Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Visoko Open 2020

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (19.07.2020)

Prije 32 000 godina u Evropi još uvijek traje ledeno doba, a naseljavaju je konstitutivni neandertalci. Oni žive u pećinama i nisu onoliko primitivni koliko mi mislimo: izrađuju oruđe i oružje, pokazuju određene sklonosti prema primitivnim oblicima umjetnosti i ukrašavanju, brinu o bolesnima, a svoje mrtve sahranjuju. Komuniciraju nekim primitivnim jezikom, mada u posebnim prilikama znaju biti i ljudožderi.

Nama najbliže poznate neandertalske komšije živjele su u okolini Krapine.

U isto vrijeme, 400 kilometara jugoistočno od njih, u dolini rijeka Bosne i Fojnice, između naselja Arnautovići, Donje Moštre, Okolište, Zbilje, Ginje i Dvor, „cvjeta“ civilizacija toliko napredna, da su pravili vikendice u Sarajevu, i toliko besposlena da gradi piramide i to ne obične piramide već najveće piramide na svijetu u kojima je „stalno prisustan elektromagnetizam i ultrazvuk od 28 kHz, Šumanove rezonance od 7,83 Hz i visoke koncentracije negativnih iona do 60.000 po kubnom centimetru.“, a energetski zrak pečnika 4,5 metra prolazi kroz njihov vrh.

Tako barem tvrdi Semir Osmanagić, čovjek koji je odlučio da uz pomoć svojih nju ejdž volontera, sadašnjom arheologijom obriše patos piramida Sunca i Mjeseca i započne pisanje nove istorije svijeta.

Pošto je „najveći svjetski piramidolog“ bio ismijan od strane domaće, ali strane, struke i nauke, okrenuo se biznisu, a to praktično znači prodajom „energije“ i „jona“ u različitim oblicima i pakovanjima.

Da li znate da piramide liječe sve, od sinusa do hemoroida?

Odsustvo morala u Bosni i Hercegovini je veoma važno za bilo kakvo poslovanje, ali želja za uspjehom i priznanjem našeg Indijanu Džounsa pretvara u „genijalnog menadžera“, koji nastoji da ništa da pretvori u nešto.

Naravno, promućurni Visočani u Osmaganićevoj zajebanciji i ljudskoj gluposti vide mogućnost zarade i potežu još zajebaniji argument, kad oni u Međugorju mogu da prodaju nevidljivu Gospu, zašto mi ne bismo mogli da prodajemo piramidalna brda.

Tako je nastao savršen udruženi turistički poduhvat. Osmanagić je zadužen za „šuplju“, a oni za infrastrukturu, radnu snagu i fiskalne račune, što veoma podsjeća na funkcionisanje političkih partija u BiH, koje lojalnost i ćutanje svojih članova kupuju redovnom platom u javnim ustanovama.
Svi su zadovoljni. Osmanagić je „naučnik“, visočani siti, a turisti na broju.

Problem nastaje kada se neko drzne da kaže da je sve to laž i prevara, jer to direktno ugrožava njihove novčanike.

Ipak, s vremena na vrijeme potrebno je da „piramide“ dobiju potvrdu da to stvarno jesu i da je tačno ono što Osmanagić priča. Životne priče „malih ljudi“ su lijepe ilustracije, ali one nisu interesantne medijima i ne dovode nove turiste.

Pošto nauka i struka ignoriše Osmanagića, što njemu u principu odgovara, jer može da priča i radi šta hoće, tu verifikaciju moramo dobiti od kompetentnih selebritija, jer dobar selebriti daleko se čuje.

Tako da smo mogli pročitati da su teniser Damir Džumhur i pjevač Petar Grašo oduševljeni onim što su doživjeli i osjetili na piramidama i u tunelima.

Ali, oni su zvijezde lokalnog nivoa, a Osmanagiću je trebao neko mnogo veći, uticajniji i kompetentniji.

I uspio je, doveo je najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića, rastrzanog sopstvenim litijsko-jonskim paradoksom, gdje treba u svojoj glavi pomiriti podršku pravoslavnim litijama u Crnoj Gori i visočku joniziranu meditaciju.

U nedostatsku drugih ATP turnira Đoković se prijavio na grend slem u Visokom i tom prilikom izjavio „Ovako nešto još nisam doživio“ što je potpuno tačno, jer je u sred ništa doživio nešto, ali to je valjda ta energija koju mediokriteti i seronje poput mene ne žele da osjete i prihvate.

Đoković se vratio u Srbiju, a doktor Osmanagić je trenutno na turneji po domaćim televizijama gdje objašnjava da Novak Đoković „puno čita i puno zna, kada takav čovjek pohvalno govori o onome što ste uradili - nema većeg priznanja'', a onda i „Nas dvojica smo se u potpunosti razumijeli. On možda malo i pretjeruje i podiže moj ego, činjenica je da kratki životni vijek moramo provesti dostojanstveno i svojim primjerom postati model ponašanja za druge bez obzira na to čime se bavimo.''

E sada treba stisnuti petlju pa reći da u Visokom nema piramida, jona, energije, kada je to potvrdio čovjek koji najbolje na svijetu reketom prebacuje lopticu s kraja na kraj terena.

Struka ispred svega.

P.S. Ipak Osmanagić je uradio nešto što je malo kome uspjelo u Bosni i Hercegovini, a to je da naše ljude natjera u tunel u kojem „bije“ promaja i da im to još to naplati. Depromaizacija Bosanaca i Hercegovaca nije mala stvar.

P.P.S. Interesantno je da se najbolji teniser na svijetu na Jahorini ručao sa prvim reketom Bosne i Hercegovine i da to nijednog trenutka nije zasmetalo Bošnjacima, koji MD inače optužuju za sva zla u ovoj zemlji, ali valjda je to uticaj te piramidalne energije koji ja ne razumijem.

P.P.P.S. Osvajač Visoko Opena 2020 je Semir Osmanagić, a Novaku Đokoviću želimo više sreće na US Openu.

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (19.07.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog