DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Kad će doći kraj pogrešne upotrebe pravnih pojmova i licitiranje sa podacima o ubijenim i poginulim Srbima u regiji Srednje Podrinje

“U Bratuncu je obilježena centralna komemoracija povodom godišnjice stradanja oko 3500 Srba u Srednjem Podrinju, ubijenih tokom rata od 1992.- 1995. Godine. Od oko 3.500 nastradalih Srba iz Srebrenice, Skelana, Bratunca, Milića, Vlasenice, Osmaka i Zvornika u posljednjem ratu, skoro polovina su bili civili – djeca, starci, žene. U napadu muslimanskih snaga uništena su 43 srpska sela sa više od stotinu zaselaka, kao i više vjerskih objekata i grobalja. “

Citat, početak teksta pod nazivom-“Svjedočimo istinu da su Srbi stradali u Podrinju” koji je objavljen na:

https://www.rtvbn.com/4009132/svjedocimo-istinu-da-su-srbi-stradali-u-podrinju

Sa posebnom pažnjom, zanimanjem sam pročitao prve komentare čitalaca ovog teksta i to  što sam pročitao inspirisalo me je da napišem ovaj tekst.

Sreto 10.07.2021 17:18

“Znamo svi sta se desavalo, samo ako hocemo da budemo iskteni, prvo prema sebi a onda i prema svim ostalim, a ovi mladji neka pitaju starije i neka traze iskren odgovor.”

Uhh 10.07.2021 17:36

“Zar se moralo cekati da se tribunal zatvori. Sto se ti podaci nisu i ranije objavili?”

Konfucijus 10.07.2021 19:13

“Ni stariji vise nisu sigurni. Dali vjerovat svojim ocima ili nekim vecim ciljevima, pitanje je sad.”

miki  10.07.2021 17:23

“Vlada RS je oformilrala komisiju koja je utvrdila, da je ubijeno 2000 Srba, zasto se onda i dalje piše o 3500 ubijenih Srba.”

(Komisija za Srebrenicu je utvrdila da je u Srebrenici “stradalo ne više od 2.000 Srba.)

Da sam naučni, istraživčki novinar ovaj tekst bih započeo ovako, uvažavajući komentare čitalaca, a i neka moja znanja i saznanja, informacije o ubijenim i poginulim Srbima u Srednjem Podrinju. (Komisija za Srebrenicu, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Istraživačko dokumentacioni centar Sarajevo).

“U Bratuncu je obilježena centralna komemoracija srpskim žrtvama koji su ubijeni ili poginuli tokom odbrambeno-otadžbinskog rata/građanskog rata od 1992. do 1995. godine u Srednjem Podrinju.

Od oko 3.500 ubijenih i poginuih Srba iz Srebrenice, Skelana, Bratunca, Milića, Vlasenice, Osmaka i Zvornika u posljednjem ratu, skoro jedna trećina su bili ubijeni civili – djeca, starci, žene. U napadu muslimanskih snaga uništena su 43 srpska sela sa više od stotinu zaselaka, kao i više vjerskih objekata i grobalja.”

Zanimljivo da godinama novinari koji izvještavaju o bošnjačkim i srpskim žrtvama nikad ne koriste pojam poginuli u Srebrenici, poginuli u Srednjem Podrinju.

I danas povodom ove komemoracije u Bratuncu više puta sam čuo bezlične pojmove koji ništa ne govore, na primjer: stradanja i nastradalih.

Sve srpske žrtve u ovoj regiji, Srednje Podrinje, Srebrenica, po novinarima i političarima su ubijene od strane bošnjačkih vojnih snaga, a sve bošnjačke žrtve su ubijene od strane srpskih vojnih snaga.

Rat i regija bez poginulih boraca! Čudo neviđeno!

Za novinare rat na ovim prostorima, u ovoj regiji, Srebrenici nema osnovnu karakteristiku rata a to je da u ratu ginu vojnici. Oni a i srpski i bošnjački političari koje citiraju uvijek govore neprecizno, za određenu društvenu pojavu koriste pogrešne pojmove, koriste podatke koje druga strana ne priznaje. Niko nema namjeru da se bori za istinu, izgeda kao da svima odgovara da se do istine i ne dođe.

PS. Dok ovo pišem bacim pogled na Tv, Tv Pink, njihov Centralni dnevnik u kom kažu da je u Srebrenici ubijeno 3.267 Srba.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (11.07.2021.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog