DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Jadi mladobosanskog šehera - Čudna jada od Sarajva grada

„Jadi mladog Vertera“ i „Priča sa zapadne strane“

Grad Sarajevo sa svojim multikulti Srbima, Srbima za sva vremena, koji su duboko i široko zainteresovani ovih dana iz svojih ćoškova, posmatraju kako će svoje sporedne uloge odigrati izabrani Srbi u Gradskom vijeću Grada Sarajeva!

Multikulti Srbi po profesiji, glumci koji su u Sarajevu igrali i uspješno odigrali mnoštvo sporednih uloga, za što su dobro nagrađeni, razmišljaju: „Znamo mi nas, jebo ti nas, oni Srbi koji danas igraju sporedne uloge to će sigurno loše odigrati i eto nama kastinga da i mi uskočimo i odigramo sporedne uloge u ovom filmu.

Glavna uloga, zna se već nekoliko mjeseci, dodjeljena je gospodinu Ne, Bogiću Bogićeviću.

Želimo za gradonačelnika Grada Sarajeva Bogića Bogićevića koji je Dobri Bosanac, odjekuje iz trailera, najava o sadržaju filma, kako stvari stoje promjenjivog naslova!

Važno je svijetu pokazati da je Bogić Bogićević Srbin i eto nam čuda „Odiseja u svemiru“ sarajevske multietičnosti.

Hoće li taj film biti u stilu „Najboljih dana naših života“ , „Prohujalo sa vihorom“ ili „Mnogo buke ni oko čega“ zavisi od producenata, scenografa i režisera, a bogami i od glumaca.

Za sada, gledamo scene „Svjetala velegrada“ , „Vašara Taštine“ i „Sjećaš li se Doli Bel“ gdje svi zajedno sa njima svakog dana sve više nazadujemo!

Producenti, scenaristi i režiseri podijelili uloge, glumci naučili koreografiju i tekst. Snimanje filma  „Složna braća“ moglo je da počne.

Iako su sarajevski politički Srbi dobri glumci, ovi izabrani Srbi vijećnici, očajno su glumili svoje  sporedene uloge, a ima ih šest:  prvi je Srbin sa viškom položaja, drugi Srbin je željan još vlasti, trećeg Srbina ucjenju, četvrti Srbin bježi sa sjednica, peti ne zna za minderske dogovore oko vlasti a šesti Srbin je zadovoljan sa gramom vlast, jer je svijestan da nije izabran od naroda u opštinsko vijeće Novi Grad već je izvađen od strane CIK-e iz dna kace vijećnika Naše Stranke.

Posljedica loše glume, i drugih umjetničkih nekompetencija, naprimjer, crtanja krugova,  izabranih Srba, a i drugih glavnih i sporedniih likova, pokazanog prvog dana snimanja ovog filma (konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća) ima za posljedicu da se sve što je snimljeno, zabilježeno mora baciti u bunker, jer se sve odvijalo van zacrtanog scenarija, kao začetak crnog bosanskohercegovačkog talasa.

Istog dana nosilac glavne uloga koju igra Bogić Bogičević, kaže Neopozivo Ne, ne želim više igrati ovu ulogu.

Za nekoliko dana producent, scenarist i režiser okupe sve glumce, dobro Dušane ne pretjeruj, ne sve jer  nisu uspjeli privoliti glavnog glumca, ali se ponašaju kao da jesu, i dogovore ponovo snimanje prvih scena filma. Uz dobru scenografiju i koreaografiju, ovoga puta i pred televizijskim kamerama,  svi glumci dobro odigraju svoje dobijene uloge, jednoglasno potvrde, dodjele i obavežu glavnog glumca Bogića Bogićevima da prihvati ulogu gradonačelnika Grada Sarajeva.

Bogić Bogičević, poslije svega, sada kao dobri tvrdoglavi Srbin, „Tačno u podne“  pošto je sveukupno, tri puta rekao Ne, primorava političko Sarajevo da ponovo okupi producente, scenografa i režisera da napišu novi tekst i pripreme neke nove glumce da odigraju ulogu gradonačelnika i njegovih zamjenika.

Poslije ovog okupljanja, danas 27.marta 2021. godine, uz puno dima i čađi, koja kulja iz Vijećnice, sa plavim fenjerima osvjetljenom, boje se mjenjaju zavisno od raspoloženja onih koji su u njoj, iz SDP poručuju da novi kandidat za gradonačelnika Sarajeva neće nužno moratu da bude Srbin, već da su predstavnici svih naroda u opticaju.

Postoji mogućnost da pogledamo tužni i razočarajuć film za Srbe: „Gradonačelnik neće nužno morati da bude Srbin”!

Odoše Srbi u „Bezdan“ ?

Još nije upotpunosti ugašena nada da će neko od sarajevskih podobnih Srba „Avatara“ za sva bosanskohercegovačka vremena dobiti ulogu gradonačelnika Grada Sarajeva, “Povratak u budućnost!

Po narodu iz koga će biti izabrani gradonačelnika Grada Sarajeva ovaj film će dobiti naslov, s tim što je najmanje vjerovatno da se zove „Cigani/Romi lete u nebo“, na žalost Sejde Sejdića, a moguće je da se zove „Jevreji lete u nebo“ što bi obradovalo Jakova Fincija, ili „Jugosloveni lete u nebo“ (ako je Ejup Ganić još Jugosloven).

Moja najbliža prognoza, onom što će se desiti, u drugom činu ove tragikomedije  je da ćemo dobiti  „Dečka koji obećava“ i da će to biti predstavnik naroda u opticaju, (Bože na što me ovaj pojam podsjeća,) Bosanaca, Bošnjaka, Hrvata i ostalih.

I na kraju bit će poznato „Ko to tamo pjeva“

Zaostali Srbi, „Autsajder(i)“ među koje spadam i ja i moj prijatelj Slobodan Lubura nemamo nikakvih šansi.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (27.03.2021)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog