Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Koga je Bazdulj izdao?

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (25.06.2021.)

 

Pročitah neki dan obraćanje Bakira Izetbegovića Glavnom odboru Stranke demokratske akcije (SDA) gdje on kaže „Narodu su često stvari od nacionalnog interesa jasnije nego dijelu elite koja bi ga trebala voditi, a ne zbunjivati. Nisu Fikret Abdić i Emir Kusturica usamljeni u izdaji vlastitog naroda i zemlje. Pridružili su im se otvoreno opskurni likovi poput Dževada Galijaševića i Muharema Bazdulja, a podmuklo i mnogi drugi koji većinom nisu bili u BiH “kad je grmilo”.

Prvo mi je bilo čudno da se na Glavnom odboru stranke raspravlja o Abdiću, Kusturici, Galijaševiću i Bazdulju, a Asima niko ne spominje. Bakir Izetbegović, u najboljem duhu Milorada Dodika i Dragana Čovića, optuži Bazdulja da je izdao svoj narod i zemlju.

Poći ćemo od zemlje.

Na kakvoj se to funkciji Muharem Bazdulj nalazi, ili se nalazio, da bi izdao svoju zemlju?

Jel premijer? Nije. Jel ministar? Nije. Da nije možda oficir Oružanih snaga BiH, direktor SIPE, OSE ili neke javne institucije? Nije. Da li sarađuje sa okupatorima Bosne i Hercegovine? Ne. Jel uhvaćen i procesuiran zbog izdaje? Nije. Jel u Bosni i Hercegovini? Nije.

Pa zašto je izdajnik?

Zato što govori i piše nešto što se ne sviđa Bakiru. Zato što je pio i pjevao sa Handkeom koji negira genocid u Srebrenici i veliča ratne zločince, iako nisam našao tekst ili izjavu Bazdulja gdje on negira genocid u Srebrenici ili opravdava i veliča srpske ratne zločince. Zato što sarađuje sa Kusturicom. Zato što se preselio u Beograd i objavljuje u Srbiji.

Sve gore nabrojano je tačno i možete Bazudlja voliti ili mrziti, veličati ga ili smatrati nitkovom, čitati ili ne čitati, ali kakve to ima veze sa izdajom Bosne i Hercegovine?

Nikakve.

Ako ćemo ići tom logikom Bakir Izetbegović i SDA su veći izdajnici od Muharema jer su u koaliciji sa Miloradom Dodikom, koji negira srebrenički genocid više od Handkea, koji odlikuje i veliča ratne zločince i priziva raspad države na čijem je čelu.

Muharem Bazdulj može izdati samo sebe i nikoga više.

Sad dolazimo do izdaje naroda.

Prisjetih se panela od prije nekoliko dana „Autošovinizam i kako živjeti sa tim“, na kojem je učestvovao i Muharem Bazdulj i na moje pitanje da li je on autošovinista i izdajnik svog naroda on je odgovorio, „ja se nikada nisam izjasnio kao Bošnjak, ja sam čovjek koji pripada kultrno povjesnom muslimaskom krugu. To se vidi iz mog imena, mnogo očitije od nekih drugih koji bi danas možda htjeli da je ta njihova pripadnost očitija. Što bi rekao Tarik Haverić, ja Bošnjaštvo doživljavam kao propali projekat. Ja sam se mogao identifikovati sa Jugoslavijom. Mogao bih se identifikovati sa nekom Bosnom koja je postojala kao dio Jugoslavije, na onaj način kako je postojala, ali u smislu u kojem se sad bošnjačka ideologija, vrlo često bazira, na nekoj mladomuslimanskoj podlozi i na nekoj nominalnoj ekvidistanci od srpstva i hrvatstva koje se u praksi ispoljava kao kroatofilija, gdje se smatra da je općina bosanska riječ, a opština nije…“

I šta ćemo sad Bakire Izetbegoviću?

Kako neko može da izda svoj narod, ako se ne osjeća pripadnikom tog naroda?

Nikako, ali SDA podrazumijeva da svaki Muharem mora biti Bošnjak, baš kao što svaki Tomislav mora biti Hrvat, a Čedomir Srbin.

E sada dolazim do poente.

Ne pišem ja ovo zbog Bazdulja, jer on zna veoma dobro da se brani, već pišem zbog svih nas koje političari, mediji i razne patriote svrstavaju u torove ne pitajući nas ko smo i šta smo. I ne samo da nas svrstavaju, nego nam na osnovu toga propisuju kako moramo misliti, šta trebamo govoriti, voljeti i kako se trebamo ponašati.

Jer ako se tako ne ponašaš ti si izdajnik svoga naroda, a zna se kako treba sa izdajnicima.

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (25.06.2021.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog