Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Kako smo postali ponosni građani Bosne i Hercegovine?

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (24.08.2020)

 

Republika Srpske ima problem.

Republika Srpska ima veliki problem.

Republika Srpska ima toliki problem da o tome moram da pišem.

Elem, prije neki dan naletih na rezultate istraživanja rađenog 2019. godine među stanovnicima Bosne i Hercegovine o njihovim vrijednostima. Autorice istraživanja su profesorice i psihološkinje Jadranka Kolenović-Đapo i Jelena Brkić-Šmigoc, a rezultate istraživanja je objavila Fondacija Frdirih Ebert.

Istraživanje ko istraživanje, svašta tu ima, ali mene je „oledio“ podatak da je 66%  stanovnika Republike Srpske ponosno što su građani Bosne i Hercegovine.

Da da, dobro ste pročitali, Bosne i Hercegovine.

Na osnovu ovog podatka možemo da izvedemo nije logičnih ali „jezivih“ zaključaka:

  • Dvije trećine stanovnika Republike Srpske nemaju problem sa BiH iako srpski političari uz pomoć RTRS-a, institucija sistema, velikog broja medija, „autentičnih“ intelektualaca, Dragana Čovića, zabrana i prijetnji, sve čine da im je ogade.
  • Dvije trećine stanovnika Republike Srpske priznaje BiH, uprkos srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji im barem jednom sedmično kaže da nije država, niti će postati.
  • Dvije trećine stanovnika Republike Srpske su ponosni na ovakvu BiH, a zamislite koliko bi ih bilo ponosnih da tužilaštvo, sudstvo i javni servisi rade profesionalno svoj posao tj. da smo pristojna država?
  • Dvije trećine stanovnika Republike Srpske imaju tendenciju da postanu Bursaći ili Puhali.

Sramiš li se Republiko Srpska svih svojih ratnih zločinaca, koji su sve učinili da nestane Bosna i Hercegovina.

Izdali smo ih, tako mi izvornog Dejtona.

Draga Republiko Srpska prije nego što krenemo u radikalne reforme, postavlja se pitanje ko je kriv za postojanje ove dvije tećine ponosnih Bosanaca i Hercegovaca iz Republike Srpske. Da li će zbog ovoga neko da snosi odgovornost u Vladi Republike Srpske, Ministarstvu prosvjete i kulture, Ministarstvu visokog obrazovanja, Republičkom pedagoškom zavodu, Radio Televiziji Republike Srpske,  Boračkoj organizaciji, direktorima škola, vrtića i na kraju Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Kako da postanemo nezavisna država, pored ovakvih stanovnika?

Na kraju krajeva, zapitajmo se koliko je Milorad Dodik i SNSD, svojom politikom, učinio Bosnu i Hercegovinu atraktivnom i prihvatljivom za stanovnika Republike Srpske. Izgleda, da je učinio mnogo, jer kada vidite ko nas predstavlja u Savjetu ministara ili Parlamentu BiH, sasvim je jasno da ova država svima pruža neviđene mogućnosti da uspiju i da se obogate.

Ali šta nam je činiti?

  • Istraživanje proglasti nelegitimnim, jer krši izvorni Dejton.
  • Autorice istraživanja optužiti za pristrasnost zbog afirmisanje sećijaške, sarajevske, probosanske politike i ukazati na njihove veza sa stranim fondacijam koje ne finansiraju samo njih nego i mnoge druge nevladine organizacije u Republici Srpskoj.
  • Dokazati da autorice istraživanja podržavaju Mila Đukanovića i dodatno dezavuisati njihovu kompetentnost.
  • Sugerisati svim provladinim nevladinim uduženjima u Republici Srpskoj i Srbiji da pošalju protestna pisma RTRS, koje će oni pročitati u centralnom Dnevniku u 19 i 30.
  • Napraviti specijalnu emisiju na RTRS-u gdje će autentični srpski stručnjaci i intelektualci na pr. Dževad Galijašević, Srđa Trifković, Predrag Ćeranić, pokazati pozadinu takvog istraživanja i ukazati na sve nedostatke i zloupotrebe pomenutog istraživanja. Emisiju da vodi najbolji srpski voditelj na srpskom javnom servisu Branimir Đuričić.
  • Zabraniti Fridrih Ebertu ulazak u Republiku Srpsku.
  • Hitno sprovesti reformu obrazovanja i iz planova i programa izbaciti Bosnu i Hercegovinu iz Istorije, Geografije, Srpskog jezika, Prirode i društva i sl.
  • U medijima Bosnu i Hercegovinu zamijeniti sintagmom „unija dvije dejtonom priznate države“.
  • Iz srpskih slastičarni, ali i prodavnica, izbaciti baklave, lokum i halvu, jer bosanstvo, i panislamizam, najlakše ulazi na usta.
  • Staviti pod prismotru svakog ko najmanje dva puta mjesečno putuje u Federaciju BiH ili prima platu iz nje, pa makar to bili i kadrovi Ujedinjene Srpske.
  • Federalnu televiziju na kablovskoj prebaciti na 666 kanal.
  • Pojačati molitve i post i iskoristiti Helikopterski servis da se okadi cijela Republika Srpska.

Naravno, svaki građanin Republike Srpske može da doda još po neku ideju za srbizaciju Republike Srpske, ali moj cilj je da ukažem na problem koji je evidentan, a koji je mnogim čuvarima našeg entiteta promakao.  

A mene ako se sjete 9. Januara, sjete, ako ne sjete ja samo izvršio sviju patriotsku dužnost.

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (24.08.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog