Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Dejtonovnje Republike Srpske

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (26.02.2021)

 

U srijedu 25. februara udruženje građana “Politikolog” promovisalo je u Banjaluci kampanju “Dejtonski sporazum u svakoj porodici u Republici Srpskoj” sa ciljem da do kraja godine po primjerak Sporazuma dobije svaka porodica i da se građani upoznaju sa njegovim izvornim sadržajem. Predsjednik banjalučkog Udruženja građana “Politikolog” Milan Ljepojević rekao je na konferenciji za novinare „da je uz pomoć Vlade Srpske i premijera Radovana Viškovića odštampano 50 000 primjeraka Dejtonskog sporazuma, te da se očekuje štampanje još 350 000 primjeraka“.

Pročitavši ovu vijest, zapitah se, kako je moguće da vlasti u Republici Srpskoj daju pare nekim građanima, kada građanštinu mrze i ne podnose.

I krenem da istražujem.

Udruženje građana „Politikolog“ nema svoj sajt, nema ga ni na fejsbuku, ali  je regitrovano u Banjaluci na adresi Petra Kočića 5, na istoj adresi na kojoj je nekada bi registrovan i SNSD. Ukucam ime predsjednika Milana Ljepojevića, kad ne lezi vraže, izađe mi da je on glavni urednik časopisa za društvena i politička pitanja „Argumenti“ koji izdaje SNSD i to opet sa adresom Petra Kočića 5.

Odmah mi je bilo lakše, jer nisu u pitanju oni građani već naši Srbi, socijaldemokarte i članovi SNSD-a. Što je nekada komunistima bio Kumrovec, to je danas našim socijaldemokratama ulica Petra Kočića br. 5.

A sad ćemo analizirati cilj projekta.

Kako nam Ljepojević objasni “Građanima je potrebno da se upoznaju sa izvornim sadržajem Dejtona i njegovim slovom koje je istina. Sve drugo, poput nasilnih promjena i raznih tumačenja Dejtona, koje su činili visoki predstavnici i drugi, jeste laž, falsifikat, manipulacija i obmana. Dakle, istina je slovo, a ne duh Dejtona i borimo se za istinu”

Ako sam dobro shvatio svaka poštena srpska, hrvatska i bošnjačka kuća u Republici Srpskoj imaće i primjerak Dejtonskog sporazuma koji će sve i jednog njenog stanovnika pretvoriti u istinskog tumača i branitelja istine o Dejtonu.

Fino je znati da politikolozi i vlast Republike Srpske vjeruju da u svakom njenom građaninu čuči tumač ustavnog prava.

U naletu silnog pravdoljubivog patriotizama Ljepojević i ostali politikolozi zaboravljaju da prema popisu iz 2013. godine u Republici Srpkoj živi 36,4% ljudi, starijih od 15 godina, koji imaju završenu samo osnovnu školu ili manje. Realno, kad oni krenu da analiziraju Dejtonski sporazum ni OHR nam ništa neće moći. Dodamo li tome i 50,5% sa završenom srednjom školom ne trebamo se plašiti ni NATO-a.

Sve ukupno 86,9% stanovnika Republike Srpske nema nikakvo (pred)znanje, o volji neću ni da razmišljam,  da bi razumjelo šta piše u Dejtonskom sporazumu. Dodamo li tome sve one koji nisu pravnici, ovaj štivo je nepotrebno za 99,9% stanovnika Republike Srpske.

Naravno znaju politikolozi da niko neće čitati njihovo štivo, niti to očekuju, jer je još uvijek vrhovni  i jedini tumač slova Dejtona, Milorad Dodik.

Važno je da se para vrti unutar socijaldemokratske familije i da se Ljepojević „ugradi“ u pravni poredak Republike Srpske.

Bilo bi interesantno da nam premijer Višković ili građani politikolozi kažu koliko će koštati ovo genijalno dejtonavanje Republike Srpske, pa da izračunamo koliko je naših para „pojeo“ ovaj patriotsko- edukativni performans?

P.S. Jedva čekam raspravu tetke Slave i strine Slobe za Svetog Nikolu, u pauzi između sarme i pečenja, o tome da li je Bosna i Hercegovina zajednica država ili entiteta?

P.P.S. Dragi SNSD ovo vam je bolja zajebancija, a i pranje para,  od onih pasoša Republike Srpske.

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (26.02.2021)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog