DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Министар одбране БиХ Сифет Поџић и његови двоструки аршини

Оружане снаге Босне и Херцеговине одржале су (данас 16.11.2021.године) на Мањачи методско-показну вјежбу у склопу примопредаје војне опреме, донације Велике Британије Оружаним снагама БиХ.“

На питање новинара зашто је недавно отказао, под изговором сигурности, војну вјежбу ОС БиХ са Војском Републике Србије он је одговорио: „Поново кажем да сам вјежбу са Војском Србије да одложим, не откажем јер је тај дан било толико инфицираних у Републици Србији да је тај дан Република Србија била најинфициранија земља у Европи и друга најинфициранија земља на свијету“.(1)

Очито је да још траје пандемија корона вируса, као и у вријеме планиране војне вјежбе ОСБиХ и Војске Србије, и да су на дјелу одређене сигурносне опасности по војнике учеснике вјежбе, али то Сифет Поџић „не види“ и подцртава. „Што се тиче данашње вјежбе, ово је протоколарна активност, на отвореном простору и не видим проблема за сигурност војника“ (1) 1. https://ba.n1info.com/vijesti/podzic-sa-manjace-srbija-je-bila-najinficiranija-zemlja-u-evropi/

На Мањачи ће се реализирати вјежба СЕЛ-2, вјежба која ће бити оцјењивана/евалуирана од осјењивача ОСБиХ уз оцјењиваче партнерских држава, те ће у комплетном процесу бити евалуирана од НАТО савеза.

„-Ове године проводимо вјежбу СЕЛ-2 с јасним циљем и намјером да припремимо лаку батаљонску групу за кључни и захтјевно оцјењивање НЕЛ-2, која нас 'чека' 2022. године и које ће бити проведено у потпуности од стране НАТО савеза,“ прецизирао је Машовић (генерал Сенад Машовић, командант Заједничког штаба ОС БиХ)

(2) 2.https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/za-nekoliko-dana-na-manjaci-pocinje-nova-vojna-vjezba-os-bih-put-kojim-zelimo-dostici-punopravno-clanstvo-u-nato-u-687811 Новинари, наравно јасно је због чега, наглашавају да су на данашњој вјежби на Мањачи присуствовали и српски генерали који су на највећим функцијама и ОС БиХ (Трећем пуку Војске Републике Српске и у Заједничком штабу ОС БиХ).

Ни НАТО војним снагама а ни снагама Оружаних снага БиХ који учествују у овим вјежбама не прете никакве сигурносне опасности, опасности од заразе корона вирусом, али зато чим се најаве заједничке вјежбе са војним снагама Републике Србије одмах се по Сифету Поџићу појављују сигурносне опасности.

 

Преношење блогова и текстова са портала Фронтал дозвољено је након истека 48 часова од објаве блога или уз писмено одобрење редакције (17.11.2021.)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog