Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Kad jaganjci utihnu ili kako je Tanja Topić valjala SNSD-u?

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (25.05.2021.)

 

Šef SNSD-a Milorad Dodik je neki dan, bez ikakvih dokaza, optužio Tanju Topić, da je „dokazani“ agent njemačkog BND, kojeg plaćaju preko njene nevladine organizacije, a onda je dodao „Narod u mom kraju zna da je u funkciji njemačkih obavještajnih struktura, a zna se šta su Nijemci ovdje radili i kako su prolazili oni koji su bili kvislinzi. Ona je dokazani kvisling“.

Pa Milorade Dodiku, znamo šta su na našim prostorima radili saradnici Nijemaca na primjer četnici, baš kao što znamo da si ih neki dan u sred Beograda proglasio „antifašistima“ i izjednačio sa partizanima. Druga stvar koju si slagao je da to nije njena nevladina organizacija, već je ona tu samo zaposlena.

Ali imam sjetih se ja nečeg drugog.

Sjećam se bila je to jesen 2018. godina kada je Fondacija Fridrih Ebert u Muzeju savremene umjetnosti proslavila 20 godina od otvaranja kancelarije u Banjaluci. Tom prilikom gradonačelnik Banjaluke i član SNSD-a Igor Radojičić u svom govoru je podcrtao „vrijednosti socijalne demokratije na kojima je Fondacija baštinila svoj rad u BiH.“

Sjećam se i jednog mog predavanja u starom Šolajinom pres centru za lijeve partije u BiH, tada su to bile SNSD i SDP BiH, gdje je Rajko Vasić iz pozadine negodovao što sam SNSD proglasio nacionalistima, kada su oni socijldemokrate jer tako piše u statutu.

Ako otvorite knjigu „Bosna i Hercegovina 2025: Scenarij budućeg razvoja događaja“ , koju je izdala Fondacija Fridrih Ebert, vidjećete na 85. strani ime Srđana Mazalice kao jednog od učesnika te radionice. U biografiji mu piše da je u tom trenutku bio poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Možemo ovako do prekosutra, jer veliki broj sadašnjih i bivših funkcionera iz SNSD-a je na neki način učestvovalo u aktivnostima Fondacije Fridrih Ebert, a sve to je organizovala Tanja Topić.

Svi oni sada ćute dok slušaju nebuloze Milorada Dodika. Vjerujem da se najveći dio njih ne slaže sa onim što njihov šef govori o Tanji, ali junački negoduju u sebi.

Zašto ćutite....?

Igore Radojičiću, Rajko Vasiću, Srđane Mazalice, Radovane Karapetroviću, Nado Tešanović, Dušice Šolaja, Bojane Šolaja, Denise Šuliću, Dušane Petroviću, Baštinac Nikola, Krsto Grujiću, Dragičević Danijele, Injac Danijelo, Lihović Gordano, Majkić Dušanko, Rajlić Snježano, Sošnja Francu, Snježano Bursać, Marko Vidakoviću, Nebojša Šešlijo i još mnogi drugi znani i neznani SNSD-ovci.

Zaboravili ste sve one seminare, edukacije, panele, okrugle i švedske stolove, studijska putovanja koje je organizovala Tanja i Fondacija u kojoj radi. Ali sve to džaba, kada nemate hrabrosti ili narodski rečeno muda da kažete istinu.

Koliko znam ni honorari vam od Fridrih Eberta nisu bili mrski. Tada vam ništa nije smetalo, ni vama ni partiji.

Onda ste došli na vlast i sve zaboravili, ali ima nas koji sve to ne mogu i ne žele zaboraviti.

I sada vas pitam?

Da li je partijska disciplina jača od obraza? Da li je strah toliko jak da ne smijete javno da kažete Šefu da nije u pravu? Kako ćete sutra pogledati Tanji u oči kada je sretnete na ulici? Da li spavate mirno iako znate da sve što je rečeno poptuna laž? Da li razmišljate kroz šta prolazi ona i njezina porodica, dok na RTRS-u čitaju Dodikove neistine? Da li razmišljate da je ona danas na tapetu, a sutra ko zna ko?

Gdje će vam duša „silne“ socijaldemokrate?

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (25.05.2021.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog