše djece i vaših unuka.

Da li to želite?

 

P.S.

Pa braćo Bošnjaci na kraju želim da vas obavijestim sljedeće, Sud BiH je do kraja 2019 osudio 224 osobe za počinjene ratne zločine u BiH u 161 predmetu. Od toga 131 Srbina (58%), 54 Bosnjaka (24%), 33 Hrvata (15%) i 6 ostalih (3%).

Kao što vidite pravili ste i vi zločine, svidjelo se to vama ili ne i za to mora neko da odgovara.

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (20.04.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog