Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Suočavanje sa stručnošću Milorada Kojića

Poštovani stručnjače Kojiću,

Javiše mi da ste me spominjali na Alternativnoj televiziji, pa mi nije bilo mrsko da pogledam šta ste kazali i moram ti reći da ste me razočarali.

Prvo razočarenje sam doživio što ste sebi dopustili da vas voditeljka „navuče“ na tanak led interpretirajući moju izjavu kako njoj, a vidim i vama odgovara, a vi tada rekoste da je „danas svako počeo da barata brojkama na paušalan način.“

Stučnjače Kojiću složiću se sa vama, evo recimo gradonačelnik Srebrenice je neki dan kazao da je u i oko Srebrenice stradalo 3500 Srba, a vi ćutite kao zaliveni i ne pada ti na pamet da ga ispravite, iako znate da to nije istina.  Sutra dan Alternativna televizija prenosi vijest SRNE da je „Počelo obilježavanje 29 godina od zločina nad Srbima u srednjem Podrinju“ u kojem se govori o 3.267 stradalih Srba.

Znam nema ništa patriotskije od ćutanja kada se povećava broj žrtava svoga naroda da bi opravdali zločine nad drugim narodom.

Što se tiče mene, ne znam o kakvoj paušalnosti govorite jer kada govorim o stradanju Srba uvijek koristim podatke Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, kojim vi rukovodite tražim neke podatke. Za sve ovo vrijeme  sam naučio da pažljivo biram podatke sa kojima baratam i da se još pažljivije izražavam, jer znam da stručnjaci kao vi jedva čekaju da me uhvate u laži, ali to se neće desiti.

Dobro ponekad volite slagati, ponekad prećutite neke činjenice, ponekad ih interpretirate kako to odgovara Dodiku i to mi stvara probleme, pa vam zbog toga stalno šaljem dopise sa pitanjima, na koje vi najčešće odbijate da odgovorite.

Potom ste stručnjače Kojiću kazali „da ovakvim temama treba da se bave kvalifikovani ljudi, a ne oni koji misle da o svemu znaju sve.“

Hajmo malo sada o kvalifikacijama i stručnosti.

Znači, diplomirali ste na Apeironu 2009. godine i postali diplomirani pravnik, i tu se već naslućuje vaša stručnost. Već 2010. godine  „uvalili“ ste se u Vladu Republike Srpske i za tri godine od pripravnika postali načelnik odjeljenja, što svako potvrđuje vašu stručnost. Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih postali ste 2013., naravno jer ste bili ekspert za ovu oblast, a ne zato što ste član SNSD-a i iz Srpca. Onda ste i magristrirali na Apeironu 2015. godine što te čini još većim stručnjakom.

Realno, da nije bilo privatnih fakulteta i SNSD-a, sad bi vi  po Srpcu ganjali traktor i bili sam svoj gazda.

Kažete da se o ovakvim temama trebaju baviti kvalifikovani ljudi, a ne oni koji sve znaju.

Slažem se ali recite mi kako se zove osoba koja prima platu u vašem Centru, a koja je zadužena da prati šta ja pišem i objavljujem po društvenim mrežama i ima li tog radnog mjesta u sistematizaciji?

Upitna vam je moja stručnost, a nije vam upitna stručnost ljudi koji su pisali „Izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu od 1992. do 1995. godine“. U izradi tog izvještaja učestvovao je jedan profesor Orjentalnh studija,  jedan istoričar islama i Kine i specijalista anesteziologije, interne njege i krizne medicine.

Sve ekspert do eksperta, ali dobri su u nedostatku boljih.

E pa stručnjak pošto baratate sa činjenicama, molim vas da mi odgovorite:

  • Zašto se vaša institucija ne bavi bošnjačkim i hrvatskim žrtvama koji su kao stanovnici Republike Srpske stradali u proteklom ratu?
  • Kakvu je presudu donio sud u Beogradu na suđenju Iliji Jurišiću za Tuzlansku kolonu, o kojoj se vi svake godine u Bijeljini patriotski patetično izlupetate?
  • Koliko je srpskih civila poginulo u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine i to za svaku godinu posebno?
  • Koliko se Srba nalalazi u knjizi „Žrtve odbrambeno- otadžbinskog rata“, koji su stradali od Vojske i policije Republike Srpske?
  • Koliko je koštala čitava ova zajebancija oko izvještaja o stradanju Srba u Sarajevu i Srebrenici?

Za vas u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih ovo je dva sata posla, a javnosti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine mnogo znači.

 

Preuzeto sa: blogger.ba

 

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog