Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Srpska ćirilica, odmor za oči i mozak

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (26.10.2020)

U utorak 6. oktobra poslijepodne (pro)srpski mediji diljem svemira objavili su vijest da je njemački oftalmolog dr Verner Veber nazvao je srpsku ćirilicu „prvom azbukom sveta“. On je odbranio doktorsku disertaciju u Lajpcigu 1937. godine na temu „Azbuke sveta“ kada je ustanovio da je srpska ćirilica "odmor za oči".

Fakat, ja prebacim tastaturu na ćirilicu i pritisnem slovo ж i nakon 17 sekundi gledanja osjetim kako su mi oči odmorne, a samo sam gledao ж.

Onda pored Ж stavim Љ, ali ne samo da su mi oči odmorne već osjetim kako mi tijelo obuzima neka fina obamrlost. Kao kad vam noga utrne, samo mnogo ćiriličnije. Tijelo ne osjećam, ali neka čudna energija struji mojim tijelom.

Kroz glavu mi prođe misao, pored Ж, Љ i otkucaj ш, da vidimo šta će se desiti? Gledajući ta tri ćirilična slova osjetih navalu serotonina iz dubine malog mozga koji se pretvarao u glas pojaca koji su pjevali pjesme prepodobnog vladike Nikolaja.

I dok mi je srce kucalo u ritmu svetiteljske poezije pitao sam se šta će se sa mnom desiti ako povećam font ili da napišem Ћ?

Ne usudih se uraditi ni jedno ni drugo, nisam bio sigurn da bi moj autošovinistički mozak, mogao sve to izdržati?

Cijelu srpsku azbuku, mala i velika slova, u isto vrijeme mogu gledati samo odabrani, oni koji su potpuno fizički i psihički spremni za najveće napore, recimo Novak Đoković, Aleksandar Vučić ili Milorad Dodik.

Iz nezvaničnih, ali dobro obavještenih izvora, saznao sam da je to pokušao Vulin i vidite kakve je posledice to ostavilo na njega.

Mislite da se sprdam, ali dr Verner Veber tvrdi da „kada se čita ovo pismo najmanje, od svih pisama, zamara oči zbog čega je ponela titulu prve azbuke sveta.“

Ne bude meni mrsko i zamolim ljude iz Njemačke (hvala VR) da kontaktiraju Univerzitetsku biblioteku u Lajpcigu i zatraže podatke o tom doktorskom radu i za 5 dana dobih sljedeći odgovor.

„U fondu Univerzitetske biblioteke u Lajpcigu mogla sam naći samo sljedeću disertaciju: Fiziološke studije o maseter refleksu kod ljudi – disertacija je u predata u Frajburgu 15.09.1937, a u Lajpcigu su samo stranice 160-165 i to u publikovane u naučnom časopisu „Deutsche Zeitschrift für Nervenheilkunde, Bd. 144, H. 3/4., 1937“. Moguće je da postoji orginalni rad u Frajburgu, u njihovoj Univerzitetskoj biblioteci. Pokušajte tamo da dalje tražite, preporučila bih. Takođe u „godišnjaku njemačkih udruženja autora“ autora sa imenom Verner Veber nisam našla. Provjerila sam godine 1936 - 1938, nažalost bez uspjeha.“

Kao što vidimo u lajpciškoj Univerzitetskoj biblioteci nema takvog doktorata iz 1937. godine, a ni oftamologa Vebera.

Prvo što sam pomislio je bilo da je Sputnik opet pustio fejk njiz da jeftino „loži“ Srbe, ali onda pogledah na Ж, Љ,шЋ i mozak mi izbaci nekoliko orginalnih hipoteza.

  1. Možda su Nijemci vidjevši rezultate doktorata, sakrile ili uništili doktorat, jer njihova mržnja prema Srbima je tolika da je to sasvim realno?
  2. Možda su masoni iskoristili Drugi svjestski rat i uništili pomenuti doktorat, jer njegovi nalazi stoje na putu uspostavljanje Novog svjetskog poretka?
  3. Možda su Sovjeti tokom hladnog rata pokupili vrijedne radove iz Univerzitetske biblioteke u Lajpcigu za potrebe KGB-a ili svemirskog programa, među kojima je bio i ovaj doktorat Vernera Vebera?

Ko će ga znati.

Na kraju krajeva nije ni važno, meni je dovoljno da pogledam Ж, Љ,ш i Ћ i sve mi ravno do Kosova. Šta do Kosova, do Vladivostoka.

Oči odmaraju, a mozak na paši.

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (26.10.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog