Radmila Trbojević

Milo pao, jao!

Najvažnija tema koja je potpuno zaokupila  pažnju naroda u BiH zadnjih  nekoliko dana, a koja   nema direktnog uticaja na težak položaj  toga istog naroda, jer narod ovdje, očigledno, ne  utiče ni na šta (šta recimo narod ima s tim što ovi  GORE, naši zastupnici, ustavnobranitelji u Sarajevu, ne daju svoje (ogromne) plate i druge(velike beneficije), niti  bilo koji  procenat  za borbu protiv korone, a oni, taj narod odbrojava minute do potpunog bankrota i polaganja oružja pred  kovidom. 

Milov pad posebno je dobar povod za Federaciju BiH i njenih javnih glasila, profesora  političkih  nauka u Sarajevu  i inih  vanjskih prijatelja  BiH  da  u kranje negativnom svjetlu, događaje u vezi  sa  velikim procentom  uspjeha opozicije u Crnoj Gori na izborima, povežu  sa relacijama  Srba u  Crnoh Gori sa RS, SPC, Srbijom  i  Beogradom  i Rusijom, što je vidljivo u kritikama, pa i mržnji  cjelokupnog, kako političkog  establišmenta  BiH, u  liku  bojovnika  Komšića i  Džaferovića  tako i u onome nekom liku, pojma nemam ko  je i  šta je, što predviđa, u namanju ruku, paralelne  veze  Republike Srpske   sa  postizbornom  Crnom Gorom, kao da je to nešto gore i  od sama  korone.

Kako je moguće da recimo, multietničko  Sarajevo, onomad  u oduševljenju slavi Erdoganovu pobjedu slobodno (nemam ništa protiv, neka slavi), javno, s pravim oduševljenjem -  a pobjedu novih snaga tj .opozicije u Crnoj Gori  nad   Milovim perjanicima, nakon  dobrih trideset  godina vladavine, malo li je –dočekuje  na..... dobro ne na  nož, nego, evo, na viljušku

Slažem se da se trenutno radi o političkom prvom poluvremenu – što reče jedan politički analitičar, ali o kakvom se zapravo poluvremenu radi, tj. kako ko vidi to eventalno drugo poluvrijeme? Znači li to da će Milo silom pokušati da se vrati na vlast? Kome prijeti Milova  stranka? Narodu, SPC, Beogradu, Rusima,  Srbima u  Banja Luci, Trebinju, Istočnom Sarajevu,   Beogradu – ali  i  stranim medijima, uključivo njemačke, koji su nakon izvjesnoga čekanja objavili da je “slučaj Milo„ završen. Bilo bi muški i  fer prihvatiti da je duga vladavina Milova  narodu dojadila  i da je taj narod  imao hrabrosti   da promjenu vlasti  i  ostvari demokratski  na  izborima. To što drugi nemaju hrabrosti ni za kakve promjene–pa onda  prizivaju devedesete, osamdesete, ustanke, bune, Kulina Bana ,  četnike,  prve poslanike Republike Srpske,  koronu   itd.  prazna  je priča kukavica. Kukavice su jake samo na riječima.

Dakle, narodu u BIH  je važno šta  se u Crnoj Gori  dešava. To šta se nama u BiH  dešava  - treba vjerovatnoda rješava  neko drugi. Bitno  je  samo da  naši  zastupnici  u Sarajevu  imaju obraza pred narodom da  ne daju smanjenje svojih  primanja. Kažu da je populistički  i predizborno (oni stvarno  misle da smo mi svi budale)   tražiti  da  se urazume i  shvate da narod veoma teško živi. Kažu nema promjene sve  dok traje njihov  mandat.  Zar misle da je  to baš  tako  i da  tako mora biti?!  Kao da mi ostali živimo  na drugoj planeti, pa oni pojma nemaju kako. Najvažnije  je da je  opšta pubuna  bila  u Republici Srpskoj kad su u pitanju bili  preostali poslanici  Prve skupštine Republike Srpske svi od reda  tajkuni, lopovi, kukavice, skrivači, šverceri itd. a niko  nije dokazao,  bar  do sada ničim nije  -  da bi oni  trebali  dobiti, niti  će dobiti, niti  je to bio cilj cijele one  sramne  halabuke - nekakvu fanstastičnu nadoknadu za ono što jesu uradili. I što svi znaju da jesu. Zašto sada ćute borci i invalidi na  o n e  vijesti iz Sarajeva?  Što se ne bune i ne kažu koju  riječ otresitim zastupnicima, što ne lupnu šakom od sto  invalidi, veterani ?!   Ne, treba se  dići   protiv  onih kojima  samo  to  i  treba da  živi   vide  za  šta   su se isprsili  onda kada na vidiku  još   nije bilo  čestite i hrabre vojske Republike Srpske.  Sada mogu  mirno  da  umru  oni  koji  su  još  živi –  što im zdušno žele, nažalost baš  baš  Srbi.

Vratimo se mi  na  Crnu Goru kao temu bloga.

U Crnoj Gori  bi  sve  drugo, osim samoga  Mila  i njegovijeh   perjanica  u poslu i  vlasti  (iako  on  ostaje prešjednik, pa kad može kod braće im Hrvata,  može i u Crnoj Gori), mislim na politička dostignuća, trebalo da ostane onako kako je narod htio i ostvario. Straha ne bi trebalo da bude ni  u EU, ni  u NATU  da će izgubiti ono što se do sada  postiglo, bar kako sada stvari stoje.  Osim ako neko ne zakuva u narodu. Jer, kad smo mi  Srbi u pitanju naprije i najlakše zakuvamo sa  najbližima, nama drugi ne tebaju,  otud  toliko  empatije  za  gubitnike  na  izbrima u Crnoj  Gori   iz stonog,  nevladinog Beograda.

Da li je opozicija najavila revašizam? Nije. Da li je onaj univerzitetski profesor Krivokapić (koga ne bije glas  da je švercer i  tajkun, nego naprotiv)  rekao i jednu ružnu riječ  ikome u Crnoj Gori? Nije. Je li prijetio poimence neko od vođa opozicije Milinim perjanicama?  Nije. Onaj mladi, drčni  opozicionar za koga kažu da bi mogao „predumaniti„  za  sada tako ne djeluje. Veoma je  hrabar i vrlo jasan. Ostaje da se vidi  je li  bio iskren, a ja  mislim da on zna šta znači riječ i da je ne daje da bi je sutra prodao i pogazio - kao neki naši političari.

To da je SPC branila svoje svetinje, a  narod pravoslavni u Crnoj  Gori ustao da ih ne da  –  potpuna  je istina. A  je li  imao  pravo da  ih brani?  Imao,  naravno. Da li je  SPC sama  dobila izbore.? Nije, naravno.  OVE IZBORE JE  DOBIO  NAROD  VASCIJELE  CRNE GORE. To Milo zna, jer da nije slutio  (ili dobio  neko obavještenje)   ne bi bio onako ljutit onoga  dana kada je glasao, niti bi se  „svome„ narodu u Montenegru  obratio  oko  ponoći, kad  je bilo sasvim jasno šta se dešava. To zna i  Milo, gospodar života i smrti  u lijepoj Crnoj Gori - samostalnoj, suvrenoj državi, koja od svega svoga  blaga i ima samo plavo more i Svetoga Vaslija Ostroškoga, Čudotvorca,  slava mu i  milost ! 

Nije valjda da Milo nije znao šta nikako ne  treba  da  dira – ili   je znao, pa  se  pohasio i  bahatio !?  A to se plaća. Kad uzburkaš  i  zamutiš  bistru vodu izvora,  ni  rijeka  više  nije sigurna . Toliko o vjeri i nevjeri.

Pa u  čemu  je  neupitna   pobjeda   opozicije u  Crnoj  Gori  opasnost  za  maltene cijeli region naročito za BiH !?

Je  li  Sveti  Vasije Ostroški  dio neke  velike Srbije,  ILI SVENARODNA SVETINJA, je  li   dio  zavjere pobjeda na  izborima, dio projekta  da velika Srbija (koliko malena  treba biti da ne bi bila velika) zauzme Crnu Goru (a samo je Milo zatvarao granice policijom, hapsio i protjerivao   rođene Crnogorce) kako lamentira tamo  neka  historičaraka iz  Sarajeva   – puna iracionionalne  mržnje preme  Srbima i Srbiji  ali će  njoj  uz  inat svaki  pravi Musliman u Crnoj Gori, BiH, ili     Čeh, Mađar, Hrvat,  Poljak, Slovenac  -  gdje  god da je  bio  u Crnoj Gori  a  bio  pod  Ostrogom   - dobro razmisliti prije nego mu sveto IME  spomene  u  negativnom svjetlu !?  Ili  je narečena, meni anonimana profesorica, možda  ateista, ovaj novi bosanski,  recimo, ateista, jer nije   zamotana  u maramu, pa  hrabro ni  u  šta ne vjeruje ?!  Sumnjam, moram priznati.

Znamo se mi svi  dugo, nismo od juče, znamo šta je ko radio, kada i  kako  – da bi povjerovali  nekoj tamo profesorici politike (od juče) iz Sarajeva, koja povlači  nesuvisle  i ničim utemeljene  paralele  i poveznice  (vjerovatno  joj to njeni  studenti vjeruju, a nema u blizini  poštovanog  g. Ademovća, intelektuaca , profesora i  advokata  da joj  potumači šta je govor mržnje, pogotovo kad ga izgovara  akademska građanaka)  – e  da bi  ocrnila  ono  što je Crna Gora uradila na izborima na način da  će  crnogorsku  opoziciju  povezati prije svega sa Republikom Srpskom, s  genocidom  nad  Bošnjacima, pa onda sa  Srbijom, Rusijom četnicima, zločincima itd.  – te   izgovarati   poznate  bošnjačke  floskule o Srbima samo zato da se mržnja i nemogućnost zajedničkog života u BiH  pokaže svaki put, u svakom povodu, u  svakoj situaciji.

Narod  Crne Gore  je rekao svoje. To  što neki  zloslutnici  čine  da  padne bratska krv, a  oni da odbrane Mila i  svoje pozicije  i bogatstvo, da  u ognju  i  neslozi  propadne veliki poduhvat –  neka  im bude na dušu. Svo dobro za  cijelu Crnu Goru,  nakon izbora, zavisiće od  volje i  pameti  naroda i  iskrenosti  novih  narodnih vođa -  a  ako toga ne  bude -  zalud će biti napor zalud   slavlje,  zalud  nada da može biti bolje. Zaigraće kolo nesreće, kolo nesloge, dignuće se   neprijatelji – i  desiće se ono što niko pametan ne želi,  baš  ono što  neprijatelji  demokratije   smjeraju.  A  izgleda  baš  ne žele   da prihvate poraz.   Zato u  pamet se Crnogorci ! Jer, ako udarite sada jedni na druge – pobijediće veliko  zlo. Sačuvajte  mir,  sačuvajte časni obraz, koji ste imali i imate vijekovima.  

NI jedan narod, pa ni narod Crne Gore ne zaslužuje da bude izigran,  niti   uvučen u bratoubilački rat. Ovi  ispadi u Pljevljima  nad  Muslimanima  po elementarnoj  logici, po   normalnim ljudskim zakonima –nisu napravili pobjednici, što bi to njima trebalo ? To radi stari sistem i policija koja štiti Mila i njegove. Žele da podijeljena Crna gora udari  jedna na drugu. Ili, kao što svuda ima usijanih glava,  koja mozga nemaju. Tako se srpstvo ne pokazuje. Valjda su vidjeli kako, kad se ne postupa viteški, sve može da se okrene protiv srpskoga naroda koji je u istoriji znao biti viteški.

Upravo gledam nastup opozicionara na TV BN i mogu da kažem da  su svi sjajni, puni optimizma,  ali  da me je mladi Dritan Abazović oduševio, ima harizmu, (ovakvu harizmu je imao mladi Milo Đukanović nekada davno, nažalost kad se obogatio promijenio se) ima obrazovanje, sjajan nastup..  On će imati budućnost. Bude li sreće on bi trebalo da dobije mandat da napravi   ekspertsku  vladu -  mada  je Krivokapić  takođe pravi lik, smiren, odmjeren muževan, pun iskustva  – ali bi baš Dritan bio   fantastičan  iskorak, blagotvorna promjena  za  Crnu Goru  da ima ovakvog  sjajnog  Albanca za premijera. On je Evropljanin, on je neko koga će prihvatiti svi – i  Srbi i Crnogorci i Albanci i Muslimani – Bošnjaci –i većina i manjine - bila bi to prava pobjeda  demokratije, pravi uzor kako se promjene prave. Čestitam im od srca i želim da uspiju u onome što će napraviti.  Ja vjerujem da hoće.

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije  (04.09.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog