Radmila Trbojević

Što je puno – puno je

„Ovo je česma  sa  koje će svi moći piti, bez  obzira na...“ 

Pobogu  Draško, kada ćeš  odrasti ?!   Mi  stari  nemamo   vremena  da čekamo  da  ti  dodješ  pameti !  Izbor  tebe  za gradonačelnika  Banja Luke najveća  je  greška  opozicije  –prosto je nevjerovatno kako su sebi dozvolili  takvu  strašnu grešku. Već neko vrijeme jasno je da si ti  potpuno  neupotrebljiv. (Bio je to atribut prof. Đerića, prvog Predsjednika  Vlade Republike Srpske, koji  izraz  je koristio  za  ljude čijeg  se  neznanja ili nesposobnosti   gadio.

Dok  majke, sestre  i  žene pobijenih  u Dobrovoljačkoj  u Sarajevu  ne smiju da dođu u ULICU  gdje su im poginuli  najmiliji  da zapale svijeće, ti  gradiš  staze pomirenja Srba i Bošnjaka...

Ne čudim se ja tebi, ali se čudim što  te  trpe  ovoliko dugo  oni koji su te, nesrećnika, predložili za funkciju  gradonačelnika, a  znam da među njima u PDP-u  ima pametnih glava kao recimo prof. Ivanić  i  meni drag Milko Grmuša (koji je utihnuo  samo zato što je za tu družinu  prepamentan) -  da   „obnašaš“   posao o kojem nemaš  pojma.  Možda su to   č a k  učinili namjerno!  Pokazalo se to i sada, ma čiji plan to bio  nota bene -   mlada  Benjamina  nije  naivna kao Draško,  ona  neće za  jotu promijeniti    mišljenje  o   Srbima  - četnicima  (a za nju smo to  SVI mi i   ona, ponavljam, neće  promijeniti  ni jednu riječ u izjavama koje je dala, neće promijeniti  ime  ni  jedne ulice,  čak  date  ustaškim zločincima  handžar divizije -  u  Sarajevu !

Ti  to naravno ne možeš shvatiti,  jer si, savladan neshvatljivim  egom – izgubio  kompasi  i misliš da  si baš  Ti  spasilac ovoga nesrećnoga naroda. Nesrećan je narod  koji  vode  neuke osobe, s   malo ili nimalo realnog životnog iskustva, s još manje znanja, kao što si ti - mada   bahate osobe mi imamo i danas, tj. sadašnje Republike vođe kojima ne manjka bahatosti) mnoge neobrazovane, polupismene drzmadžije, ili  uobražene bogataše (od juče) koji misle  da su uhvatili Boga za bradu time što su se upleli  u politiku, hohštapleri, dame  koje lupetaju, mrze sebe do podne, a poslije podne cijeli svijet,  zato što su  grubijanke, sa  parfemom i kostimima,  na kojie nisu navikle, koje  piju viski  za doručak, koje tjeraju  narod da ide u drugu zemlju (da  je mogla  jedna  od njih, ta   skupštinska  diva,   otjerala bi    prof. Trivić   u p........ u    materinu, samo da  je ne sluša, jer nije lako slušati pametnicu, kad sama nema pojma o temama o kojim profesorica priča.  

Vratimo se  nosiocu novih  ideja pomirenja,  onome koji   pruža ruke  Sarajevu, koji   piše   „h i s t o r i j u“    sa  Benjaminom, vratimo se  onome koji nema vremena da primi, ugosti i  pozdravi djecu sa Kosova.  Svaka čast Draško,  mladi gradonačelniče u  crvenom prsluku, benevolentni   graditelju  novih odnosa  naroda BiH, ti    koji misliš  da   neko cijeni  to što se  ponižavaš.  Politički i  intelektialno  zrela osoba   bi   u    ovo  teško   vrijeme za Republiku  Srpsku  – gdje  se  sada i    hrvatska strana, ucjenjujći Srbiju, zalijeće nožem u leđa zemlji koja takođe   pruža ruku pomirenja -   tražeći   da  donese   deklaraciju  o  priznanju genocida  u Sreberenici  (koju  je Skupština Srbije nekada  već  donijela, kako sam s užasom shvatila)  – dakle  nacionalno zrela  osoba  bi  m  o  r a l a     da  razmisli    ŠTA  RADI   i  U ČIJE  IME  i  tako  svjesno ili   nesvjesno   gura   Republiku Srpsku   na  put koji  NIJE IZABRAO NAROD  (baš kao što nije ni  članstvo u NATO –u, a kažu da jeste). Srbija, koja   mukotrpno, ali   uspješno   stvara   respektabilnu ulogu  na Balkanu  na  kojem je oduvijek bila vodeća  zemlja (zato joj ovo i rade)  sada treba  da otvori  još   jedino  poglavlje  svoga puta  u Nedođiju –kako sada stvari stoje.   Ali, ne može dok ne „otkine„   dio svoga tijela,  SVOJE  teritorije,  ostavi narod   na Kosovu  sa crkvama na milost  i nemilost  onima koji su ih već rušili.

Naša braća, nekad  i  prijatelji  (koji   to očigledno  nikad nisu ni  bili)   donose i donosiće  deklaracije  o  genocidu, koji (genocid)  svuda čine  i   činili  su Srbi. I  donosiće  ih sve dotle dok se Srbi ne pokore, ne sagnu glavu i  predaju Kosovo,  ali  ni  to neće bili DOSTA  -  sve dok  ne kažu, da  jesmo, mi smo  uz  njemačke  naciste najcnji  i najgori  narod  pod suncem.

Vidjećemo šta će reći narod u Republici Srpskoj,  i  ako ništa ne kaže, pitam se šta će meni  ovo da pišem, niti  sam plaćena da  propagiram zapadne  prijedloge u svojim blogovima, niti sam neki  veliki  rusofil,  niti   sam  političarka, niti   imam bilo   kakavu  korist  -samo     pokušavam da  kažem  da  se   ne mogu  pomiriti  s onim što se  dešava  i   što nema   ni elemantarnu logiku.       

Nesrećni Draško, sa  samozatajnom   Benjaminom, koja  je apsolutno i dokazano  drugačija   gradonačelnica   nego što  je on,  koji se slikao tamo s nekim četnicima, što ona zna,  (hajde da se s njom  recimo sudari  prof. Trivić, ili  pof .Ivanić, ili  vispreni  Grmuša, pa  još nekako ...)  o gore   opisanom scenariju  pojma  nema, ili ima neki  svoj  scenario,  mora znati  da je  ona  nosilac dvije  diplome i predaje na fakultetu  i  to Rim)   a  s neodoljivom prostodušnošću, tako bliskom  Srbima, želi   da s njom   gradi  česme  pomirenja...  U BiH.

Na kraju moram da se osvrnem na jednu informaciju, koja me je potresla jednako kao što me potresa svaki mjesec  moja penzija  iz Federacije(MIO PIO)  koja iznosi  10 KM. Radila  sam, nije bitno  šta, sa diplomom Filozofskog fakulteta. . 22 godine. I za to dobila gore pomenuti iznos. Niko me OVDJE  u Srpskoj nije ponižavao, nije ni pokušao, dok sam skupljala dolkumente  za veoma dug  radni staž, mislim u smislu  moje stručne spreme. Saznajem, naime,  da je dr Karadžić, prvi Predsjednik ove,   baš OVE   Republike Srpske, bio  ponižen od  SVOG naroda, čekajući da dobije  penziju koju mu je,  izlažući se svakakvim  poniženjima, nekako „izgurala„  kćerka, koja  je sada poslanica u Skupštini RS – (i pri tome i sama doktor medicine), a koju je penziju doktor  dobio kao NK radnik, ili tako nešto. Vjerujem da su birokrate imale za sve objašnjenje.  U  čijem   kabinetu se  desilo  da  ga  nečovječno ponize, znajući   ko je dr Karadžić  bio   p r i j e  rata, a   šta je   bio   taj   n e k o   – ne pada mi na pamet da kažem  zato što imam djecu i unuke,  a   što kaže   čuveni    Škoro, političar i  pjevač .... Istina je voda duboka. Mnogi su bili –pa više nisu.

Priča o tome da nema  ugroženosti onoga ko se usudi  da kaže nešto protiv pozicje,   ali   Boga  mi i   opozicije   - je  priča za malu djecu. Stoga, treba  dobro razmisliti da li treba pisati, pričati, buniti se,  reagovati -  a da  pri   tome ĆUTI  cijeli  narod  srpski. Nije narod  blesav. Narod je pametan. Razlog   za dubinu  ćutanja  vjerovatno postoji. Šta  koji   kli........ c   ja   tražim.....

In medio  stat  virtus    -  zlatna sredina.   Svi su dobri, baš   svi.  Meni je  dobro. Super mi je čak. .  Penzionerka –  šta hoću više. Neću ništa.

Bundžije neka  se bune  što im  primanja nisu još veća.

Ili, ipak, najviše razloga ima  ona skupštinska diva da  se  nešto buni, (malo li je para, prije  penzije)  koja onako, s  mjesta, ležerno   „odmjeri„   baš  crnogorski, profesorici,  pametnici  samo takvoj,   kakvih   žena  u Skupštini  ima   samo  na prste  jedne ruke – i  to je puno kad razmislim -  upućujući   je   s koferomn,  jal   na autobus,  jal   na avion-   neka ide. Ma ne, ne  na Mikonos, Rodos,  ili  Tenerife ....Ne.  Šta će ona  onako  skromna, u  odijelu,  neženstvena, nenapadna  -  tamo,  a pogotovo, u   Skupštini -  pored   onako  britke, putene,  dobro  držeće, z  g o d n e,   a    nadasve   o d a n e   stranci    iskusne   zastupnice. Nisam  NIŠTA  rekla  o viskiju.    NOT  A  WORD   TO... MARY..., naravno.  Stari  dobri  Tom Jones. Nisam  budala da pričam ono  što  sam čula. Nisam čula NIŠTA.

Imajući  NJU,  crnogorski  otresitu,  iskrenu, rodoljubnu, odvažnu  i  hrabru  ženu  u  poziciji   tj.  u politici  - jer će ona napredovati, to je nesporno  -  mi  nemamo  čega da se bojimo. Ni da se brinemo. Imajući    Draška u   opoziciji      imaćemo   česme – živ  niko, dok je   njega  u   gradu, neće biti žedan. Da li će biti gladan ? Dobro, to je drugo pitanje.

Možda je Benjamina saznala  da nemamo  j a v ni    WC  u gradu, a  Bošnjaci strašno drže do čistoće.   Zato  česma. (Nemojte slučajno pomisliti da ja ne  znam  SIMBOLIKU   građenja česmi to se za  mene, koja sam imala  književnost (Andrić)  na maturi u  sarajevskoj   Prvoj  klasičnoj  -ne može reći iz više razloga)   ali   se  ovim  baš   zaj.........m, da  tako kažem). Nekako mi  godi. Jer vrelina je nesnosna. Gori zemlja. Ni klima ne pomaže.

Glavu gore, narode srpski. Biće   s v e    O.K. Čim  je korona jenjala, dobro  je, odmorite   bar do jeseni. I,  u pamet se ....U  ćutanju  je  spas.  Govoriti   o  nečem drugom   osim korone  - smiju  s a m o   izabrani.   Pa, ko  mene,   neizabranu,  tjera da pišem .?!  Niko.

Baš zato ću stati onda kad ja odlučim. Za  ono dalje  nadležan je Gospod.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (24.06.2021.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog